TV2Nettavisen

LO-rapporten må offentliggjøres

13.03.2007 @ 10:38
Debatten om LOs interne kultur og Gerd-Liv Vallas rettsvern blir meningsløs hvis ikke granskingsrapporten legges frem. Først når vi kan lese rapporten i sammenheng, kan vi vite hvor dypt fryktkulturen i LO sitter.

image237

Den nye LO-lederen, Roar Flåthen, bør ikke fortsette ukulturen med å skyve ting under teppet. Foto: Scanpix

LOs håndtering av Ingunn Yssen-saken går fra ille til verre. Fra Yssen gikk offentlig ut med sine anklager har LO vært på rettretten. Og fortsatt bruker ikke den nye LO-ledelsen sjansen til å vise at den legger alle kort på bordet, og ønsker å rydde opp en gang for alle.

Inntrykket som nå lett danner seg er at den nye LO-lederen Roar Flåthen ønsker å feie ting under teppet. Det er et dårlig utgangspunkt hvis man skal bli trodd på sin oppriktige vilje til å rydde opp.

Fougner-utvalgets gransking er en rapport som ikke bare kritiserer Valla, men selve bedriftskulturen i LO. "Et fryktregime", skal være en av påstandene i den nesten 200 sider lange rapporten.


Hele LO-kulturen blir kritisert, skriver Dagens Næringsliv., som i likhet med flere andre medier har fått tilgang til den hemmelige rapporten. 
 
Fra intervjuer som Right Management gjennomførte for utvalget gjengis sitater fra 16 personer som alle gir uttrykk for betydelig kritikk av LO-kulturen. Folk skal være redde for å uttale seg av frykt for sanksjoner, det gis lite ros, og at det spilles på frykt og at du må vite hvem du snakker med.

Hvis rapporten gir et dekkende bilde av LOs bedriftskultur, har det stor offentlig interesse.

Og skal LO gjenvinne sin styrke og troverdighet, kommer man ikke utenom å legge alt kort på bordet - og ta konsekvensen av kritikken.

Slik LO nå stiller seg, er det liten tvil om at hele rapporten vil bli offentliggjort - men ikke av dem selv.

- Vi skal se på det som har med interne forhold å gjøre, og se på grunnlaget for å forbedre oss, sier LO-leder Roar Flåthen til Nettavisen.
 

Han ser ingen grunn til at offentligheten skal få lese rapporten: - Sekretariatet har lagt saken bak seg, og tatt rapporten til orientering. Den vil ikke bli offentliggjort. Vi har offentliggjort substansen. Den er fyllestgjørende, sier den nye LO-lederen.

Er alt ved det gamle i Folkets hus?


Kommentarer:
Postet av: Torbjørn Bongo

Når har TV 2 eller TV 2 Nettavisen lagt frem sine rapporter etter interne personal konflikter...?

Husker jeg ikke en TV 2 reporter i hardt vær for en stund tilbake. Da ville man knapt si noe..

OG media er en samfunnsaktør på linje LO...

Hva med å feie for egen dør først ?!?!?!??

13.03.2007 @ 11:32
Postet av: enigmann

jeg er enig med Torbjørn til en viss grad. Media har alt for lite kildehenvisninger, for mange egne meninger, for lite fremstilling av saker i flere perspektiv, for lite selvkritikk, for personfokuserte og ikke minst fraskriver de seg ansvar veldig lett.

Jeg synes rapporten bør offentliggjøres for det er stor fare for at den lekker ut, da er det heller lurt å være ferdig med det nå enn at LO skal tape ansikt på dette senere når de kanskje har bygget opp igjen tillitten og den blir trykket i VG. Få den ut bli ferdig med saken. Så lenge den er hemmelig vil alltid umoralske journalister jakte på den.

Som sagt for LO sin del offentliggjør de den og blir ferdig med det bråket som vil komme, ikke før alle kort er spilt i en sak kan man starte et nytt spill.

13.03.2007 @ 14:04
URL: http://of-importance.com
Postet av: Halvor

Vil sannsynligvis være ganske ødeleggende for LO om hele rapporten blir offentliggjort.

Fagbevegelsen har jo i alle år brukt trusler, press, mobbing og utfrysing for å "verve" medlemmer.

