TV2Nettavisen

Nå må Valla rydde opp

11.01.2007 @ 19:19
LO-leder Gerd Liv Valla kan ikke leve med en mistanke om at hun trakasserer en kvinnelig, gravid medarbeider.  En offentlig skittentøyvask er ingen god håndtering av en personalkonflikt.

47380-133

Forholdet mellom LO-lederen og den tidligere internasjonale sekretæren, Ingunn Yssen, har skåret seg fullstendig. Konflikten har vært så dyp at Yssen var sykemeldt i fem måneder, før hun i dag sa opp - og tok et generaloppgjør med sjefen for sin tidligere arbeidsgiver.

- Alt kontrolleres, alle settes opp mot alle og sladring premieres. Det skapes en atmosfære hvor det er lite rom for kreativitet og selvstendige vurderinger, skriver hun i oppsigelsesbrevet.

Konkret hevder Yssen at hun ble trakassert i forbindelse med sin graviditet, og at LO-lederen tok kritiske invendinger som illojalitet og at hun senere flere ganger ydmyket Yssen offentlig.

Yssens motiv er åpenbart å si klart ifra om LO-lederens lederstil. Hun sier opp, men krever ingen erstatning - og hun understreker sin klare støtte til LO og kampen for arbeidstakernes rettigheter.

Fra utsiden er det umulig å ta stilling til hvem som har rett i konflikten. I så måte ligner den på mange tilsvarende konflikter i arbeidslivet. Det er heller ikke spesielt at den som føler seg mobbet ut, også bringer saken til media.

Det spesielle er at arbeidsgiveren svarer med en pressekonferanse i det som åpenbart er en personalsak.


LO-leder Gerd Liv Valla er helt klart en dyktig leder som har oppnådd makt på egne vegne, og ikke minst på vegne av fagbevegelsens medlemmer. Derfor ble hun også kåret til landets mektigste person av flere medier før nyttår.

Kampen i dag stod ikke om makt, men om omdømme og troverdighet. Når en arbeidstaker står frem og hevder å ha blitt mobbet og trakassert, er det neppe klokt å svare med at man "imøteser en rettssak".

Denne saken må LO-lederen rydde opp i, før den gjør store skade for både LO og henne selv.

Kommentarer:
Postet av: baard

Tøff dame denne Yssen i LO.... imponerer meg at hun faktisk TØR å ta et oppgjør med norges mektigste dame....det står det respekt av..........tenk hvor mange tusen i dette landet som hver dag blir mobbet og trakasert av sin sjef....men som ikke tør å ta et oppgjør med denne kulturen.....Jeg er SÅÅÅ møkka lei av HÅPLØSE sjefer som bare kan ture frem og behandle sine kollegaer som dritt...har opplevd en del av dette selv....og ser dette stadig på egen arbeidsplass....det er for jævlig....men av frykt for represalier så tør man ikke å ta dette oppgjøret. Det er SÅÅ fordømt mange dyktige personer som har blitt totalt ødelagt fordi de har hatt en psykopat til sjef! Skulle ønske jeg var like tøff som denne Ingunn Yssen.Takk til deg Ingunn for at du tør å ta et oppgjør med dårlig ledelse. Du er en forbilde og jeg håper du ikke gir deg hverken med dette eller din politiske karriere. Vi trenger slike som deg.

11.01.2007 @ 22:01
Postet av: Hans Kr.

Ja, her ser vi et skoleeskempel fra LO når det gjelder å møte kritikk.Rett i angrep.For sitter man som en av norges mektigste mennesker, som toppleder i LO gjør man selvfølgelig ikke sånn.Neida, Valle det er klart. Du gjlr jo ingen feil. Men du hadde kanskje tjent endel på å være litt mindre arrogant på pressekonferansen.Hvordan i all verden kan du sette deg inn å si at det Yssnen fremstår med er feil?Hvis hun føler det slik hun forklarer, er det faktisk riktig. Uansett hva du måtte mene.Det er Yssen som her fåler seg tråkket på, og da tror jeg absolutt du hadde tjent litt på å være mer ydmyk.Men det er langt fra lære til leve.Det er ikke så lenge siden jeg hørte deg fremstå i en tale med at det var arbeidstrakers opplevelse av situasjonen du som LO-leder måtte forholde deg til.Men når detgjelder deg selv, gjleder det plutselig ikke mer da?Nei, jeg håper dette er skuddet for baugen, slik at Valle-skuta går ned med mann og mus.Arroganse straffer seg, og hovmod står for fall.

