TV2Nettavisen

Mobbingen av Valla

09.03.2007 @ 08:53

Knapt noen ledere i Norge har vært utsatt for en mer vedvarende og knallhard prosess enn LO-leder Gerd-Liv Valla. Er det helt uproblematisk å mobbe mobberen?

image235

Foto: Scanpix

Fra sidelinjen er det interessant å følge stemningsskiftet i arbeiderbevegelsen, og registrere hvordan fjorårets mektigste kvinne er fritt vilt for ulvene i og utenfor bevegelsen.

Hver dag kommer nye, påståtte drypp fra granskningskommisjonen.

I sum er det et rent karakterdrap, og fjorårets mektige LO-leder står igjen uten politisk kraft. Nesten uansett utfall, står hun igjen ribbet for troverdighet.

Krypskytingen fra de anonyme kildene er ganske motbydelig, spesielt fordi omfanget nå er så massivt at mobbingen av Valla har helt andre dimensjoner enn den røffe behandlingen av Ingunn Yssen.

Men ikke nok med det: Slik lekkasjene nå har ødelagt prosessen, er det lett å være enig med advokat Harald Stabæl i at dette er en trussel for Gerd-Liv Vallas rettsikkerhet.

Det er kanskje naivt å tro at tilhengerne og motstanderne av LO-lederen ville følge normale spilleregler. De stadige anonyme lekkasjene kan lett føre til en forhåndstolkning av granskningskommisjonens rapport som legges frem i dag.

Rapporten skal være på over 200 sider, og siden den er utformet av jurister, er det god grunn til å tro at den vil inneholde ammunisjon både for LO-lederens venner og motstandere.

Derfor er det viktig at rapporten leses som et hele, og at LO-sekretariatet tar seg tid til å lese og vurdere den nøye. Det er også rimelig at den angrepne part får gi sine kommentarer. Selv ikke granskere har monopol på den ene og hele og fulle sannhet.

Yssen-saken er godt ispedd kamp om posisjoner og politisk tautrekking, og mange kommentatorer trekker skillelinjene mellom partiets høyre/sentrum-flertall  og partiets venstreside, med EU-motstanderne.

Det anonyme stormløpet mot LO-lederen ligner sterkt på et takk for sist etter sykelønnsstriden.

Arbeiderpartiet har aldri vært noen søndagsskole, men det tjener LO til liten ære om arbeidstakerorganisasjonen ikke klarer å gjennomføre denne granskingen på en ordentlig måte.

Da vil den stå uten troverdighet i saker som gjelder mobbing og arbeidsmiljø selv om Gerd-Liv Valla må gå.


Kommentarer:
Postet av: H. Pallesen

Prosessen har aldeles ikke vært noen trussel mot rettssikkerhet slik Stabell hevder. Er man leder i LO er man avhengig av tillit og politisk oppslutning. Da må man finne seg i at egne kvaliteter blir diskutert, også i den form at organisasjonen man leder vil gjøre undersøkelser for å bringe fakta på det rene.

Ville f.eks. offentlig diskusjon om Jens Stoltenbergs lederegenskaper være en trussel mot hans rettssikkerhet?

Når det gjelder lekkasjene og medias opptreden er jeg enig i at det kan stilles spørsmål ved dette. Media anno 2007 er ingen samling av pusekatter.

09.03.2007 @ 10:00
Postet av: lita

Riktig å mobbe mobberen? Dette er et GODT spørsmål, og svaret skulle være enkelt, det er ikke greit.

På den andre siden så er jo hendelsene rundt en slik sak svært avhengig av hvordan partene handler.

Når prosessen ble slik den ble, med fortsatt

meget sterke angrep fra Valla mot Yssen, samt en totalt merkelig måte å beklage det som for de fleste antagelig ville fremstå som nokså dårlig oppførsel mot underordnet, så ser jeg ikke at det som hendte var mer enn rimelig.(jeg unntar trusselbrevet, hvis dette var en reell trussel, det er noe for seg. Jeg fikk ikke med meg logikken i det, riktignok, kunne jo umulig være utløst av denne uoverensstemmelsen)

09.03.2007 @ 10:34
Postet av: Bjarne Bernesen

Uansett hva den rapporten som legges fram i dag måtte innholde, så må det være en umulig oppgave for Valla å fortsette. Denne saken har uansett gitt henne så store sår at hun i realiteten er ferdig. Hun kan klore seg fast, men det blir sannsynligvis en belastning for både henne selv og LO.

