TV2Nettavisen

Norges rikeste sutrer

22.03.2007 @ 09:09
Skipsreder John Fredriksen har tjent 43 milliarder kroner uten å betale fem øre i skatt til Norge. Likevel benytter han enhver anledning til å sutre og klage på behandlingen i gamlelandet.

image246

Skipsreder John Fredriksen føler seg forfulgt i Norge. Foto: Per Ersvik, NA24.

Man kan godt bli forfulgt selv om man er paranoid, heter det.

I dag står norgeshistoriens mest suksessfulle skipsreder frem med tre siders klagesang, samt hele forsiden i Dagens Næringsliv. "Føler seg forfulgt i Norge: - Ikke mulig i min situasjon å bo i Norge".

Fredriksen er kypriot. Han flyr verden rundt i luksusjet og har gedigne palasser på Kypros, i Marbella, London, Oslo, på Nøtterøy og på Geilo. Og han er den uten sammenlikning rikeste nordmannen, eller eks-nordmannen, hvis vi skal være helt nøyaktig.

Suksessen ser ikke ut til å ha smittet over på humøret: - Det er vel noe misunnelse ute og går, sier han, før avisen lar ham nærmest uimotsagt forsette sin lange klagesang over norske myndigheter.

Men har Fredriksen noe å klage over?

I 1986 ble han varetektsfengslet, mistenkt for forsikringssvindel og råoljetyveri for over 50 millioner kroner. Påtalemyndighetene hadde underskrevne forklaringer fra en lang rekke sjøfolk, og det er hevet over tvil at de fikk penger svart fra rederiet for å tappe olje fra lasten og bruke den til drivstoff ombord.

Etter en håpløs etterforskning endte saken med at Fredriksen godtok to millioner kroner i bot for å ha brukt lasten til drivstoff. (Han ble altså ikke frikjent, slik mange tror).

Siden har han vært i en serie klammerier med ligningsmyndighetene fordi han i flere år i praksis bodde i Norge uten å skatte hit. Men alle disse sakene har han konskvent kommet seg unna, og nå er han trygt forankret i sitt skatteparadis i Middelhavet.

Saken som nå har fått det til å koke over, gjelder riggselskapet Eastern Drilling. Kort fortalt mener Oslo Børs at Fredriksen må heve sitt bud på selskapet fra 92 til 135 kroner fordi han i praksis kontrollerte over 40 prosent av selskapet tidligere enn antatt.

Striden er en helt normal juridisk konflikt ved Oslo børs, og tematikken rundt tilbudsplikt har vært en gjenganger i en lang rekke saker.

Oslo børs har tatt seg den frihet å behandle skipsreder John Fredriksen likt med alle andre.

Det får han tåle.

Kommentarer:
Postet av: Wallbreaker

Endelig en journalist/kommentator som bidrar til å gi et mer riktig bilde av John Fredriksen i stedet for å slutte seg til heiagjengen. En gåte at den mannen får spalteplass for sin sutring. Han er vel den nordmannen (nå eks.) som har minst grunn til å sutre av alle. -Vi får bare håpe at Fredriksen holder seg på Kypros for all framtid, og at vi også slipper å se han f.eks. den dagen han måtte ha behov for behandling på sykehus eller andre tjenester for fellesskapet som vi nordmenn betaler for å holde i drift.

22.03.2007 @ 09:38
Postet av: Olaf

Sutre?? På seg selv kjenner man andre !

22.03.2007 @ 11:31
Postet av: Kjell

Jeg er helt enig med Fredriksen i dette. Hvordan kan staten bare kreve at man skal betale avgift på på penger man allerede har betalt skatt for? Helt uhørt!

På tide å fjerne den skatten der gitt!

22.03.2007 @ 11:33
Postet av: Arg

Fredriksen sutrer! Da kona var syk, ble hun behandlet i Norge. Og døtrene gikk på skole her i landet på det offentliges regning. Hva er det mannen klager over????????

22.03.2007 @ 13:49
Postet av: Andreas

Kanskje vi skulle ta en liten sammemlikning, hvem som har betalt mest i den "offentlige" kassa: Fredriksen eller Arg ?

22.03.2007 @ 14:56
Postet av: Hei Arg

-Kona hans betalte også titalls millioner i skatt

-Fredriksen gav titalls millioner til kreftsforskning

-Fredriksens forretninger skaper millioner i skatteinntekter via andre

22.03.2007 @ 16:19
Postet av: Kjetil

Nok et eksempel på typisk norsk sosialisme, misunnelse og jantelov. Hadde jeg vært like suksessrik som Fredriksen hadde jeg også pakket og reist for lenge siden. Vi trenger til en viss grad sosialisme og skatt, men det får være grenser. Det ER faktisk ikke rettferdig at man må skattes mye hardere enn snittet fordi man tjener mer enn mannen i gata. Det føles jo selvfølgelig urettferdig for sosialistene at noen tjener mer enn andre, men det ligger tross alt hardt arbeid bak. Man er sin egen lykkes smed. Slutt å syte om at Fredriksen syter, hvis du noensinne hadde vært tungt inne i en bedrift i form av eierskap/investeringer og smakt norsk skattelovgivning hadde du kanskje hatt litt bedre forutsetninger for å uttale deg.