11.01.2007 @ 22:42
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Aud L. Knutsen

Har aldri hatt en så høy stilling, men har opplevd sjalusi og trakkasering fordi de jeg jobbet med og for, likte meg og mitt humør bedre enn min sjefs sure og bestemte kontrafei.Det endte med sykdom, og i min oppsigelse til komm.forklarte jeg hvorfor jeg ikke orket mer. Da blei jeg bedt om å skrive om min oppsigelse.Da jeg nektet,fordi jeg stod ved hvert ord jeg hadde skrevet,(det var sannheten), blei min sjef så sint og skjellte meg ut.I ettertid blei det "oppvask" på mine vegne, det blei holdt distriktmøte der brukerne av våre tjenester sa greitt fra at vedkommende leder hadde mobbet en dyktig og godt likt underleder fra sin jobb..(En jobb jeg savnet i flere år) Jeg bare leste om "oppvasken" i lokalavisen, men må innrømme at det gjorde meg godt. Lederen måtte gå fra sin stilling, endte først som nattevakt på vedk. institusjon, men kunne ikke samarbeide med de andre, og blei siden plassert et sted der hun ikke hadde annet enn papirarbeide. Jeg hadde jobbet på samme plassen i 11 år, under forskjellige ledere, men aldri hatt de vanskelighetene før hun blei ansatt.

11.01.2007 @ 23:01
Postet av: Afa

Her tror jeg du tar feil Stavrum ? både i din kritikk og konklusjon. Valla kan ikke gjøre annet enn å imøtese en rettssak. Det er det eneste forum hvor hun har mulighet til å kommentere detaljer i en slik debatt. Yssen har i prinsippet malt Gerd Liv Valla inn i et hjørne hvor hun ikke har muligheten til å komme ut uten en alvorlig ripe i lakken.Hun kan ikke kommentere en ansatts arbeidsforhold offentlig utenom i en rettssak. Dermed har Yssen gjennom sin kritikk og utrykkelige avvisning av en rettssak i bunn og grunn gitt Gerd Liv Valla et skudd for baugen som hun ikke kan forsvare seg mot. Og jeg tror ikke Yssen selv kommer uskadet fra dette ? og det kan godt hende at det er Yssen selv som kommer til å tape mest på at hun har gått offentlig ut med denne saken. Men Valla har i alle fall fått et svekket omdømme internt i fagbevegelsen.Riktignok har nok både Valla og LO nok av spin doctors som kan spre Vallas versjon i korridorene på Folkets hus. Men hennes offentlige person er sterkt svekket av de seneste dagenes media-oppslag.For det er nettopp fagbevegelsens reaksjon som er viktig i denne konflikten. Hva fagforeningsmotstandere måtte mene er i bunn og grunn uinteressant. De vil alltid være kritiske til LO-lederen - spesielt en LO-leder med så stor personlig innflytelse som Gerd Liv Valla har fått. Og dersom Gerd Liv Valla mister støtten blant kvinnene i fagbevegelsen, så er hun i beste fall kneblet. Uansett vil det føre til at hun blir tvunget til å slutte av hensyn til fagbevegelsens samhold.

