TV2Nettavisen

Solstreif i kommune-Norge

10.04.2007 @ 10:56

Mangel på arbeidskraft har fått kommune-Norge til å åpne lommeboken for kvinneyrkene. Resultatet er et kraftig jafs i lønnsforskjellen mellom menn og kvinner.

image259

Sykepleierforbundets leder, Bente Slaatten, har brukt megafon mot lønnsforskjeller. Nå skjer det noe i kommune-Norge. Foto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix.

Likt lønn for likt arbeid har vært et kjernekrav for norske kvinner i mange tiår. I kommune-Norge skjer det faktisk noe.

I fjor økte kvinnenes lønninger med 6,6 prosent, mens mennene "kun" fikk 5,5 prosent.

Et interessant trekk er at det særlig er deltidsansatte som har fått mer lønn, noe som tyder på at kommunene har åpnet lommebøkene for å få kvinner ut i yrkeslivet.

Kampen mot kjønnsforskjeller har unison støtte fra alle politiske partier, og det er i kommune-Norge et av de viktigste slagene står. Med 300.000 ansatte, og over 180.000 deltidsansatte, får endringer direkte effekt.

Det er også viktig for å få flere ut i arbeid (sykepleiere, for eksempel). Høyere lønn gjør det mer attraktivt å komme inn i arbeidslivet igjen etter for eksempel en svangerskapspermisjon.

De nye tallene fra Statistisk Sentralbyrå viser at ni av ti deltidsansatte er kvinner. Og det er innen helse og sosial omsorg at kvinnene dominerer.

Nå skal man ikke tro at lønnsforskjellene er løst med et godt år, for fortsatt tjener menn cirka 2.000 kroner mer per måned enn kvinner nesten uansett hvilken gruppe man ser på.

Men med samme takt som i fjor er faktisk kjønnsforskjellene utvisket på under ti år.

image258De systematiske lønnsforskjellene for helt like grupper, viser at det er snakk om kjønnsdiskriminering. Men lønnsforskjellene kvinner imellom viser også at kvinner systematisk velger yrker som gir dårligere lønn enn menn.
Det blir veldig tydelig i kommune-Norge hvor en mennene dominerer i høytlønnsgruppene (ingeniør i teknisk sektor), mens kvinnen er i flertall blant dem med lav utdnannelse i helse og sosial.

Sykepleierforbundets leder, Bente G.H. Slaatten, er matt over stadige utredninger om kvinners valg - og sier det enkelt og greit: ? Det eneste tiltaket vi vet vil ha effekt på lønnsstatistikken innenfor rimelig tid er å gi kvinnedominerte yrkesgrupper et lønnsløft. Mer komplisert er det ikke.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5345661
hits