TV2Nettavisen

Farlige børsdager

05.03.2007 @ 09:58
I dager som disse bør folk flest holde seg unna Oslo børs. Uansett hvor mange "eksperter" som forsøker å berolige, er det større fare for tap enn muligheter for å gjøre store gevinster for menigmann.

image233
(Kilde: Online Trader)

Aksjeinvestorene har bak seg en fantastisk periode. Siden starten av 2003 har børsen gått fra 100  til snaut 430 poeng.

Men jo høyere kursene klatrer, desto større blir fallhøyden. Og det er akkurat denne konflikten mellom frykt og grådighet som utløser psykologibølger som vi nå ser.

Det begynte på Shanghai-børsen tirsdag i forrige uke. På noen timer falt børsen mer enn på de ti siste årene. Det utløste fall verden over: Dow Jones hadde sin verste uke på fire år, og her i Oslo har kursene nå falt åtte prosent på en uke.

Men som kurven viser; det er foreløpig fornem nød. Fortsatt ligger aksjekursene 14 prosent høyere enn for ett år siden, så aksjemarkedet har vært atskillig mer lønnsomt enn å ha pengene i banken.

Likevel: Toneangivende aviser vurderer nå seriøst om vi risikerer et internasjonalt børskrakk, og USAs forrige sentralbanksjef Allen Greenspan, ble i forrige uke sitert på at han fryktet en resesjon i USA mot slutten av året.

Har man hele familieformuen i aksjemarkedet, er det tid for stålnerver og kalde hjerner!

De fleste kommentatorer ser det som naturlig at vi får en korreksjon etter en lang periode med sterk oppgang. I så måte er skvulpene vi til nå har opplevd kun krusninger på oppgangsbølgen.

Men erfaringer fra tidligere børsfall er at det ikke alltid er lett å se hva som får den første snøballen til å rulle - heller ikke hvor mye som skal til for at den drar med seg nok til å skape et ras.

Derfor er det lurt å holde seg unna, selv om de fleste fundamentale forhold ikke varsler noe internasjonalt børskrakk. På kort sikt er trolig fallhøyden størst.

Hvorfor?

* Langvarige børsoppganger blir selvbekreftende fordi kursoppgang gir investorene finansielle muligheter til å pløye nye penger inn i markedet. Når markedet faller sterkt, kommer rekylen.

* Fundamentale forhold i Kina og Japan (sterk yenkurs, dyrt å finansiere aksjekjøp på Wall Street med "billige" japanske lån) får varselklokkene til å ringe.

* Sterk negativ psykologi fordi investorene blir urolige, og stadig flere eksperter uttaler seg offentlig om de sterke fallene.

For de profesjonelle aktørene gir dager som dette store muligheter, og man skal huske at det kjøpes like mange kjøper aksjer som det selges. Også for daytraderne (de halvproffe) er store kursutslag spennende markeder med store muligheter.

For den jevne amatør er det derimot tid for å holde seg unna. All erfaring viser at det selv for proffene er bortimot umulig å treffe de absolutte bunnene og toppene i aksjemarkedet.

Kommentarer:
Postet av: Kåre

For den jevne amatør er det nettopp nå man bør vurdere sparing i de beste aksjefondene, vel å merke hvis man har midler man har råd til å være foruten en stund. Hvorfor skulle det være verre å gå inn i markedet nå, enn da kursene var på topp og alle mente at aksjefond var en fornuftig del av en spareportefølje? Nå er man i alle fall garantert å ikke kjøpe på topp og bunnen vil man aldri greie å treffe uansett. Derfor; har du råd, kjøp kvalitetsaksjefond i løpet av denne uka!

05.03.2007 @ 12:21
Postet av: Bjarne Bernesen

Dette kan være et godt kjøpstidspunkt, men det er dette med å forsøke å fange en fallende kniv. Det er fort gjort å skjære seg. Psykologien i aksjemarkedet er akkurat nå alt annet enn positiv. Og nå utløses tvangssalg av belånte aksjer og "stop-loss" over hele linjen. Det KAN være over med dagens fall, men det kan godt være billigere å kjøpe i neste uke. De som driver med teknisk analyse sier at "the trend is your friend". Det kan være et godt tips. Kjøp når markedet er på vei opp, ikke når det er på vei ned. Toppene og bunnene treffer man uansett så og si aldri. Selv ikke de beste proffene klarer det. Vær i markedet så lenge kursen er stigende, men forlat det når kursene er fallende. Når det er sagt, så skal jeg innrømme at det er lettere sagt enn gjort mange ganger.

05.03.2007 @ 16:01
Postet av: vesper

'Kvalitetsfondene' ligger rundt nivået de befant seg i september 2006, og har dermed ikke falt på samme måten som mer 'spekulative'. Med andre ord har disse fondene bare falt halvparten av det de gjorde i begynnelsen av mai 2005. Disse fondene kan etter min mening trygt kjøpes uansett. Fondene

som har falt mest er derimot billigere nå enn i ekempelvis september 2005 (6 mnd.). Fond generellt

er med andre ord midlere risiko enn aksjer, som man må holde seg kontinuerlig orientert på. Med mindre man sitter i større porteføljer eller hedgefond bør pluss 500.000 være minsteinnsats i dette markedet. Hvem gidder å bruke tid og energi på 'knapper og glansbilder'

06.03.2007 @ 14:42
Postet av: ola normann

Farlige børsdager... hehe også gode dager for dem som shorter... har ikke akkurat tapt penger på nedgang jeg, heller motsatt :D

http://of-importance.com

08.03.2007 @ 20:24
URL: http://of-importance.com

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4591510
hits