TV2Nettavisen

Opsjoner er bra

09.11.2006 @ 08:16
Næringsminister Dag Terje Andersen vil innføre statlig forbud mot opsjoner. Det neste blir vel å forby børsen.

47380-170

Den rødgrønne regjeringens håndtering av næringspolitikken har vært en hodepine siden valget.

Først skulle de få nye verktøy i verktøykassa (les: redde Union). Men kassa er like tom og den første næringsministeren, Odd Eriksen, ble satt på Kato Air tilbake til Nordland.

Deretter valgte man en tømmerhugger fra Vestfold, og det er denne mannen som nå okker seg over opsjonsprogrammet i Telenor.

Dag Terje Andersen karakteriseres som en flink og populær politiker, men han har minimal utdannelse og yrkesbakgrunn for feltet han nå regjerer:


Yrkeserfaring

1979-98, 2002

Skogsarbeider

1977-79

Smelteverksarbeider


Utdanning

1976

Examen artium

2002

Journalistikk, Folkeuniversitetet


(Kilde: Næringsdepartementet)

Bakgrunnen er at Telenor-sjef Jan Fredrik Baksaas ligger an til en verdistigning på 37 millioner kroner på fire år, etter å ha økt prislappen på Telenor med 130 milliarder kroner i samme periode.

Det skremmende er at det ikke bare er Telenors opsjonsprogram som kritiseres, nei nå skal opsjoner ut av alle selskaper der staten har eierandeler.

- Vi synes ikke vi bør ha opsjonssystemer i hele tatt, sier Dag Terje Andersen til Dagens Næringsliv.

I motsetning til annen rødgrønn retorikk tegner dette standpunktet til å bli praktisk politikk i eierskapsmeldingen regjeringen legger frem i desember. Der vil man klart og tydelig flagge at staten vil stemme mot opsjoner uansett.

I praksis vil Andersen ha makt til å stanse slike belønningssystemer blant annet i Hydro, Yara, Statoil og Telenor.

Jeg har vanskelig for å forstå logikken, og tror at en slik ideologisk tilnærming kan skyve bort store utenlandske investorer som nettopp ønsker belønningssystemer hvor sjefene belønnes for å øke verdien på selskapene.

Norge har allerede et stempel i utlandet for å være uforutsigbar og vinglete, og eierskapsmeldingen vil gjøre vondt verre. Utlendingene kan med rette frykte en total uforutsigbar skattepolitikk og rene ideologiske svingninger som opsjonsstans. I praksis kan dette ødelegge aksjeverdier i eksempelvis Statoil og Telenor.

Hva er så galt med opsjoner?

I første rekke har enkelte opsjonsordninger vært urimelig gode. På slutten av 90-tallet var det ikke uvanlig at milliongevinstene allerede var sikret da lederen fikk opsjonen, og gevinstene ble skattlagt med 28 prosent. Dermed ble det en skjult og skattegunstig lønn, og disse ordningene ble med rette kritisert.

Andre ordninger, som den i Telenor, blir kritisert fordi lederen får mange penger. Siden de aller flere opsjonsordnigner utdeles etter børskursen, avhenger gevinsten av hvor mange aksjer lederen får kjøpe - og hvor stor verdiøkningen er per aksje.

Baksaas tjener 37 millioner fordi staten og de andre eierne har tjent 130 milliarder!

Og da er vi til kjernen ved det som er bra med opsjoner. Sett fra eiernes side er verdiøkning det viktigste, og derfor ønsker de å få ledelsen til å fokusere på verdien på selskapet. Den måles best ved aksjekursen.

Opsjoner er altså ikke noe annet enn en bonusordning som bestemmes av hvor høy aksjekursen er.

Etter min mening er det  her Andersen sporer av i ren ideologi: Som eier bør han ønske at Telenor-sjefen er opptatt av verdiene i selskapet, og heller fokusere på hvor stor bonusen bør kunne være.

Staten burde altså ikke stemme mot alle opsjoner, men nøye seg med å drepe opsjonsprogrammer som er urimelig gode.

