TV2Nettavisen

Er ammepausen snart over?

14.03.2007 @ 11:00

Utvalget som har gransket Valla-saken har levert en rapport som er mye mer nyansert enn tidligere kjent. Heller ikke Ingunn Yssen slipper unna uten riper i lakken.

image239

Nettavisen offentliggjorde i går kveld hele granskningsrapporten, og det var ingen vanskelig avgjørelse. Lekkasjene og bruddstykkene som hittil har vært offentliggjort er ikke nok til at folk flest kan danne seg et totalbilde av hva som egentlig har skjedd i LO.

Du kan lese hele rapporten her

Hovedinntrykket jeg har etter å ha lest rapporten er at Ingunn Yssen var en feilansettelse i forhold til oppgavene hun fikk, at forholdet mellom Yssen og Valla skar seg fra første øyeblikk, at konflikten økte med gjentatt trakassering fra Gerd-Liv Valla og at "ingen" i LO så hva som skjedde.

Den avgåtte LO-lederens empati og lederstil var godt beskrevet gjennom lekkasjer fra granskingen og fra debatten etter Yssens oppsigelsesbrev. Utvalgets rapport levner Gerd-Liv Valla liten ære når det gjelder empati og evne til å ha gode sosiale relasjoner til folk hun er faglig uenig med.

Men Ingunn Yssen slipper heller ikke kritikk. Utvalget er krass i sine ordvalg om Yssens motiver da hun gikk til VG og offentliggjorde hele sitt oppsigelsesbrev. Hun opptrådte utilbørlig, gå uriktige opplysninger, var drevet om et ønske om hevne seg på Gerd-Liv Valla - og hun skadet LO som organisasjon, skriver utvalget.

Den saklige uenigheten mellom Valla og Yssen handler om uenighet om hva som er jobben for LOs internasjonale sekretær. Yssen oppfattet jobben som å være politiker og fremstå i mediene, mens Valla vektla mer byråkratiske oppgaver og utredningsjobb for LO-lederen.

Der Yssen var sykemeldt eller hadde 6-timers dager med ammepauser, ønsket Valla at hun skulle sitte på kontoret, bøyd over utredninger, til langt på kveld.

Utvalget støtter Yssen i den faglige uenigheten, men har ikke vurdert nøye om hun har gjort en god jobb eller ikke som internasjonal sekretær. Det nøyer seg med å fastslå at Vallas kritikk uansett ble fremført ydmykende og hadde karakter av ulovlig trakassering.

Nå er konflikten mellom Ingunn Yssen og Gerd-Liv Valla historie, og den forrige LO-lederen kommer aldri tilbake i sitt tidligere verv. 

For fremtiden er det derfor langt viktigere  for LO-ledelsen å ta på alvor kritikken mot organisasjonens manglende evner til å oppfatte og reagere på en personalkonflikt - og for å mangle systemer internt for å fange opp og håndtere slike konflikter.

Det har hele LO-ledelsen et kollektivt ansvar for å rydde opp i. Enhver som leser granskningsrapporten vil se at det er mye å gripe fatt i.


Kommentarer:
Postet av: Halvor

Så lenge det finnes en haug gamle dinosaurer i LO vil situasjonen ikke forandres. "Standpunkt" på NRK1 i går viste dette tydelig. Fagbevegelsen har alltid (sin solidaritetsforankring til tross) vært drevet med jernhånd. Det er noe militært over det, en sterk eneveldig general, en bunt logrende majorer og en stor gruppe fotsoldater som piskes til å marsjere i takt.

At man nå fortsetter med å nekte å gi Yssen en unnskyldning, viser veldig godt at Vallas avgang ikke umiddelbart betyr en ny kurs.

Det som burde vært det store temaet å diskutere, er jo LOs rolle i tiden som kommer.

Som fagforening har man oppnådd formidable resultater, men de siste årene har vist at man som organisasjon har større ambisjoner. Man har kunnet gripe direkte inn i politiske prosesser og omstøte regjeringens vedtak.

Valla har til tider fungert som Overstatsminister, DET er svært betenkelig.

At LO alltid har hatt tette bånd til AP, at de har vært med på å utforme politikken, ja det har alltid vært kjent og tildels akseptert, men dette med å overprøve regjeringen er meget betenkelig.

Vi har en statsminister som "skal holdes i ørene" av lederen av en organisasjon. Det er ikke veldig demokratisk.

Får noen assosiasjoner til eventyret om trollet som åt til det sprakk.

14.03.2007 @ 11:55
Postet av: Kjetil

Vil ikke en naturlig konsekvens av denne rapporten også være at media må se på sin rolle i dette?

De rapporterte jo disse hendelsene som sannheter, selv om rapporten nå viser at det ikke var så enkelt?

Eller er det bare resten av LO (og til nød Yssen) som kommer dårlig ut av dette?

14.03.2007 @ 16:11

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4791971
hits