At ledelsen er gjennomsyret av de samme hersketeknikker og maktbruk kan vel ikke være overraskende for så mange. En organisasjon som alltid har vært et paradoks i seg selv, tuftet på et solidaritetsprinsipp, men drevet etter strenge hierarkiske maktprinsipper.

13.03.2007 @ 14:28
Postet av: Gunnar Stavrum

Thorbjørn, jeg følger deg ikke helt. Jeg mener selvsagt ikke at alle bedrifter/organisasjoner skal offentliggjøre alle interne rapporter. Men når det er snakk om landets største arbeidstakerorganisasjon, og en sak hvor lederen valgte å trekke seg, mener jeg at det påkaller full offentliggjøring - av hensyn til alle parter.

14.03.2007 @ 01:11
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Hans Kr.

Har nå lest hele rapporten.

Og dette er skremmende lesning.

Har aldri vært fagforeningsmenneske, og kommer garantert ikke til å bli det etter dette.

At Valla gikk frivillig er jo bare tull, etter å ha lest denne rapporten skjønner man at hun faktisk ble dratt ut av lederstolen etter håret. Internt i LO

Damen har jo overhodet ikke kjennskap til ordet ydmykhet.

Og til dere som mener at alle personalsaker skal trekkes frem i medias lys.

Var det ikke Gerd Liv Valla som innkalte til pressekonferanse etter Yssens brev?

Greit at Yssen kanskje ikke burde latt brevet gå til VG, men LO-lederen Gerd Liv Valla burde i hvert falle vite bedre enn å føre enn personalsak i full offentlighet.

Og hvis hun ikke viste det, burde hun ha kommunikasjonsrådgivere som burde fortalt henne at det ikke var videre smart.

Selv har faktisk tro på at hun fikk det rådet, men i sin stahet valgte å ikke følge det.

Førstepremie i uduglighet.

14.03.2007 @ 02:35
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Bjarne

Er det ikke slik at denne rapporten allerede ligger i de fleste avisredaksjoner da? Hørte det på radioen i går. Hvis så er tilfelle, så har LO mistet regien på dette for lenge siden. På litt sikt tror jeg at det er bra for både LO og demokratiet, selv om det på kort sikt vil svi kraftig internt i fagbevegelsen. Men her er det åpenbart lekkasjer. Noen trekker i trådene for å oppnå noe. Det har jeg mistenkt fra dag en, og etter som saken har skridt fram har jeg bare blitt sikrere på det.

14.03.2007 @ 09:29
Postet av: lita

LO har selv med iver påtatt seg en rolle som en meget offentlig preget institusjon, ikke minst ved sine kjøp av makt hos partier litt og litt mer til venstre. Dette til tross for at mange medlemmer i LO ikke har sin største sympati i disse partiene.

Dette synes ikke å ha talt særlig i vurderingen av pengebruken, jeg tipper Valla og andre toneangivende så medlemmene nærmest som stemmekveg, slik kommunister i toppen har for vane, så fort de er i posisjon.Den siste tiden har et kanskje hederlig unntak manifestert seg, litt overraskende, nemlig Østvold.

Men når LO har kjøpt seg en så framtredende politisk posisjon, som kommer i tillegg til det faktum at hver fagorganisert har sin stemme som de fleste andre over stemmerettsalder, så må LO finne seg i å bli ansett å ha samme forpliktelser som offentlige institusjoner når det gjelder åpenhet.

Dette har tydeligvis ikke denne Flåten overhode fått med seg. Han har fått et svært sementert preg etter at denne konflikten kom opp. Etter at Valla gikk er han enda et hakk mer gammelsosialist(makta rår!!)

Tvilen om hvorvidt dette er rette person til å lede LO som en organisasjon tilpasset vår tids krav til åpenhet og oppførsel, i henhold til lover og regler i arbeidslivet, har med meget god grunn økt sterkt.

Det synes nå å være meget stor tvil om hvorvidt noen av de antatt fremste lederne, kanskje unntatt Bjørndalen, overhode kan tenkes å være i stand til å snu den uheldige kulturen på toppen. Blant de litt mindre framtredene er det vel noe mer lovende.

De burde nok se seg om etter en mer framtidsrettet og åpen kandidat til lederhvervet enn Flåten og hans sterkeste støtter.(i alle fall støtter ang. synet på Valla og kulturen i LO)

14.03.2007 @ 09:58

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4768874
hits