TV2Nettavisen

Rå Røkkefeller

15.03.2007 @ 09:21
De som tror at Kjell Inge Røkke er en sosialdemokratisk industribygger, er rundlurt. Men Norge trenger rå kapitalister, og nå frigjør Røkkefeller milliarder for å satse på olje.

image240

Kjell Inge Røkke er kanskje landets flinkeste til å rydde opp og selge unna til høy pris. Foto: Per Ersdal, NA24.

Det offentlige bildet av Kjell Inge Røkke har variert kolossalt. I media er han fremstilt som alt fra søkkrik wonderboy, via ærgjerrig samfunnsbygger til en kriminell bestikker av offentlige tjenestemenn i den såkalte båtsertifikatsaken.

Røkke er en sammensatt figur, men først og fremst er han en rå kapitalist som har lært spillet av amerikanske læremestre. 

Hans spesialgren er å kjøpe skakkjørte virksomheter, rydde opp og få verdiene frem i lyset. I så måte ville jeg nok tenkt meg nøye om før jeg kjøpte aksjene Røkke nå skal selge i Aker Yards. Det er nok å minne om Gresvigs historie etter at Røkke solgte.

Men slik er kapitalismen, og det kan ikke overraske så voldsomt at Kjell Inge Røkke og Aker nå ønsker å selge seg ut av verftsindustrien og ta med seg fem milliarder kroner.

 Røkke er først og fremst en mester i omstilling, og opprydningen han har gjort i Kværner (og Aker) er imponerende. Han har også en god historie på å skape nye virksomheter. Siden han neppe vil spise opp pengene, er det grunn til å anta at milliardene som nå fristilles blir brukt til å skape noe nytt.

Endringer i næringsstrukturen er en naturlig og nødvendig del av omstillingsprosessene i næringslivet. Hvert år forsvinner det mange arbeidsplasser gjennom nedbemanning og nedleggelser, samtidig som det kommer til nye
arbeidsplasser gjennom nyetableringer og ekspansjon av eksisterende bedrifter.

Slike omstillinger i økonomien bidrar til å utnytte knappe ressurser som kapital og arbeidskraft mer effektivt og virker positivt for å bevare en høy og stabil sysselsetting over tid. Undersøkelser viser at mange som mister jobben i industrien er tilbake i jobb innen ett år. Det må være et mål at arbeidskraften over tid er sysselsatt i de
virksomhetene som har god avlønningsevne, både til kapital og arbeidskraft.

De som mener at de to foregående avsnittene er liberalistisk svada, kan gjette på hvem som er ansvarlig for uttalelsen.

Svaret finner du her (trykk her).

(Hentet fra en høringsuttalelse om bedriftsnedleggelser).

Når Aker nå selger, må det være fordi selskapet mener at jobben er gjort og at det er lettere å tjene penger på å satse de fem milliardene et annet sted enn å drive Aker Yards lønnsomt nok videre.

Kjøper overtar 40 prosent av en gruppe med 17 verft i Europa, Brasil og Vietnam, og arbeidsgiveransvar for drøyt 20.000 ansatte - mange av dem i Norge.

De overtar også en ordremasse på utrolige 79 milliarder, i en virksomhet som i fjor tjente en milliard kroner etter skatt.

Skulle jeg satse en femmer, er min spådom at det er mer sannsynlig at Røkkefeller gjør et godt salg, enn at kjøperen gjør et varp.

Kommentarer:
Postet av: meg

Røykke er dyktig han har skaffet mange arbeidsplasser til Norge. Hans ansette har god lønn. Og ikke minst han har tjent mye penger selv! :)

15.03.2007 @ 15:36
URL: http://blog.of-importance.com
Postet av: lita

Jeg håper ikke at Røkke er en sosialdemokrat etter samme oppskrift som har åpenbart seg i Vallasaken, bl.a.

En annen ting er at å selge aksjer du har eid en stund ikke er noen big deal, det er bare andre som nærmest mener at hvis du eier mye, så er du å regne som gift med selskapet.

Dessuten bør pressen ha noe å skrive om, selvsagt, for suppe skal det kokes.

16.03.2007 @ 09:43

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4811663
hits