TV2Nettavisen

Ingen vet hvor renten går

10.02.2006 @ 13:39
En serie norske renteeksperter spår 5 prosent rente i Dagens Næringsliv, samme dag som nye tall viser rekordsvak inflasjon. Det er få gitt å spå noe sikkert om rentene fremover.
47380-15

For de fleste av oss er det litt uvirkelig å se "ekspertene" spå rentene fremover.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities får hele forsiden av den rosa avisen i dag med sitt utspill om at Norges Bank må doble rentene i løpet av ett år.

De fleste leserne har såvidt fordøyd budskapet, før Statistisk Sentralbyrå kommer med nye tall som viser svært lav inflasjon.

Dette er viktig fordi Svein Gjedrem egentlig kun skal se på inflasjonen. Tror han den blir under 2,5 prosent på lang sikt, må han ha lave renter. Og blir den for høy, kan han sette opp renten - omtrent som å veksle mellom å bremse og gi gass.

Både DnB Nor og Nordea er overrasket over inflasjonstalene, og begge begynner å vakle litt i den brennsikre troen på at Norges Bank vil heve rentene i mars. Begge tror det fortsatt, men begge tror dagens tall kan gi mindre rentehevinger fremover.

DnBs illustrasjon viser at dagens tall er litt avvikende i forhold til hva man tenker seg fremover, for å si det forsiktig:
47380-16


Handelsbankens makroøkonom uttaler at markedet er i sjokk, mens First-økonom Harald Magnus Andreassen ikke lar seg vippe av pinnen: Inflasjonstallene er ikke viktig, renten må opp, sier han fortsatt.

Aller best liker vi uttalelsen fra Fokus Bank-direktør Thomas Borgen: - Vi tror rentemarkedet tar feil nå.

Så hva skal man tro?

Vel, markedet reagerte i hvertfall med å sende rentene nedover, så noe betydning tillegges inflasjonen. Når ekspertene demonstrerer så klart at de er fullstendig i villrede, er det nok riktigst å konkludere med at akkurat nå er det ingen som vet hvor renten går.


Kommentarer:
Postet av: Ola

[Disclaimer: Vet ikke om dette innlegget fornaermer noen enda, ettersom jeg ikke har avklart det med hverken sosialdemokratene, islamsk raad eller Francis Seierstedt. Trusler ikke noedvendig ettersom jeg automatisk unnskylder meg, aksepterer og skriver under den uttalelsen som Poelse-hansen, Hoeybraaten, og islamsk raad vil komme frem til.]Det er en ny situasjon i den oekonomiske verden, og det er at den tredje verden vil kunne produsere varer og tjenester billig. Foerst ute er Kina, India og Brasil, men de vil snart faa konkurranse fra vest-afrikanske land og Vietnam. Disse landene kan tilby en aarlig retur for pengene paa rundt 15 prosent. Dermed er det ingen som hever paa oeyenbrynene og kjoeper kroner hvis sentralbanksjefen hever renten. Dermed har sentralbanksjefen faatt et av sine viktigste virkemiddel beslaglagt. Interessant skal utviklingen bli...

10.02.2006 @ 16:29
Postet av: Ola

[Disclaimer: Vet ikke om dette innlegget fornaermer noen enda, ettersom jeg ikke har avklart det med hverken sosialdemokratene, islamsk raad eller Francis Seierstedt. Trusler ikke noedvendig ettersom jeg automatisk unnskylder meg, aksepterer og skriver under den uttalelsen som Poelse-hansen, Hoeybraaten, og islamsk raad vil komme frem til.]Litt om inflasjon ogsaa. Den lave inflasjonen er selvfoelgelig grunnet i lave priser fra disse fremadstormende fattiglandene med hoey produksjonskapasitet. Husk ogsaa at inflasjon er ogsaa temmelig spaadomstyrt. Oekonomer spaar fremtidig inflasjon. Prissettere i butikkene leser spaadommene og oeker prisene i takt med spaadommene. Dermed slaar spaadommene til. Dette er spesielt tilfelle ved aarsskiftene. Bedriftslederen sier: "ahh, her oekonomisk spaamann har spaadd 2 prosent inflasjon altsaa setter vi opp prisene vaare med 2 prosent fra 1. Januar."