22.03.2007 @ 18:29
Postet av: Arg

Poenget mitt er at John Fredriksen ikke har noe overhodet å sutre over i Norge. At han gir gaver er da intet forsvar for å snike seg unna norsk skatt?

22.03.2007 @ 21:38
Postet av: Halvor

Røkke beviste at det faktisk fint går an å flytte hjem - og overleve.

Beste Fredriksen har gjort er alle millionene han har gitt til VIF.

Storeulv kan holde kjeft om norsk misunnelse og sosialdemokrati som gjør det "umulig" for ham å være griserik.

22.03.2007 @ 22:01
Postet av: nyutdannet jypling

Og hva har Stavrum selv bygget av verdi? Det eneste jeg kan se er hetsestemning. Hans egne journalister blir tatt for innsidehandel, men det nevnes ikke.

Skjønner ikke hvorfor man skal tåle å bli avkrevd for 800 mill når man har sitt på det tørre.

Som vanlig er Stavrum ute med sitt "rikinger er slemme folk"-prat. Typisk en som antageligvis ikke besto matematikk på vgs og dermed ikke klarte komme inn på ingeniørfag, aldri klarte å starte bedrift og bygge økonomisk verdi for samfunnet, og dermed måtte livnære seg på å skrive artikler i aviser (som han forøvrig ikke er særlig flink til).

22.03.2007 @ 23:21
Postet av: lita

JF har sikkert betalt en god del skatt i Norge. Bl. a. så har han sikkert brukt ikke lite penger på eiendommer, hvor det komme avgifter på kjøp, og moms på alle innkjøp.

Han har jo formelt, og antagelig innenfor lovens krav, bodd i London, og nå på Kypros.

Da har vel ikke Norge noe å bebreide ham for, men heller håpe at han kommer og legger igjen noen penger her av og til.

22.03.2007 @ 23:46
Postet av: Aker

Kjetil,

hvis du klarer å finne en undersøkelse som viser negativ sammenheng mellom inntekt og faktisk skatteprosent så skal jeg ake naken på skaren neste gang jeg treffer Fredriksen på Geilo.

23.03.2007 @ 02:04
Postet av: Pål

Det er ikke særlig mandig å sutre, særlig ikke når man har muligheten til å kjøpe seg ALT.

Bli voksen, Fredriksen - men hold deg for all del unna Norge hvis det er så jævlig her. Stakkars.

23.03.2007 @ 09:49
Postet av: DD

Fredriksen har beriket seg selv på samfunnets bekostning. Når han får mer, er det noen andre som får mindre. Det er utrolig egoistisk av Fredriksen å ikke ville gi noe tilbake til samfunnet som han har beriket seg på. Se på Trond Mohn i Bergen. Han har finansiert flere idrettsanlegg, og gitt penger til andre felles formål i sitt lokale miljø (Bergen). Han gir tilbake noe av det han har tatt fra samfunnet. Slike folk som Fredriksen har vi ikke behov for. Nasjonaliser Frontline. Da får samfunnet tilbake det som er fratatt dem!

23.03.2007 @ 10:56
Postet av: Fredriksen er en bra mann

Fredriksen er en god mann

Han klager på urett i samfunnet.

- Dessuten har han bidratt til å skape arbeidsplasser

- Skattet mer enn han har fått igjen

- Gitt store summer til forskning

- Drevet sine selskaper i Norge og skattet via dem til Norge

- Skapet verdier i Norges industri

Bare misunnelse å skimte hos en del her!

23.03.2007 @ 11:29
URL: http://of-importance.com
Postet av: Audun

Det norske skattesystemet er fullstendig utdatert. Med den regjeringen man har, og toppet med en finansminister som ikke har økonomiutdannelse (den eneste i den vestlige verden) så blir det ikke mye nytenkning. Se på diverse land i Europa som har lagt om skattesystemet til glede for alle. Utflytting er ikke noe problem. Derimot har man en stor mengde nyskapning! Men, vi trenger vel ikke det her i Norge siden vi har så mye olje?...

23.03.2007 @ 14:23
Postet av:

fredriksen er ikke norges rikeste. han har sagt fra seg sitt statsborgerskap og er nå en utlending.

for et land, der journalister kan gå rundt og si at utlendinger er nordmenn, og nordmenn, født i norge, er utlendinger.