Andersen mener Baksaas får for mye, jeg mener det er fortjent. (Og det kan jo være en trøst for næringsministeren at Telenor-sjefen må betale rundt 10 millioner kroner i skatt på gevinsten). 

- Jeg har ikke registrert at det er stor etterspørsel etter norske toppledere i utlandet, sa Andersen i Dagsnytt 18 i går.

Det er sikkert like riktig som at det ikke er noe særlig rift etter norske politikere i utlandet, heller.

Kommentarer:
Postet av: Investor

Vi str helt klart p samme side i denne debatten. Incentivprogrammer er bde bra og ndvendig. Sprsmlet er imidlertid ikke alltid "opsjoner eller ikke opsjoner?" men like mye "kan vi la ledelsen f sammenfallende interesser med aksjonrene p andre mter enn ved utdeling av opsjoner?". Kontantbonuser som m brukes til kjpe aksjer i markedet er en mte. Bonuser som er knyttet til lnnsomheten til selskapet i stedet for aksjekurs er en annen. Problemet med opsjoner slik de er n, er (minst) todelt: - de er ofte gratis for lederen, som dermed kun har oppsiderisiko. Dag Terje Andersen sammenliknet dette med kunne kjpe et lodd etter at det har blitt et vinnerlodd, hvis man vil, og det er forsvidt en korrekt sammenlikning. - de er dyre for selskapet. I tillegg vil aksjekurs ofte vre en drlig mte belnne ledere p. Tenk deg et selskap som har en lnnsomhet som er lik den risikofrie renta pr r. Dette overskuddet bruker ledelsen til kjpe tilbake aksjer i markedet. Dette gjres hvert r. Matematikken er enkel: etterhvert vil aksjekursen vre veldig hy pga f aksjer i markedet. Opsjonene til lederen vil derfor vre tilsvarende mye verdt, og det eneste han har gjort er ha levert risikofri rente til sine eiere.

09.11.2006 @ 09:10
Postet av: Kristian

Ja, opsjoner er veldig bra. Det er f.eks naturligvis Eivind Reiten og Helge Lund sin fortjeneste at oljeprisen er hy. Lurer p om disse to fr svi hvis oljeprisen skulle g ned.I gamle Ericsson s vi ogs hvordan lederne endret opsjonene sine til gjelde kontantstrmmen i selskapet i stedet for aksjekurs slik at nr de solgte unna og kontantstrmmen kte, ble det utlst millioner i opsjoner selv om selskapet gikk med enormt underskudd og mtte si opp folk.Opsjoner er en uting og uten risiko for mottaker. De kunne like godt bare ftt en haug med millioner uten videre, det hadde sannsynligvis ogs blitt billigere for selskapene.

09.11.2006 @ 10:31
Postet av: Den mrkebl mann

Ja, oppsjoner er bra. nedbemanne (les: oppsigelser innenlands) samtidig som man hever 37 millioner i lnn er bra.Vi har en felles pengebok, at noen forsyner seg godt er bra. Store forskjeller i samfunnet er bra, gir stabilitet. I de fattige land, som gjr det "the norwegian way", dvs gode lederlnninger, bonuser, opsjoner, fallskjermer o.a. p bekostning av folket. Er bra. At Stavrum har hatt hodepine siden valget, er bra ;-)Gi Baksaas en milliard i lnn og han gir tilbake 1000 milliarder.

09.11.2006 @ 11:30
Postet av: konom

Baksaas er ansatt for skape strst mulig overskudd for Telenors eiere. Det er hans eneste oppgave. Hverken Telenor eller noen andre bedrifter har noen plikt til opprettholde arbeidsstyrken. Nr jeg blir ansatt et sted, selger jeg en vare ( min arbeidskraft) til en kjper. Det er kjperens suverene rett velge hvem han skal kjpe fra og hvor mye han skal kjpe, og det er min suverene rett til velge hvem jeg skal velge til. "Den mrkebl mannen" er nok av den oppfatningen at hver krone jeg tjener har jeg tatt fra noen andre. Meningslst selvsagt.