10.02.2006 @ 16:46
Postet av: Andreas

Høy rente er en godt organisert og internasjonalt basert form for tyveri.I gamle dager het det åger og var mange steder straffbart. Man må bare spørre seg hvem somskummer denne fløten? I Norge er det det rabiate skatte- og avgiftsystemet som er inflasjonsdrivende.

10.02.2006 @ 17:20
Postet av: Pippi

Helt enig i at budskapene fra våre bankers "sjefsøkonomer" m.fl er mer enn tvetydige. Foran siste beslutning i NBs styre var ekspertenens hovedkonsensus at det ble en renteøkning. Det ble det ikke, og i tillegg var Gjerdrem uvanlig tydelig på at han så for seg et lavere tempo i fremtidige renteøkninger enn tidligere antatt.Siden denne beslutningen (tatt for ikke mange dagers siden) har ingen nye vesentlige makroøkonomiske fakta blitt lagt på bordet. Ekspertene har stort sett fortsatt å koke suppe på den samme spiker'n.Med norges åpne økonomi er det lite spillerom for å etablere et høyrere rentenivå her til lands uten at NOK styrkes og eksportindustriens inntjening svekkes.Gjerdrem må finne en løype et sted mellom sitt inflasjonsmål på 2,5% og en ikke for sterk krone. Den jobben utfører han med glans.Det som overrasker meg mest er at pressen ikke fokuserer på "sjefsøkonomenes" skjulte agenda. Selv om norske banker har levert knallgode resultater de siste årene har deres rentemarginer vært (og er)under sterkt press.Når bankene kostnadseffektivisering flater ut (og det gjør den nå) og økningen i utlånene gir fallende avkastnig er det fristende å ønske seg tilbake til "gode gamle dager".Det er ikke flere store norske banker og/eller finsinstitusjoner å fusjonere for deretter å ta ut rasjonaliseringsgevinster. Kjøper man en utenlandsbank eller to er synergieffektene meget små på driftssiden og i moderat grad på fundingsiden. På veien tilbake til et nytt rentenivå kan bankene gjennom å velge hensiktsmessige forsinkelser ved endringer av hhv utlåns- og innskuddsrenten oppnå vesentlig bedret rentemargin.Banker og finansinstitusjoner hater et stillestående rentenivå, det er endringene, både opp og ned, som gir økt inntjening.Rett skal være rett, det er mer priskonkurranse i det norske bankmarkedet enn noen gang før, men mange utenlandske banker har fortsatt en vesentlig bedre kostnadseefektivitet en vår hjemlige. Vær imidlertid oppmerksom på at bankenes sjefsøkonomer kan ha mer enn en agenda.

10.02.2006 @ 17:36
Postet av: Pluto

Er det noen som kan si hvordan rentene typisk vil utvikle seg under (borger)krig / krigstilstander?Det er jo dette scenario vi må se for oss innen 8-12 år.

10.02.2006 @ 18:45
URL: http://www.retecool.com/sukkel
Postet av: hp

Ingen vet utviklingen i rentenivået. De såkalte "ekspertene" har ropt på ulven nå i 2-3 år men renta har ligget bom fast. Hvis Andreassen og de andre synserne i bankverdenen er så livredde for folks økonomi så kan de med noen helt enkle grep stoppe utlånsveksten. Det er faktisk de som sitter med nøkkelen til moderasjon overfor handlekåte nordmenn. Bare for å nevne det: Den dagen Kina setter opp prisene på varene sine så står det flere land i kø for selge billige varer til Vesten (de landene trenger olje også).

11.02.2006 @ 10:42

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/729655
hits