12.01.2007 @ 08:59
Postet av: sonic

Jeg tror ikke noen - som ikke har vært i en lignende situasjon skjønner hvor tøff Yssen er, og hva det koster å fronte et mobbeproblem.Alle forståsegpåere som har florert på NRK og TV2 i denne saken har vist til fulle hvor inkompetente de er i slike saker. Arne Strand sier bl.a. at dette hører hjemme i en rettsal. Mannen avslører seg så til de grader at det nesten er flaut. Han kan umulig ha satt seg inn i diverse mobbesaker som har vært prøvd for retten. Jeg tror Yssen vet at det ikke nytter å føre mobbesaker for retten. LO og Valla viser til fulle hva som er helt vanlig i mobbesaker. Den som fremsetter påstandene skal knekkes. De er løgnere, gjør dårlig arbeid. viser ikke ansvar. Dette er en helt vanlig strategi fra mobbernes side. At Yssen vil legge saken bak seg er helt forståelig. Hun vet hva som ellers vil komme. Et mobbeoffrs kamp er en kamp som kjempes alene. Det er ikke få liv som er gått tapt på grunn av mobbing og trakassering. Selvmord er ofte utgangen.

12.01.2007 @ 10:20
Postet av: PS

Ballen hadde vært død dersom Valla i pressekonferansen hadde tatt en ydmyk rolle - men det greier hun da altså ikke. Merkelig er det også at på toppen av LO-organisasjonen så greier de ikke løse et personalproblem før det når pressen.Det er jo LO sin hovedoppgave, å hjelpe ansatte som føler seg dårlig behandlet av arbeidsgiver, da må det jo være nok av problemløsere som kunne gått inn i konflikten mellom Valla og Yssen.Dersom Yssen føler seg mobbet på jobb, så kan ikke Valla ha en pressekonferranse der hun avviser en tidligere ansatt sine følelser. Og hun sier at hun ønsker en rettsak, selvfølgelig. Arbeidstakerorganisasjonene råder jo sine medlemmer til ikke å ta en rettsak i forhold til akkurat Yssen sine problemer, det er vanskelig å dømme ut ifra følelser og påstand mot påstand. - Og tvilen kommer som regel tiltalte til gode. Valla kan jo dette så alt for godt.Dersom Valla har hatt negative kommentarer på Yssen sin graviditet er det selvsagt en skandale. Hun som arbeidsgiver har da uttalt det de fleste arbeidsgivere tenker i sitt hode, men ikke har lov til å si. Og her er det også et svært stort problem at dette har vært en samtale mellom to kvinner, to mødre! Dersom man som kvinne og LO-medlem tror at dette stemmer -så må man melde seg ut umiddelbart! Eller Valla må gå for å redde LO sin troverdighet som organisasjon. Og det er trist dersom LO som organisasjon blir svekket pga dette, Yssen sier at dette kun er mellom henne og Valla og vil ikke blande personalsaken og organisasjonen. Så Yssen gjør det ikke, men det gjør Valla! På pressekonferansen så snakket hun om "vi" og ikke "jeg", altså på vegne av LO som organisasjon og arbeidsgiver. Så her tar kapteinen skipet med seg ned, skipet må kaste kapteinen for å holde seg flytende.Uansett hvordan denne saken fortsetter, så har Yssen satt igang et skred. Av folk som vil snakke og fortelle om at de har opplevd det samme - de har blitt mobbet på jobb og blitt frosset ut av sjefen. Kvinner som har historier om hvordan de følte seg presset ut av jobben fordi de var gravide. Og blir de hørt, blir dette tatt tak i og tatt på alvor her i landet, så er det jammen meg på tide!Og derfor, uansett hvem som blir vinneren/ taperen i den private og offentlige striden -Yssen og Valla, så må de jo, og burde, føle seg som vinnere? For dette er jo en prinsippsak for Yssen, og for Valla så er det en av de viktigste punktene på LO sitt program.

