TV2Nettavisen

Fanden og hans publikum

28.03.2007 @ 09:07
Utviklingsminister Erik Solheim tenkte nytt om å importere sykepleiere fra u-land, og har siden fått velte seg i kritikk fra høyre og venstre. Der fikk fanden fordi han var dum, og ikke beregnet sitt publikum.

image249

Utviklingsminister Erik Solheim får kritikk fra høyre og venstre. Det er ufortjent. Foto: Utenriksdepartementet.


Kritikerne som i et døgn har hudflettet Solheim har foreløpig ikke berørt kjernen i saken:

- Vesten importerer hvert eneste år millioner av høyutdannede fagfolk fra u-land.
- De samme landene har i mange tilfeller mangel på de samme fagfolkene.
- Norsk helsevesen vil kollapse uten arbeidsimport.

Dette er kjennsgjerninger.

Du kan lese hva Solheim mener her (trykk her).

Når sykepleieforbundet vil ha flere sykepleiere ut i arbeid, er det bra - men utilstrekkelig. Politikerne som tar til orde for at vi må løse våre egne problemer selv, snakker vissvass mot bedre vitende. Vi kommer rett og slett ikke til å få nok helsepersonell på denne måten.

Det eneste troverdige alternativet til arbeidsinnvandring er at vi må leve med skrikende mangel på pleiere.Det betyr for eksempel dårlig eldreomsorg i mange tiår fremover.

Å mene at Norge må få føle på kroppen den samme mangelen som i Afrika, er i det minste et prinsippielt syn. Men mener du virkelig det Per-Kristian Foss?


Siden Solheims utspill nå gjennom media og kritikk er forenklet ned til at Norge vil importere 130.000 sykepleiere fra Afrika, kan det være på plass med en repetisjon.

Solheim mener at arbeidsinnvandring og migrasjon er bra, så lenge det ikke tapper landene for fagfolk. Derfor: Skal vi importere sykepleiere fra Ghana, så må vi bidra til at landet utdanner enda flere sykepleiere.

Hvis Norge bidrar til å utdanne flere sykepleiere enn de som innvandrer til Norge, har vi slått to fluere i en smekk - og gjort verden bedre både i Ghana og her hjemme.

Var det så vanskelig?

Kommentarer:
Postet av: Bjarne Bernesen

Repetisjonsøvelse kalles dette. Det var jo omtrent det samme som du skrev i går Stavrum! Behovet for sykepleiere er enormt i f.eks. deler av Afrika. Sånn sett er det jo fint hvis våre u-hjelpspenger kan gå til å utdanne flere. problemet er at man for å unngå en "brain-drain" av disse landene må begynne med å gi flere en grunnskoleutdannelse. Hvis vi bare skal ta av de som trenger selve sykepleierutdannelsen, så er det dem landet strengt tatt trenger selv som vil komme hit. Og vi vil vel aller helst ha de beste når vi skal fylle opp norsk helsevesen, så dermed er det ganske innlysende hva som vil skje. U-landene (ikke bare i Afrika)har mangel på folk med utdannelse. Det er behov for hundretusener av nye sykepleiere bare hos dem. Det er et fint og høyverdig prosjekt å gi dem det, men da må vi ikke ta fra dem gaven igjen i neste omgang.

En adskillig mer etisk forsvarlig løsning, er å se til land med innbyggere som har et visst utdannelsesnivå. Vi kan f.eks. avhjelpe mye arbeidsledighet i Øst-Europa ved å tilby stipend og studieplasser til folk som ellers ikke ville ha hatt råd til en høyere utdanning. Med mer eller mindre garantert jobb i andre enden av utdannelsesløpet, så vil dette være særdeles attraktivt for dem.

I tillegg kan vi gjøre det mer attraktivt for nordmenn å velge en slik utdannelse også. Økonomiske incentiver hjelper også i den norske befolkningen.

28.03.2007 @ 10:18
Postet av: Vidar N

Ideen er meget god.

Men en ting som forundrer meg et at man ikke samtidig gir gratis utdanning til sykepleiere i norge? Hadde man hatt et slags "lønn under utdanning" program tror jeg nok søknaden til disse linjene kunne gått opp, da også mennesker som er i jobb og ikke har råd til å slutte for å ta skole kanskje kan hoppe på?

Dette må selvfølgelig kombineres med en arbeidsplikt i X år etterpå for å unngå misbruk.

28.03.2007 @ 11:51
Postet av: Eldar H

Solheim kan ikkje ha tenkt før han talte. Dette er endå eit ledd i tappinga av resursar frå ulanda. Ja, forslaget er faktisk fullt på høgde med det vi stadig høyrer om kor lurt det ville vere å kjøpe mate ut av munnen på folk i dei same landa. Vidar N er inne på tanken om gratis utdanning/løn under utdanning. Ein god tanke det er verdt å tenke vidare på, men kvar går grensene for slike tilbod. Kan det tenkast at fleire næringar/bransjar vil gjere krav på noko liknande ?

28.03.2007 @ 21:08
Postet av: shota

En såkalt kjensgjerning, i følge Stavrum: "Helsevesenet vil kollapse uten arbeidsinnvandring"... Det er jo egentlig bare bullshit; det handler jo bare om vilkårene i helsesektoren relativt til andre sektorer i økonomien. Heves lønningene og betingelsene generelt bedres har vi mer enn nok folk til å pleie de gamle. Problemet p.t. er rett og slett at vilkårene er for dårlige.

02.04.2007 @ 17:01

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5083195
hits