09.11.2006 @ 11:40
Postet av: Lasse

Stavrum, argumentasjonen din holder ikke. Telenor-aksjen har ikke utmerket seg spesielt i forhold til resten av markedet, noe du kan se ved sammenholde den med OSEBX.Telenor har klaret seg middels i markedet, hvilket tyder p at det er konjuktur hellere enn eminent ledelse som har gjort Baksaas rik.Om Baksaas hadde gjort en elendig jobb og Telenor bare hatt halvt s god kursutvikling som markedet ellers, hadde han fortsatt tjent 20 MNOK p opsjonen sin. Hadde det vrt rimelig det, Stavrum ?Man m jo vre en uendelig drlig leder for ikke tjene grovt p en aksjeopsjon i en periode med hykonjuktur. bare bruke utvikling i aksjekurs som prestasjonsindikator er jo hplst.

09.11.2006 @ 11:54
Postet av: Corleone

En bedrift av Telenors strrelse og innenfor Telenors virksomhetsomrde har nok litt andre oppgaver enn bare med hjelp av alle midler skape strst mulig overskudd.Telenor kan heller ikke sammenlignes med en vanlig bedrift spr du meg. Hvilke andre bedrifter fr f.eks overta et fiks ferdig utbygd linjenett, betalt av det folket de skal selge sine tjenester til?Telenor har ogs en slags monopollignende stilling i Norge som eier av linjenettet og har blitt beskyldt for drive etter mafialignende metoder s mange ganger at det ikke kan oversees.

09.11.2006 @ 11:59
Postet av: Asbjrn

Joda, Baksaas fortjener nok en god bonus som klarer f en statsmonopolistisk institusjon nesten uten konkurranse p hjemmemarkedet til g med overskudd! Imidlertid, herr Andersens syt over opsjonsavtalen han selv og resten av riskdustene som n styrer har vrt med p legge opp selv - generalforsamlingene i Telenor har stort sett vrt AP- ministere de siste 40 r!- er patetisk. Men de rd- grnne viser tydelig gjennom aktiv politikk at et fungerende privat nringsliv ikke er nskelig i dette landet. Sistemann ut av smbedriftene i NOrge- vennligst skru av lyset nr du gr...

09.11.2006 @ 19:27
Postet av: aksjels

Siden Baksaas sin innsats bare er en av mange faktorer som pvirker aksjekursen, og ikke engang er den viktigse faktor blir det skt argumentere for opsjoner som incentiv. Incentiver kan utformes p flere mter enn opsjoner.

09.11.2006 @ 19:30
Postet av: Investor

Vel, Hr. Baksaas kan uten problemer s og si egenhendig srge for at Telenors aksjekurs har falt 85% innen jul, s si at han ikke pvirker aksjekursen er relativt meningslst. Det at han riktignok vil f sparken fr det skjer, er en helt annen sak.

09.11.2006 @ 19:41
Postet av: hp

Det Stavrum og Hegnar har "glemt" er at Telenor er et tilnrmet monopolselskap som Norges innbyggere har bidratt til gjennom flere tir. Selv en som har stryk i matematikk kunne ftt til overskudd i et selskap som sitter med linjenettet og brorparten av GSM stasjoner over hele landet. Det er overhodet ikke en bragd styre et slik selskap med overskudd bare s det er sagt. Har Stavrum ftt med seg at Canal Digital(Telenor) stenger for TV2 og TVNorge (frie TV kanaler)gjennom andre TV selskap slik at konkuransen hadde blitt likeverdig? Alle m skjnne at det IKKE er vanskelig tjene penger med slike mafiametoder.

