TV2Nettavisen

Gratulerer, Tromsø!

30.03.2007 @ 16:13

Tromsø er den store vinneren og skattebetalerne de store taperne, hvis ishavsbyen får OL i 2018. Glem snakket om etterbruk og ringvirkninger, dette er milliarder for noen ukers folkefest.

image251

Tromsø blir svinedyrt, men spektakulært. Foto: Paul Weaver, Nettavisen.

Med knappest mulig flertall ble Tromsø valgt som norsk søkerby. Når idrettspresidenten må bruke sin dobbelstemme, er det åpenbart at det ikke står noen samlet nasjon bak.

Men samtidig har vurderingen vært at Tromsø vel er den eneste norske byen som har en reell mulighet til å få OL.
Skulle det mot formodning lykkes, er det duket for en milliardregning for staten.

Det blir svindyrt, men et OL i Tromsø blir spektakulært. De nordligste olympiske leker noensinne, arktiske opplevelser rett utenfor arenaene og (med litt flaks) strålende sol, og hvite fjell. TV-bildene vil bli fantastiske.

For Tromsø-regionen er et slikt nasjonalt løft gull verdt. Riktignok overdriver man ettervirkningene, men de færreste på Lillehammer ville nok vært OL foruten. Det betyr gode idrettsanlegg, og store investeringer i nye veier og moderne teleinfrastruktur.

Mentalt blir det også en vitamininnsprøytning for en hel landsdel.

Men det er flere tapere enn vinnere i en slik søkerbykonkurranse. Det mest sannsynlige utfallet er at Tromsø ikke får OL i 2018, og da snakker man om mange titalls millioner i tap for kommunen - og en gedigen blåmandag.

Den største taperen blir likevel staten og skattebetalerne. Tromsø-OL vil koste over 15 milliarder kroner, og politikerne kan allerede nå forberede seg på en statlig garanti på åtte-ti milliarder kroner.

Det er penger det også.

Kulturminister Trond Giske sier riktignok at han ikke kan love noen statsgaranti.

- Det er ikke sikkert at det er riktig å bruke så mye ressurser på OL, understreket han på en pressekonferanse.

Jeg vil si det enda sterkere: Det er sikkert at det ikke er riktig å bruke så mye ressurser på OL.

Men det spiller ingen rolle.

Nå er loddet kastet, og får Tromsø OL - så får de også de statlige milliardene.

Det er like sikkert som at det blir snø i Tromsø vinteren 2018.


Kommentarer:
Postet av: Anonym, ja

Synd at staten ikke vil gi nordnorge anlegg uten at det skal være så stort!

30.03.2007 @ 16:54
Postet av: lyderhund

Gunnar Stavrum er som vanlig mer opptatt av bunnlinjen enn noe annet. Hva annet kan man vente av en blåruss? Perspektiver utenom økonomi har aldri vært vektlagt der i gården. Om jeg tar feil, har han skjult dem godt.

Et OL i Norge, om det er i Tromsø, Oslo eller Trondheim vil genrere en masse som ikke lar seg avlese direkte på bunnlinjen. Stavrum er som FrP, helt blottet for evnen til å ha to tanker i hodet på en gang, rett og slett litt smålig.

30.03.2007 @ 23:32
Postet av: Vidar N

Stavrum er da langt mer realistisk enn samtlige Tromsø-tilhengere. Han påpeker (korrekt) at OL vil være et gedigent underskuddsprosjekt. For 8-10MRD NOK kan man kjøpe langt bedre reklame for Norge på andre måter.

Det blir en folkefest av dimensjoner, men det kommer til å koste mer enn det smaker.

Eneste positive jeg ser i det er at oddsen (heldigvis) er dårlig for å få OL. Mer bortkastede penger skal man lete lenge etter...

30.03.2007 @ 23:53
Postet av: lassogutt

Stakkars Staverum.

Kan du heller ikke glede deg over at Tromsø gikk seirende ut? Synes heller du skal bruke din inflytelse til å påvirke politikerene slik at Tromsø får statsgaranti slik at en søknad kan leveres til IOC. Om det brukes en milliard eller to i nordnorge spiller ingen rolle, nordnorge har ett etterslep på mange, mange milliarder i forhold til dokker søringan. Idrettsstyre har talt sin sak, ta det til etterretning and get over it. Men du skal se at noen vil prøve å få Idrettsstyret sin beslutning omgjort, noe valgkomiteens innstilling til nytt styre viser. At valgkommiteen med "kollengeneralen" i spissi har vraket alle seks som stemte på Tromsø er som en ren hevnaksjon å regne. Stakkars menneske, jeg føler med alle dere som ikke kan ta ett nederlag for det det er. Dere må ha veldig fælt når missunnelsen tærer dere i stykker innvendin. Men slapp av, diagnosen der lider av har store deler av befolkningen. Diagnosen er: Misunnlese og avensjukskap.Syting og bæsing sluttet vi i nordnorge med i barnehagen.

Keep on the good work.

31.03.2007 @ 21:45
Postet av: OL fan

For en gang skyld helt enig med Stavrum!!