23.03.2007 @ 17:29
Postet av: Børge Svanstrøm Amundsen

Ganske utrolig at Stavrum faller ned på dette nivået.

23.03.2007 @ 19:55
URL: http://www.dnof.no/
Postet av: Mr Mister

Fryktelig hvor opptatt alle er av å forsvare sutringen til Fredriksen. At han skattes i hjel er vel å overdrive endel.....Derosm du har en litt høy inntek betaler du drøyt 50% skatt....dersom du tjener en gadzillion på finans og utbyte skatter du 28%. Hvem bør egentlig klage? Og forresten, hører du slike klager fra andre "store" i Norge?

23.03.2007 @ 22:24
Postet av:

hadde jeg blitt forfulgt slik fredriksen har blitt i Norge så hadde også jeg sutret... nåde den som blir "riking", han skal tas..

24.03.2007 @ 22:44
Postet av: Til DD

DD skriver: "Fredriksen har beriket seg selv på samfunnets bekostning. Når han får mer, er det noen andre som får mindre. Det er utrolig egoistisk av Fredriksen å ikke ville gi noe tilbake til samfunnet som han har beriket seg på."

Hva faen snakker du om egentlig? Kan du forklare hva slags bekostninger du snakker om? Hvem lider under hans rikdom???

Fredriksen har vært en svært dyktig forretningsmann som har skapt hele forumen sin selv med to tomme hender som utgangspunkt! All ære til den mannen!

25.03.2007 @ 03:32
Postet av:

Fredriksen har ikke _tjent_ 43 milliarder. Han har bygget en FORMUE på 43 milliarder. Om man definerer "å tjene" som inntekt (som jo er vanlig) har han _tjent_ vesentlig mindre enn 43 mrd. Om man definerer "å tjene" som hvor stor verdi selskapene + andre assets han har bygget opp gjennom årene har idag, så har han nok "tjent" mye mer enn 43 milliarder, for han har nok forbrukt en god del, samt tapt ganske mye underveis.

I alle tilfeller skjønner jeg ikke helt poenget. Dersom man har "tjent", som du sier, 43 mrd, er det da greit for den norske stat eller OSE å tøye loven for å avkreve en for 800 millioner? Schibsted og Orkla har på samme måte som Fredriksen brukt TRS kontrakter, uten at det har utløst kjøpsplikt. Hvorfor skal man ta Fredriksen og ikke Schibsted eller Orkla?

Jeg antar, kjære Stavrum, at du ikke mener at voldtektsofre bare skal legge seg ned og la seg voldta, og at man etterpå skal "slutte å sutre". Når noen forsøker svindle en for 800 mill så skal man heller ikke bare holde kjeft og la seg svindle, fordi man tross alt har "tjent 43 mrd", men man skal ha rett til å si ifra.

Uansett hvordan man ser på det er det én ting som er klart. Stavrum viser atter en gang at han er meget ensidig, lite reflektert, forutinttatt, om ikke kjøpt og betalt av de som ønsker komme i lommeboken til "rikingene".

Og hvor har du forresten fått det fra at Fredriksen ikke har betalt "fem øre" i skatt? Er du helt på jordet eller er du helt på jordet? Bodde ikke Fredriksen i Norge tidligere da?

25.03.2007 @ 12:16
Postet av: Charles Bukowski

Fredriksen er en stor sutrekopp, en stor baby..Han burde egentlig bare holde kjeft og glede seg over det han har...

25.03.2007 @ 20:28
Postet av: Per

Etter å ha lest Storulv så har det gått opp for meg hvilket ufyselig og egosentrisk kjeltring Fredriksen er. Å ha tjent så mange milliarder og ha et privatliv i ufattelig rikdon ved å sno seg unna absolutt all skatt, både ved hjelp av illegale måter men også skatteparadis, er et tyveri lik Nokas ganger flere tusen. Fredriksen burde vært burt inn for lengst! Dessverre vil det aldri skje fordi det gjelder andre regler for ufordragelige og egoistiske bøller med milliarder enn for mindre virksomheter og vanlige folk.

20.05.2007 @ 13:04
Postet av: Frode

misunnelig eller Per?
Nå må dere snart få opp øynene for _hvorfor_ Fredriksen er så rik.
Skal man være en kapitalist, må man være litt egoistisk.
Dessuten, alle de årene FØR Fredriksen ble kyprotiker, kan det tenkes at han skatta ganske store beløp til den norske stat.
og du snakker om å sette han inn i buret?
Med den holdningen er det vel heller rettere sagt du som burde vært i fengsel.
for noen tåpelige jantelovsjafser.

25.09.2007 @ 00:29

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4960868
hits