09.11.2006 @ 23:11
Postet av: Kristine

Dette m vre ignorantenes plapreparadis. BI-folk uten annen intelligens enn det en livslang griskhet p penger for bli NOEN.Nr folk er s uvitende at de tror de er hyt hevet over og har rett til fornrme andre mennesker fordi de har hyere utdannelse... da er de faktisk latterlige.I dag kan hvem som helst skaffe seg en unversitetsutdannelse. Selv de som ligger langt under 100 IQ klarer det. Iallefall p BI. Da jeg gikk der ble karakterer stjlet av de inkompetente via data. Dette ble aldri oppklart. Men man burde vel kikke en del av folka som jobber i DN og andre "finansaviser" i smmene.Noen forstelse for samfunnet som helhet har de iallefall ikke - selv om de skulle ha klart eksamen uten juks.Mitt rd til dere: Prv g ut i det virkelige livet- der verdiene skapes. Svett litt forlnninga og kjenn det verker og svir i kroppen - men du M fortsette.Snn er faktisk livet for mange av de menneskene dere hetser.I stedet for store aksjeutbytter hadde dere fortjent "noe helt annet" som jeg ikke skal komme nrmere inn p n.Landbruksministeren har visst heller ikke forsttt hvordan verden "virkelig" er. Han er iflge intelligensiaen i dN ikke i stand til bruke internett, moderne kalkulatorer og er like idiotisk som AliG i sin forstelse av hvordan tingene virkelig er...(DN-s virkelighet er blant annet at det er frustrerende at det fremdeles finnes verdskapning i landet som de rikeste i landet ikke har kontroll p og fr tatt ut aksjeutbytte fra - nemlig Tine)Folk som bruker slike utskjellinger i mangel p innsikt og kunnskap - burde selv skjnne at de avslrer seg selv - men som sagt: Det er ikke akkurat visdom som preger disse avisene. KUN GRISKHET.

10.11.2006 @ 03:25
Postet av: Investor og styremedlem i mange norske selskaper.

Nringsministeren m lre seg flge spillereglene. I Dagsavisen i dag fremkommer det sjokkerende meninger om topplederen i Telenor ASA. Forbundsleder Felix od Nrinsminister Andersen br f et lyn kurs i selskapsrett. Hvis man nsker forandringer s fr man vise mot og kreve innkallelse til ekstra ord. generalforsamling. Men her vil nok den vanlige politiker feigheten sl igjennom! Bruk vanlige spilleregler og slutt forfekt ideologi i disse sprsmlene!

10.11.2006 @ 11:34
Postet av: Nefle

Ja, opsjoner er bra for overbetalte grhrede menn i GUTTEKLUBBEN GREI!Det er totalt userist hre de gamle menn mane til forsiktighet og mtehold, mens de selv frtser i ufortjente penger. Telenor hadde gtt med akkurat like bra, uansett om Sjefen hadde grafsa til seg sine millioner eller ikke. Selvsagt med unntak av kostnaden til Sjefen. De kunne i stedet vrt gitt til de ansatte som faktisk SKAPTE verdiene.Brsen er rett og slett et pengelekingsmarked. Kapitalen blir bare flyttet p - ikke satt inn i varige skapende verdier.Blffmakerne i GUTTEKLUBBEN GREI har klart innbille folk "ndvendigheten" av ha en lekekasse.

10.11.2006 @ 12:35
Postet av: Christian

Merkelig lite hre fra Stavrum her? Flau over den elendige argumentasjonen din, eller? Er for svidt enig i at broilere i politikken er en uting, men Andersen er da vitterlig langt fra det. Nr det gjelder norske ledere utfordrer jeg Stavrum til nevne tre norske toppledere som er hentet til utlandet. Hans patetiske forsk p parere denne argumentasjonen med at norske politikere heller ikke blir hentet til utlandet er rett og slett for dum. Hvis det ikke er noen risiko for at toppledere blir hentet til utlandet, hvorfor da argumentere med at de m ha konkurransedyktige lnninger? De konkurrerer jo ikke med utlandet? Ellers renner det over av argumenter mot Stavrum og Sissener her, s ingen grunn til gjentagelser. Men Stavrum: forsvar deg mot argumentene!!! Er du konkurransebeskyttet? Eller betyr ikke CV'er noe nr det er din det gjelder?