31.03.2007 @ 21:47
Postet av: Kjetil

OL vil være en gigantisk Norgesreklame, men spørsmålet er hva vi ønsker å reklamere for: Er det naturen i Tromsø, Oslos urbane profil eller Trondheims satsing på teknologi og miljø. Jeg tror at det er det siste Norge ville fått mest igjen for. Men nå har valget falt på Tromsø, og jeg er ikke i tvil om at det kan bli spaktakulære bilder til verden derfra. Såfremt Tromsø passerer første søknadsrunde i IOC. I såfall må man først gjøre dramatiske forbedringer i søknaden med henblikk på transport og innkvartering. Dette vil koste noen millarder ekstra i tillegg til det som kommer frem av søknaden, men hvis Nord-Norge vil prioritere bevilgningene til landsdelen slik at Tromsø får mer på bekostning av resten av landsdelen synes jeg det må være greit.

31.03.2007 @ 23:18
Postet av: Britt-Janne

Utrolig nok er det mange som vil syte over at Tromsö og Nord-Norge ble valgt til OL-sökerby, ville det värt like mye hyling om det hadde blitt Oslo??? Tror ikke det,her nevnes det at det vil bli skattebetalerne som "taper", MEN hva med OPERABYGGET i Oslo!!!!!!! Hva endte det med ??? Ingen må si at DET går etter skjema bygningsmessig eller ökonomisk! Det går av MINE skattepenger , MINE Nord-Norske skattepenger! Da er sannelig pengene fra Nord god å ha! Og HVA får landsdelen igjen for det bygget??!! INGENTING! Er drittlei den forskjellen på Nord og Sör...Er vi ikke samme folk?! Skjerp Dere , Dere som klager på at NOE ENDELIG kan komme til Vår landsdel, og JA vi har INGEN ishaller Nord om Tronheim...rart!!!!

01.04.2007 @ 08:25
Postet av: Addo

Bortsett fra at Tromsø ALDRI får OL av IOC. Hva i all verden skal Tromsø med 8 hockeyhaller. Og IOC kommer aldri i verden til å gi lekene til en by, der tilskurene må flys inn hver dag fra Rovaniemi!

Oslo er det eneste norske alternativet som ville blitt godtatt av IOC. Det viser da også Martinsenrapporten. Utrolig nok valgte Idrettstyret å se bort fra faglige vurderinger, og i stedet henge seg på IQ-Hagas luftslott.

At skattebetalernes penger skal gå til OL er helt i orden. Også til Tromsø - hvis det hadde vært hold i søknaden.

Det er det ikke.

Vi har mer enn nok penger her i landet. At pengelekere grøsser på ryggen over "sløsing" av skattebetalernes midler er ikke annet enn venta. Det er bare å ØKE SKATTENE for rikfolk!

01.04.2007 @ 08:59
Postet av: tore myrvoll

Ja ,Dere søringer er virkelig dårlig TAPERE!!!!

Hvor kommer meste av pengan til sør ,jo!fra nord-(FISKEN/OLJEN).Husk!vi bor alle i norge.

01.04.2007 @ 20:11
Postet av: Mørkemann

Er det så mye sol i Tromsø i februar?

01.04.2007 @ 21:42
Postet av: JadedGamer

Dette er da ikke verre enn å legge et digert operabygg i Oslofjorden for så å skjule det med høyhus, i stedet for å legge det på et langt mer dramatisk (og billig) sted lenger inn i landet der det burde ha vært.

Når det gjelder OL har man i alle fall falt ned på et sted der det er snø... verken Oslo eller Trondheim vil ha nok snø i februar 2018 - og har sikkert ikke tatt med snø-shipping i kostnadene sine.

02.04.2007 @ 10:42
Postet av: Er for OL i Tromsø, opera og mer

-så lenge de som vil ha det selv betaler kalaset. Jeg ville selv aldri drømme om å sende regningen for mine egne fornøyelser over på andre - og det er en god leveregel, syns jeg.

07.04.2007 @ 15:32
Postet av: lita

Det er ingen hittil som har berørt det vesentlige problemet når det gjelder å satse så mye ressurser på et 14-dagers arrangement, som sannsynligvis langt mindre enn 50% av folket synes det er verd å satse så mye SKATTEPENGER på.

Det store spørsmålet er:Hvem skal lide for dette, liksom mange helt riktig må lide for denne sanseløse operasløsingen i Bjørvika i Oslo?

Jo, det er nok vi skattebetalere, og særlig de pleietrengende, som allerede får for lite. Så er det trafikantene, en stor del av dem vil omkomme/bli alvårlig såret pga manglende sikring av veier.

Vi må ta med alle syke som vil få redusert servise på sykehusene pga dette, og alle som får dårligere skoletilbud, samt dårligere barnehagetilbud.

Alle som forstår at dette helt nødvendig blir et resultat av å ta så mye ressurser til et skrytelag på 14 dager i vårt lille land, vil innse at pådriverne for dette, samt de politikerne som lar seg rive med i dette, må være temmelig svake i hodet,eller verre:Helt hensynsløse etter oppmerksomhet! Slike burde stemmes ut i god tid!

08.04.2007 @ 20:54
Postet av: Torstein

Med litt hell, så blir det svidd av noen milliarder i veier, infrastruktur og oppgradering av lignende områder som kommer folk i regionen til gode. Hadde det ikke vært for OL på lillehammer i 94, hadde nok veiene fra Oslo og nordover vært et like sørgelig kapittel som veien er nå mellom Lillehammer og Otta.

Eneste måten å få penger fra staten, er å tvinge den til å bruke de, så da er jo et OL en fin måte å gjøre det på :D

15.04.2007 @ 13:09

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5131540
hits