12.01.2007 @ 10:27
Postet av: Bjarne Bernesen

Uansett hva som er riktig og ikke riktig av dette, så vil denne saken alltid hefte ved Valla. Jeg tror at Yssen har påført henne et banesår ved å gå ut som hun har gjort.Jeg tror at denne saken kommer til å føre til noe nær en kampanje for å renvaske Valla. Yssen kommer til å bli trukket ned etter alle kunstens regler. Skulle ikke forundre meg om både LO og regjeringen blir mobilisert. Det kommer til å graves fram historier som forteller at Yssen enten har vært en dårlig sjef, eller har gjort en dårlig jobb. Hennes motiver kommer til å bli trukket i tvil.Likevel tror jeg ikke at dette kan redde jobben for Gerd Liv Valla. Denne saken er allerede en så stor belastning for LO-sjefen og LO selv at hun sannsynligvis vil varsle sin avgang etter en "passende tid". Årsaken vil selvsagt være hensynet til familien og/eller helsa, og at hun nå mener at nye krefter må få prøve seg. For dette er en sak som LO ikke kan leve med. Uavhengig av hva en eventuell rett måtte konkludere med. Om Valla vinner i retten, så har hun uansett allerede tapt i opinionen.

12.01.2007 @ 10:30
Postet av: antilope

Jeg har vært i samme situasjon. Vi var flere i firmaet som fikk gjennomgå. Jeg var den eneste som valgt å ta opp kampen mot lederen. Bedriftshelsetjenesten turte ikke å gjøre noe videre. Ei heller personal. Selv om lederen har mange svin på skogen fra tidligere. På et tidspunkt måtte jeg involvere Arbeidstilsynet fordi jeg stod helt alene. De har bidratt med noe, men siden de mangler folk er saken min utsatt. Jeg prøvde å forhandle frem en slutt pakke - men det ble ignorert. Jeg ble etterhvert sykemeldt pga dette Til slutt valgte jeg bare å si opp jobben min. Heldigvis i ny jobb nå, men blir aldri ferdig med dette. Og min gamle sjef turer frem på akkurat samme måten. Han elsker kaos og konflikter. Er det ingenting av dette, skaper han det. Det er nok av slike dårlige ledere - og hvorfor våger ikke noen å gjøre noe med det? Hvorfor kan de bare ture frem? Hvorfor er det akseptert at en person skal få ødelegge andres liv? Stå på Yssen! Håper dette bidrar til å sette lys dette som er et et stort problem i norsk næringsliv.

12.01.2007 @ 12:40
Postet av: jammen

hmm lurer på hva som var den egentlige agendaen jeg. For hvem vil ansette den som sladrer ?

12.01.2007 @ 14:44
Postet av: Doe

Hva som har skjedd eller ikke skjedd internt i LO håper jeg nesten vi slipper å få vite. Men håndteringen til Valla er under en hver kritikk. Saken eksploderer med alt det kruttet hun putter inn, hun legger all prestisje i saken, viser ikke noe ydmykhet og drar personalsaker ut i offentligheten. Dette kan Yssen gjøre så langt det angår hennes person, men Valla kan som leder i en organisasjon kan og skal ikke. Om ikke annet bør Valla bytte medierådgivere, evt skaffe seg noen.

12.01.2007 @ 19:11
Postet av: Andreas H.

Kan man egentlig vente noe annet fra det miljøet ?

13.01.2007 @ 16:28
Postet av: birte

Det som skjer er ingen overraskelse. Jeg har venner som jobber i LO og det som Yssen nå går ut med, stemmer helt overens med det som blir fortalt. Redsel for represalier og krav om fullstendig underkastelse er det som går igjen. Som en sa - "jeg priser meg selv hver eneste dag fordi jeg har en jobb som gjør at jeg slipper å jobbe tett på Gerd Liv Valla. Jeg synes inderlig synd på koffertbærerne hennes". Ingunn Yssen kjenner jeg ikke til, og hun har helt sikkert også sine sider som ikke er enkle å leve med. Men i denne saken er hun et offer for en brutal, hensynsløs og maktkåt leder. Dessverre er hun en kvinne, og jeg jamrer meg over mitt kjønns lite sympatiske forbilde.

14.01.2007 @ 16:58

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3530591
hits