10.11.2006 @ 14:25
Postet av: Olav

Dette var tynne argumenter folkens. Internasjonal suksess bestemmes av hjemmemarkedet. Der er Norge en liten fis. Se for deg cash-flow'en til France Telecom.Telenor har 105 millioner mobilkunder. 2,5 av dem er i Norge.Telenor har knust alle andre telekomselskaper i Europa siden opsjonene ble snekret. Man kan ikke sammenligne Telenor med Oslo Oil Exchange.

10.11.2006 @ 14:43
Postet av: Peter

Dette sier verdens ledende konsulentselskap innenfor telekom (Ovum):Another outstanding performance for TelenorTelenor released its Q3 2006 results yesterday. The operator announced an impressive 72% increase in net income, to NOK3.78bn (?456m), in comparison to the same period last year. Revenues increased by 35% year-on-year, to NOK23.858bn. EBITDA (before other income and expenses) and operating profit both increased by 50% year-on-year to NOK9.297bn and NOK5.548bn, respectively. Comment: Following its outstanding performance in previous quarters, superior results are what we have come to expect from the Norwegian-based international operator. Exceptional headline figures are underpinned by an enviable 12% underlying revenue growth rate, whilst EBITDA and EBIT margins have both improved to 39% and 23.2%, respectively.Telenor's mobile operations continue to deliver the majority of revenue growth for the group and the operator has enjoyed strong subscriber growth across all of its international mobile divisions. Of particular note is the performance of its Ukrainian (Kyivstar), Bangladeshi (GrameenPhone) and Pakistani operations, who managed to expand their customer bases by 62%, 123% and 283% year-on-year, respectively. We believe that Telenor's success in the international mobile space is more than simply being in the right place at right time. The company's 'Mobile Way' (which identifies new investment targets and then exports its successful business models to new regions, adapting them to local conditions), has proven a winning strategy, and we expect them to continue with this.Telenor delivered mixed results across its fixed operations during the quarter but revenues overall from fixed services declined by 2.5% year-on-year, to NOK4.841bn. Broadband remains the key fixed growth driver for the company and is also beginning to gain a valuable foothold in growing VoIP markets.Telenor managed to deliver improved margins during the quarter, with both EBITDA and EBIT margins up from 28.8% to 34.5% (EBITDA) and from 11.2% to 18.4% (EBIT). Despite the fall in the contribution from fixed operations to group revenues (down from 28% in Q3 2005 to 20% in Q3 2006), the fact that the company is investing in a next-generation network and various innovative services illustrates that they are in it for the long-haul. Whilst such outstanding results deserve (and receive) our congratulations, we cannot help but anticipate tougher times to come for the company. Telenor will have to make difficult decisions when growth in international markets begins to slow. Bringing international operations further into the fold to realise cost savings is an option, but finding synergies amongst diverse geographical operations may be difficult. Alternatively, the company could keep these operations independent, or even exit them altogether. Whichever strategy the company chooses in the medium term, we continue to watch the company with interest.

10.11.2006 @ 15:08
Postet av: Investor

Christian..... hva med lre deg forskjellen p rsak og virkning da? Du kommer ikke p navnet p ledere som har gtt til utlandet, og derfor trenger man ikke konkurransedyktige lnninger..... det har ikke sltt deg at de kanskje ikke har gtt til utlandet FORDI de har konkurransedyktige lnninger da? Dessuten ser jeg frem til at du str p barrikadene og krever at de ansatte i Telenor betaler tilbake sine lnninger i de rene Telenor mtte finne p g med underskudd. Siden de jo har skapt verdiene som du sier, s m det jo ogs vre de som har delagt verdier i drlige r, og hvis lnna skal st i forhold til verdiskapning, vil de kunne bli skyldig. Tro om vi ikke fr hre den argumentasjonen?