Man kan spørre seg om hva som ledet til denne krisen. Var det "bare" Yssen-saken, eller ligger det en maktkamp mellom Valla og AP bak. Jeg tror at det var behandlingen av sykelønnssaken som førte til dette. Valla ydmyket regjeringen og ikke minst statsministeren, og demonstrerte for all verden hvem som bestemte. Spørsmålet er om ikke det ble så mye at regjeringen ikke kunne leve med en så mektig og ikke minst triumferende LO-sjef.

Når man så vet at Yssen etter sigende er en nær venn av statsministeren, at hun etter sigende fikk støtte av Kolberg og etterhvert flere andre sentrale personer, så er det nærliggende å tro at det hele bunner ut i at det var nødvendig å redusere Valla's makt for å bevare regjeringen.

Jeg tror at det står sterke krefter i AP bak dette, kanskje helt til topps i partiet. Når det er sagt: Valla har ikke opptrådt bra i denne saken. At den ble så stor, er til mer enn en viss grad forårsaket av henne selv. Men hun har fått god hjelp til å "kåle det til". Det passer nok mange å bli kvitt Valla.

09.03.2007 @ 11:24
Postet av: M

Hvis en mobber ikke sier unnskyld og endrer sin oppførsel når han blir tatt er det ikke mobbing å sette inn stadig hardere skyts for å tvinge frem dette. Her har mediene gjort jobben sin, intet mindre. Hardt mot hardt.

Dette maset nå om at Gerd Liv skal få medfølelse blir å vri saken helt feil. Her har LO ledelsen også misforstått situasjonen når de nå ikke gir en unnskyldning til hverken Yssen eller andre trakasserte. Deres lojalitet skal ikke være til Gerd Liv i dette tilfellet - hun er "bevist" skyldig og da må de handle deretter - det vil si snu lojaliteten vekk fra Valla og over til Yssen. Ved å fortsatt stå på Vallas side slik de nå indirekte gjør viser de at de representerer den samme ukulturen. Skal problemet løses må åpenbart flere enn Valla gå.

10.03.2007 @ 23:49
Postet av: Kjell G Offerdal

Problemstillingen er jo at det ikke er en arbeidsrettsak som har foregått. Jussen og moralen er totalt fraværende. Her er det media og sterke politiske krefter som styrer skuta. Når så skjer kan resultatet bli rimelig begredelig. Det er ingen mennesker som fortjener den behandlingen Valla har vært utsatt for. Saklig mener vel de fleste at hun misbrukte sin makt i Yssen-saken, men der ifra og til dagens hekseprosess er mange lange vonde skritt.

Mvh

Kjelloff

11.03.2007 @ 09:30
Postet av: GG

Ja , det er uproblematisk. Øye for øye.

11.03.2007 @ 12:07
Postet av: Mamma Mia

Har Valla blitt mobbet? Etter mitt skjønn har hun bare blitt kjørt knallhardt på at hun ikke ber om unnskyldning, at hun fortsetter angrepene (mobbingen) av en tidligere ansatt og at hun har skapt problemer for mange andre ansatte også. For en gangs skyld har mediene gjort en god jobb. De har fått henne fjernet!! En slik leder trenger vi ikke i Norge i dag. Valla har ikke krav på noe sympati, hun fortjener alt hun har fått.

12.03.2007 @ 08:50
Postet av: Halvor

Syns selv at Valla er en ufordragelig person, og er glad for at hun gikk. Men selv om man ikke liker personen eller det hun har gjort har hun så absolutt krav på å bli behandlet på en ordentlig måte.

Hun må tåle et visst mediekjør, særlig fordi hun står steilt på sin egen ufeilbarlighet, men det løpet Olav Versto og VG har lagt er det all grunn til å ta avstand fra.

Versto går sågar ut og forsvarer de anonyme kildene som har lekket fra den INTERNE granskningen med at "folket har krav på å få innsyn i viktige politiske prosesser".

Ikke alltid like lett å skille snørr og bart, at Vallas avgang og saken som sådan får politiske følger er åpenbart. Men dette er også en personalsak som skal granskes internt, ikke føres på forsiden av VG. Heldigvis for Valla har hun ikke svart de anonyme, det gjør at hun beholder en viss verdighet.

Men verdigheten til politisk redaktør i Norges største avis er ikke spesielt stor.

12.03.2007 @ 11:23
Postet av: Lalla.

Er det no rart det er krig i verden.

Når ingen kan bruke sunn fornuft. Vel har et menneske begått en feil Så må man forsøke og rette skaden, Det fins tilgivelse for alle.

La oss gå i oss selv

er vi så perfekte .Alle

alle gjør vi feil i livet.Pass dere

Kast ikke sten dere som sitter i Glasshus.

06.04.2007 @ 02:15

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4680855
hits