TV2Nettavisen

Import av leger fra uland

27.03.2007 @ 09:59
Statsråd Erik Solheim mener at Norge trenger 130.000 helsefagfolk de nærmeste årene, og han vil importere dem fra uland. En meget dristig tanke fra SV-politikeren.

image248

Utviklingsminister Erik Solheim vil utdanne sykepleiere i Afrika før vi importerer dem til norske helsevesen. En dristig og god tanke. Foto: SV.

Med en arbeidsledighet lik null og skrikende mangel på fagfolk, trenger Norge å importere kvalifisert arbeidskraft fra utlandet.

Det krever at vi slutter å se på innvandrere som et problem, og lærer av en stat som California hvor massiv arbeidsinnvandring har skaffet rimelige landarbeidere (mexikanere) og høyt kvalifiserte ingeniører, blant annet fra India.

Men import av fagfolk fra uland reiser også etiske problemstillinger. I et land som Zambia er for eksempel ni av ti utdannede leger på jobb i utlandet. Fenomenet kalles hjerneflukt, og det er ikke slik at pengene fagfolkene sender hjem er nok til å kompensere for de økonomiske virkningene av at fagfolkene forsvinner.

I en kronikk emigrasjonsforsker Arno Tanner har skrevet i Verdensmagasinet X (les den her), hevder han at en stor del av pengeoverføringene tilbake til hjemlandet går til en liten elite - og at pengestrømmen blir mindre etterhvert som båndene til hjemlandet slites ned.

Det er denne debatten utviklingsminister Erik Solheim kaster seg inn i når han vil importere sykepleiere og leger fra uland: -I Norge er det snakk om at vi trenger 130 000 flere ansatte i helsevesenet i de nærmeste årene. Bare i Norge. Det betyr at bare Norge aleine kan renske Afrika for sykepleiere og leger, sier Solheim.

Solheims løsning er bistand til å utdanne helsepersonell i overflod i ulandene, slik at vi uten moralske skrupler kan åpne grensene for afrikanske leger og sykepleiere. Det er en meget god tanke.

Dessverre klarte ikke Solheim å lansere forslaget uten å dra Frp inn i saken, og han får umiddelbart svar på tiltale:

- Det ser ut til at Bjarne Håkon Hansen og Erik Solheim lever i sin egen verden. Det eneste man vil oppnå gjennom massiv arbeidsinnvandring fra u-land er økte integreringsproblemer, undergraving av norske lønninger, økte klasseskiller og at u-land mister de få helsearbeiderne de allerede har, sier Frps innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen.

Nå kan kanskje NRK ha noe av skylden for at ikke Frp-talsmannen har fått med seg hele poenget. Erik Solheim foreslår ikke masseinnvandring fra u-land, hans hovedpoeng er at vi må gi bistand for å motvirke at det blir en ren hjerneflukt.

En god måte å gjennomføre det på er å forsterke den offentlige støtten til norske universiteter som etablerer brohoder og utdanning i u-land.

 

Kommentarer:
Postet av: Bjarne Bernesen

Det høres jo besnærende ut. Men hvis vi trenger 130.000 de nærmeste årene, så er det ett ikke uvesentlig problem: Utdanningsnivået i de fleste av disse landene er veldig lavt. Det betyr at det ikke holder med sykepleierutdanning, for de mangler allerede den grunnleggende utdannelsen. Med mindre man da satser på å få tak i dem som allerede har en viss utdannelse, og da snakker vi om de mest ressurssterke menneskene i disse landene. Da får vi en "hjerneflukt", hvordan man enn vrir på det.

Etter min mening bør Erik Solheim som bistansminister holde seg til bistand. Skal dette gjennomføres, så er punkt 1 å utdanne nok sykepleiere til at disse landene får dekket sitt behov. Først når det er gjort, så kan han sende stafettpinnen videre til innvandringsminister Bjarne Håkon Hansen. Han kan så sette i gang fase 2 av prosjektet, nemlig å importere sykepleiere til Norge.

Hvis dette skal gjøres på den etisk forsvarlige måten, så tviler jeg imidlertid på at fase 2 noen gang blir en realitet. Vi får ikke 130.000 helsearbeidere hit uten hjerneflukt fra hjemlandene. Dette er en "Ole Brumm"-ide.

27.03.2007 @ 15:13
Postet av: lita

Hovedgrunnen til at Solheim alltid må ta med noe nedsettende om FrP er at han er svært redd deres velgerapell,som enhver annen SV-er, selvsagt.

Det han er mest redd for er at FrP sitt programforslag om mer forpliktende pengestøtte til pleietrengende,skal bli forstått og verdsatt fullt ut av de eldre. Penger er av FrP foreslått utbetalt etter grundig med. vurdering, gjennem Trygden, og dermed ute av klørne til kommunepolitikerne, som bruker eldrepenger som salderingspost. Dette vil ikke SV de eldre skal få! Dette er SV sin største hodepine, at mange flere pleietrengende og pårørende skal forstå hvor godt dette forslaget er for pleietrengende!

Nest verste hodepine er at flere velgere vil innse at bare Frp sin innvandringspolitikk vil hjelpe Norge å unngå en islamisering litt fram i tiden. Derfor vil kanskje Solheim komme dette i forkjøpet med import av SV-stemmer?

27.03.2007 @ 15:36
Postet av: Olaf

Hvis problemet er mangel på helsepersonell hos oss, hvorfor Afrika ? Innenfor vår egen kulturkrets i Europa er det mange som ville ha interesse. Jeg har nå vært gift polsk i 15 år, og kan anbefale min kones landsmenn og kvinner på det varmeste. Så kan vi jo eksportere Solheim til Afrika.

27.03.2007 @ 17:02
Postet av: DD

Jeg ser de gode intensjonene til Solheim. Men: helsepersonell er også mangelvare i Afrika. Afrika har særlig stort behov for helsepersonnell. Norge burde derfor ikke frata Afrika sin mulighet til å selv å utdanne og beholde! helsepersonell. Det er større behov for dem i Afrika enn i Norge. I slavetiden ble Afrika tømt for arbeidsdyktig arbeidskraft. Solheims forslag vil medføre dert samme, Afrika vil miste kompetent arbeidskraft.

27.03.2007 @ 17:59

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5062925
hits