TV2Nettavisen

Statskirke uten prinsipper

20.03.2007 @ 09:52
Arbeiderpartiet klarer ikke å bestemme seg for å beholde eller avskaffe statskirken, og lander på et merkelig standpunkt blottet for prinsipper.

image243

Kirkestatsråd Trond Giske gir ikke Kirken frihet, men lar dem beholde pengene. Foto: Ole Berthelsen.

Folk flest er medlemmer i statskirken, men folk flest går ikke i kirken. De fleste av oss mener noe om kvinnelige biskoper og homofile prester, men knapt noen deltar i kirkelige valg.

Resultatet er en underlig situasjon hvor 83 prosent av den norske befolkningen er medlemmer av statskirken, men de færreste har noengang gjort noe aktivt valg.

Likevel er lovverket fortsatt ganske sterkt i å knytte en religion opp mot statsmakten. Mest ytterliggående er grunnlovens paragraf 2, som sier: "Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende sig til den, ere forpligtede til at opdrage deres Børn i samme."

Problemet er bare et stort misforhold mellom grunnloven og folks hverdag i en tid hvor stadig færre regner seg som personlig kristne. Misforholdet blir enda større av at nye innbyggere praktiserer helt andre religioner.

Derfor kom da også det statlige Gjønnes-utvalget til at tiden er moden for å oppløse skille stat og kirke.

Og dermed starten en hard strid om penger, innflytelse og styring.

Kirken ønsker å beholde medlemmer og årlige offentlige bidrag på tre milliarder kroner, men vil bestemme selv.

Nei, sier Arbeiderpartiets sentralstyre: - Den norske kirkes indre demokrati er i dag for svakt. Alt for få medlemmer deltar ved valg og det direkte demokratiet er lite utbygd, heter det i uttalelsen.

Dermed lander partiet på et mellomstandpunkt hvor de beholder statskirken, men stryker den religiøse forankringen i grunnloven.

Samtidig ønsker man å fjerne regelen i grunnloven (paragraf 12) som sier at over halvparten av statsråd må være medlem i statskirken. Derimot må kirkestatsråden være medlem.

I ytterste forstand kan Kirken da bli styrt av en kun en kirkestatsråd, hvis alle andre ministre har meldt seg ut. Det vil være det nærmeste vi kommer en pave her i landet.

Saken sendes nå ut i Arbeiderpartiets lokale organer som et underlig kompromiss hvor man fjerner religionen fra grunnloven, men beholder Statskirken - inntil videre.

Uansett kan vedtaket i Arbeiderpartiets sentralstyre bety game over for de som ønsket et brudd mellom stat og kirke i denne omgang.

SVs kirketalsmann på Stortinget, Rolf Reikvam, er oppgitt. - Ap vil beholde samrøret mellom religion og stat. Det er et svært dårlig forslag, sier han til Nettavisen.

Trøsten for kirken får være at Arbeiderpartiet lar dem beholde pengene fra staten: "Statens økonomiske bidrag skal sikre at medlemskontingent i Den norske kirke ikke er aktuelt".


Kommentarer:
Postet av: Andreas

Kontingenten betaler vi så allikevel gjennom skatten.

20.03.2007 @ 11:06
Postet av: Hedning

Typisk dustene på babord side i politikken - og jævla feigt av AP (igjen!) å ikke avskaffe hele statskirkeordningen, dersom det er det de mener! Å beholde statskirken, men samtidig fjerne "innholdet" og den religiøse forankringen nedfellt i grunnloven er det vel bare tullepipen Giske som synes er smart...

21.03.2007 @ 06:07
Postet av: lita

Dette spørsmålet egner ser opplagt for en folkeavstemning. Det er ingen andre enn et flertall i folket som bør avgjøre dette, etter en grundig forberedt spørsmålsstilling.

Videre bør antagelig staten begynne å se at hvis det er Bibelen som er rettesnoren for Kirken, og den ikke godtar homofil praksis, så er det ikke bare for staten å prakke homofilt praktidserende prester o.l inn i kirkene. Personlig er jeg ikke så engasjert at jeg bryr meg, men prinsippet burde være opplagt.

Slik behandler ikke staten andre trossamfunn.

Prøv å presse en praktiserende homofil inn i en moske som imam e.l.!

23.03.2007 @ 00:25

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4915918
hits