TV2Nettavisen

Grådige eiere, grådige ansatte

13.04.2007 @ 11:34

En håndfull ansatte i Oslo tar med seg butikken under armen og snyter SEB Enskilda for milliardoverskudd. Årsaken er krangel om bonuser.

 

image262

SEB Enskildas nye leder, Annika Falkenberg, sparer noen titalls millioner i Oslo - og kan tape en milliard. Forgjengeren,  Lars Thunell, i bakgrunnen. Foto: Scanpix


Svensk næringsliv er rystet av to bonussaker de siste dagene. Sakene har en ting felles: De viser en skjerpet konflikt mellom eiere og de ansatte i kampen om penger.

 

Tradisjonelt har bonusdiskusjoner handlet om ledelsen i selskaper som Statoil, Telenor og Hydro, og deres mulighet til å tjene noen titalls millioner kroner.

 

Disse kranglene blir litt smålåtne når vi ser konfliktene som foregår i meglerbransjen.

 

Den utløsende faktoren som nå truer med å utradere SEB Enskilda i Oslo, er at bonusene for 2006 ble cirka 100 millioner kroner lavere enn forventet (ifølge Dagens Næringsliv).

 

Selskapet tjente nesten en milliard kroner i fjor, men de svenske eierne nektet å se på at de ansattes andel økte like eksplosivt.


En stjernemegler kan tjene inn opp mot 100 millioner kroner årlig for sin arbeidsgiver. Normalt går 30 prosent til megleren. Og da er matematikken enkel: Øker han inntjeningen til 200 millioner, forventes lønn og bonus å øke fra 30 til 60 millioner kroner.

 

Slik ble det altså ikke i SEB Enskilda, og da røyken la seg på bonusdagen 15. mars satt nøkkelmedarbeiderne og sturet over sine bonuser, selv om de var i flere titalls millioners-klassen.


Helt i motsatt skala er bonusoppgjøret i industrigiganten Ericsson. Der var planen å dele ut 42 millioner aksjer med betydelig rabatt til selskapets 61.000 ansatte.

 

Planen ble effektivt terminert av utenlandske aksjefond som blokkerte hele bonusprogrammet på generalforsamlingen tidligere i uken. De mente åpenbart at aksjeprogrammet (som hadde en reell verdi på flere milliarder kroner) var for lukrativt ? og var villige til å vedde på at ledelse og ansatte fortsetter uansett.


Spørsmålet er bare hvem som er grådigst: Eierne eller de ansatte?

 

Moralsk er det fullt mulig å se saken fra begge sider.

 

Aksjefondene som har aksjer i Ericsson vet at de risikerer lederflukt og dårligere resultater, men velger å sette bom for det de mener er et for lukrativt bonusprogram. Eierne mener åpenbart at Ericsson er større enn enkeltpersoner. Det kan være riktig, men en lederflukt vil nok ha direkte effekt på aksjeverdiene også.

 

For SEB Enskilda er det enda mer komplisert: Trioen Petter Bakken, Mads Syvertsen og Jan Gunnar Pedersen har gjennom teft, pågåenhet og sine analytiske evner skaffet seg nøkkelkunder som Kjell Inge Røkke - og tjent inn milliardbeløp for sine eiere.


Gir du trioen et kontor, en pc og noen telefoner, så kan du regne med rask business gjennom deres solide nettverk og kunnskaper om det norske aksjemarkedet. Er det så urimelig at de sitter igjen med 30 prosent av overskuddet?

 

På den annen side: Sett med SEB Enskildas briller er de et av nordens største finansforetak, noe som gir soliditet og tilgang til store næringslivskunder. Kan en slik bank leve med at enkeltmedarbeidere tjener mer på ett år en andre ansatte tjener på et liv?

SEB Enskilda satte ned foten, og må finne seg i at nøkkelmedarbeiderne sier pent adjø og starter for seg selv.

Jeg er rimelig sikker på at Bakken, Syvertsen, Pedersen ? samt Gaute Eie (fra Carnegie - les bloggen hans her) kommer til å gjøre det bedre enn SEB Enskilda fremover?.


Kommentarer:
Postet av: lita

Personlig har jeg alltid ment at slike beløp som enkelte meglere får for å flytte på noen penger, og uten noe som helst risiko for å tape egne penger, er vanvittig. Det som burde skje, er at takstene for slikt arbeid kom ned på jorda, slik at mest mulig av kapitalen kan brukes til nyttig virksomhet.

Så store personlige inntekter fører opplagt til et stort luksusforbruk, og det vil alltid spise(alt for mye) av samfunnets felles ressurser. Jeg ser ikke gode grunner til at disse pengeflytterne er verd slike summer, det er bare en meget uheldig trend som har fått utvikle seg,i hele næringslivet. Denne grådighetstrenden har jo ledet ut i grassate underslag mange steder, apetitten øker mens man spiser, som det heter, Derfor håper jeg at mange flere ser faren ved dette etter hvert, slik at opinionspress(og aksjonærpress) vil snu tendensen i mer rimelig retning.

14.04.2007 @ 12:23
Postet av: gjerrigper

meglere er ,mennesker som er ferdig på vg skole og har fått ny dress, og eit nypolert visnings skilt i hånden av daglig leder i notar!

24.04.2007 @ 18:39

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5411620
hits