10.11.2006 @ 19:26
Postet av: Mr T

Morsomt at du latterliggjr Andersens utdannelse. Er det ikke du som har ftt en regnemetode oppkalt etter deg, etter at du gikk inn i to sportsbutikker og spurte hvor mange sykler de hadde solgt, for s gange det opp med antall sportsbutikker og komme frem til at det ville bli solgt 5 millioner sykler det ret og s skrive det i en artikkel i DN (kalles ta en Stavrum).For snakke om Telenor hadde flere avdelinger bonus frem til 2003 (for alle i avdelingene), da ble dette fjernet da mente ikke ga noen efekt, samtidig har man alts laget fantastiske opsjonsprogram for ledere. Er det virkelig snn at Baksaas har en lnn p 4-5 mill for mte opp p jobb, ogs m han ha opsjoner for yte noe.

11.11.2006 @ 23:53
Postet av: Synse

For noe kommentarer Stavrum kommer med. Er det derfor han sitter som en grinbiter p nettavisen? Han har vel heller ikke noen utdannelse til sitte andre steder heller. Det ikke marked i utlandet for norske journalister. Stavrum blir bare rarere og rarere i sine kommentarer. Det er noe barnhageaktig over det han lirer av seg. Mon tro om han hper p tilbud fra de dyktige topplederne vi har i Norge?

15.11.2006 @ 13:16
Postet av: degli

Luogo molto buon:) Buona fortuna! http://www.usate348.org/degli

19.02.2007 @ 07:56
Postet av: virgilio

Great site! Good luck to it's owner! http://www.bovso.org/virgilio

23.02.2007 @ 03:58
Postet av: cavalli

pagine piuttosto informative, piacevoli =) http://www.flryanair.org/cavalli

25.02.2007 @ 01:00
Postet av: lesbo

Ich fand gute und wichtige Informationen - dir zu danken. http://www.canaxe.org/lesbo

28.02.2007 @ 10:25
Postet av: racconti

Luogo molto buon:) Buona fortuna! http://www.canaxe.org/racconti

28.02.2007 @ 19:35
Postet av: corsi

Luogo interessante. Info molto importante, grazie molto! http://www.canaxe.org/corsi

28.02.2007 @ 22:50
Postet av: Bambini

Interesting contents i consider.. http://www.bambini.batcave.net

02.03.2007 @ 14:23
Postet av: cristiana

I'll be BACK! :) ;) http://www.2ire17.org/cristiana

03.03.2007 @ 14:44
Postet av: aria

luogo interessante, soddisfare interessante, buon! http://www.2ire17.org/aria

03.03.2007 @ 17:36
Postet av: universita

Stupore! ho una sensibilit molto buona circa il vostro luogo!!!! http://www.2ire17.org/universita

03.03.2007 @ 20:28
Postet av: dj italia

OOOOO! Luogo che molto buon avete! Saluti da Milano:) http://www.nuovi5y.org/dj-italia

05.03.2007 @ 10:35
Postet av: figa

sono eccitato circa questo luogo, buon lavoro!:) http://www.nuovi5y.org/figa

05.03.2007 @ 13:44
Postet av: umbria

OOOOO! Luogo che molto buon avete! Saluti da Milano:) http://www.nuovi5y.org/umbria

05.03.2007 @ 18:47
Postet av: tattoo

Grande! Il luogo cose buon, tutto e abbastanza ragionevole e piacevole.. http://www.nuovi5y.org/tattoo

05.03.2007 @ 21:17
Postet av: la scala

Grande sito!! http://www.cartk5e68.org/la-scala

06.03.2007 @ 02:17
Postet av: keira knightley

i'am really impressed!! http://www.cartk5e68.org/keira-knightley

06.03.2007 @ 04:47
Postet av: pasta

Luogo interessante. Info molto importante, grazie molto! http://www.cartk5e68.org/pasta

06.03.2007 @ 07:20
Postet av: alitalia

Luogo grande! Grande giusto! I miei riguardi migliori al proprietario:) http://www.cartk5e68.org/alitalia

06.03.2007 @ 09:52

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2646022
hits