TV2Nettavisen

Slutt på navnefarsen

08.03.2007 @ 09:05

Det tok landets antatte beste ledere og politikere flere måneder å komme frem til den enkleste løsningen på striden om navnet på "nye" Statoil Hydro. Hvis det er slik den nye oljegiganten skal styres, sier vi stakkars, stakkars nye StatoilHydro.

image234 

Det begynte egentlig helt normalt: I de hemmelige fusjonsforhandlingene valgte man - klokt nok - å utsette valget av nytt navn på konsernet.

Noe særlig valg hadde man knapt. Å involvere fagfolk innen design og branding, ville økt risikoen for at fusjonen ble kjent - med mulige fatale følger for gjennomføring og fare for innsidehandel.

Problemet er bare at ledende norske politikere ikke klarte å holde fingrene fra fatet i det som helt klart må være en beslutning for selskapets styrende organer - og at man atpåtil har nektet å følge vanlige spilleregler for aksjonærdemokrati.


Tidligere blogger om navnevalget:
Dustete navnekrangel
Tenk på et tallMedvirkende til at navnespørsmålet sporet av var også Dagens Næringslivs påstand om at et navnebytte ville koste 3,6 milliarder kroner. Til tross for at anslaget er hinsides, har enkelte debattanter brukt tallet for alt det er verdt i sin retorikk.

Isolert sett er navnevalget nå plassert der det hører hjemme. Å velge StatoilHydro som en midlertidig løsning tilfredstiller både dem som har en dyp kjærlighet til et navn som består av Stat og oil (er det slik den nye energigiganten vil brandes?) - og Hydro Olje-organisasjonen.

Riktignok taper man ett år på å komme igang med nytt navn, men fordelen er at prosessen rundt å finne det nye navnet nå blir et fellesprosjekt som kan binde organisasjonen sammen.

Når fusjonen nå blir vedtatt, har staten rent flertall på generalforsamlingen og makt til å velge styre og ansette den toppsjefen man ønsker. Mitt råd er at hovedeieren konsentrerer seg om å gjøre en god jobb her, og at man deretter følger aksjeloven og lar selskapets ledelse og styre gjøre jobben sin i fred.

Et StatoilHydro ledet av værhaner som snur kursen etter skiftende politiske vinder vil være en økonomisk ulykke.

Og så får vi ha et ørlite håp om at navnevalget i 2008 kommer til å handle om hvilken profil landets viktigste selskap skal ha for fremtiden - og ikke en arena for museumsvokterne.


Kommentarer:
Postet av: Even T

Hvem Hva Hvor?

Av alle vanskelige problemstillinger rundt en slik funskjon er vel navnet det enkleste. Som kjent ønsker alle å ha en mening om enkle ting, men det vanskelige blir uforståelig.

Jeg antar de sakene som virkelig vil bety noe for Norge og StatoilHydro aldri blir offentlig, bl.a. p.g.a. at journalister og politikere ikke forstår seg på det. Og den jevne leser ihvertfall ikke vil forstå det.

Nei, la oss holde oss til navn, og supplere med geografi hvis navn blir kjedelig.

08.03.2007 @ 16:04
Postet av: ola normann

Hele statoil/hydro fusjonens prosessen har vært preget av et spill fra kapitalistisk side for å roe sosialist regjeringen. Sak etter sak. fra navn til hovedkontor. Men jeg er av de som har tjent penger på aksjer av fusjonen så jeg skal ikke klage :D

http://of-importance.com

08.03.2007 @ 20:22
URL: http://of-importance.com

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4658691
hits