TV2Nettavisen

Trenger flere innvandrere

09.02.2007 @ 09:38

Kraftig innvandring er det viktigste tiltaket som kan dempe presset i norsk økonomi og redusere behovet for stadig nye rentehopp.

47380-225

Norge må tiltrekke seg kvalifiserte innvandrere for å holde hjulene i gang.

Glem den gamle innvandringsdebatten. Det som nå gjelder er å tiltrekke oss stadig flere arbeidsinnvandrere, og helst folk med utdanning og yrkesbakgrunn som gjør dem kvalifiserte for toppjobber i Norge.

De ferske tallene fra SSBs arbeidskraftundersøkelse viser at ledigheten faller som en stein. Siste året har 81.000 flere fått jobb

- Tallene forteller at farten i norsk økonomi nå er meget høy, og at kapasitetsutnyttingen tiltar "dag for dag", skriver DnB Nor i sin analyse av tallene.

- Selvfølgelig øker de risikoen for tiltakende lønns- og prisvekst, og er et argument for at Norges Bank trygt kan øke tempoet i rentesettingen.

47380-226

Kilde. SSB

Vi har fortsatt over 60.000 ledige, og det eringen mangel på ufaglært arbeidskraft. Flaskehalsen gjelder håndverkere og innvandrere med høyere utdannelse.

De fleste makroøkonomene frykter en spiral hvor mangel på arbeidskraft gjør at arbeidsgiverne overbyr hverandre, eller lar seg presse til dyre lønnsoppgjør.

Tall fra UDI viser at arbeidsinnvandringen fra EØS-området fortsetter for fullt. Det kommer flest på sommeren, og i år vil vi trolig passere 70.000 arbeidstakere fra EØS -  de fleste fra Polen og Baltikum. Svensker og dansker trenger ikke tillatelser og er utenfor statistikken.

47380-227

Kilde: UDI

Det siste året har arbeidsstyrken økt med 43.000 personer. Dette speiler at det norske arbeidsmarkedet er fleksibelt – det er lett å mobilisere arbeidskraftreserver – men også at nettoinnvandringen nå er meget høy, skriver DnB Nor.

Hovedproblemet er å få tak i kvalifiserte innvandrere: - Mange av de bransjer som nå ekspanderer, får ikke dekket sitt arbeidskraftbehov gjennom import av arbeidskraft. Trendveksten i arbeidsstyrken er rundt 15.000 personer. Ledigheten kan ikke falle mye mer fra dagens nivåer. Det er allerede stor knapphet på arbeidskraft innen mange bransjer.

Problemet er bare at hvis de ansatte ikke kommer hit, så må vi flytte bedriftene der de bor: - Trusselen om utflagging av jobber og innflagging av arbeidskraft er fortsatt reell.


Kommentarer:
Postet av: Olaf

Jeg opplevde dette i oljelandet Venezuela i 1957. Glitrende økonomisk vekst basert på innvandring fra middelhavslandene kombinert med gode rammebetingelser. Det er den eneste gang jeg har opplevet synkende priser med stigende lønninger. Pengenheten Bolivar var pari med sveitserfranc. Arkitekten bak det hele, Marcos Perez Jimenez ble styrtet i 1958 og siden har det bare gått nedover. Bolivaren er idag en brøkdel av det den italienske lire var. De fleste innvandrere har vendt hjem, og Chavez støtter seg på proletariatet. Hvor det bærer har vi nok av eksempler på.

09.02.2007 @ 12:39
Postet av: Bjarne Bernesen

Joda, det er behov for mer arbeidskraft her i landet. Og det må gjerne komme i form av innvandring. Men da gjelder det at det er arbeidende innvandrere vi får. Folk med kvalifikasjoner som vi trenger mer av. Problemet er bare at disse er det flere som trenger, og at Norge kanskje ikke er det mest attraktive landet for disse å komme til. De atraktive innvandrerne reiser dit de får de beste betingelsene, i likhet med de mindre atraktive. Sistnevnte gruppe reiser gjerne til skandinavia på grunn av velferdsordningene her. De mest attraktive reiser dit hvor de får best betalt for sine kvalifikasjoner, og det er gjerne i land som Tyskland, Frankrike og Storbrittania. Dette gjelder spesielt utdannede innvandrere.Østeuropeiske håndtverkere som kommer hit og jobber, er jeg helt for. Men disse har så langt ikke kommet som innvandrere, men som gjeste-arbeidere. Jeg antar derfor at det ikke er disse Stavrum mener. Selv om disse betyr mye for å hindre opphetingen av økonomien nå i gode tider.I dårligere tider, som det før eller siden blir, er jeg imidlertid redd for at et for stort innslag av innvandret arbeidskraft kan føre til sosiale problemer og i verste fall uroligheter mellom arbeidsløse nordmenn og arbeidsinnvandrere. Det er i såfall ikke første gang i historien, selv om vi ikke har hatt de verste utslagene i Norge så langt.

09.02.2007 @ 13:06
Postet av: Ole

Hva med fremmedarbeidere/gjestearbeidere?Hvorfor er disse begrepene blitt feid under teppet de siste årene? Det er alltid innvandring og samlebegrepet arbeidsinnvandring som nevnes.Med gjestearbeidere vil ikke det langsiktige presset på boliger, infrastruktur, sosiale goder osv bli spesielt større. Derfor blir det en vinn/vinn situasjon om noen fra land med mye lavere priser kommer til oss og arbeider i stillinger vi periodevis har problemer med å fylle med de som allerede bor her i landet.

09.02.2007 @ 21:14
Postet av: Per

Tror Gunnar Stavrum tar litt feil her, "boomen" når nok sin max høyde i løpet av kort tid, det er en rekke faktorer som tyder på dette. Flere store utbyggingsprsjosjekter som syselsetter flere tusen går mot ferdigstillelse, flere av våre oljefelt går over i "senfase" dvs gass, nyere felt baserer seg på ny teknologi uten plattformer, flere felt blir ikke utbygget pga mindre forekomst enn antatt. Dette vil i sum gi mindre aktivitet for leverandørindustrien. Itillegg vil hydro og statoils oljedivisjoner slå seg sammen, for å satse mer utenlands, itilleg vil hydro og statoil få "dobbelt opp" av div avd/funksjoner, noe som ikke er rasjonell drift, og det vil være rart om det nye selskapet vil la det skje.

Postet av: lita

Det høres rel. greit ut med å få arbeidslystne, gjerne godt utdanna folk til landet, gjerne som gjestearbeidere. Så lenge vi holder på at alle som kommer hit,uinvitert av oss, skal ha samme ytelser som de som er født i landet, slipper vi nok ikke unna den uønskede importen av mange totalt uutdanna, som oftest ikke kan noe som helst engelsk, og antagelig vil være nesten ubrukelige i det norske arbeidslivet.Når de slett ikke er flyktninger, er dette rett og slett vanvittig. Dette forverres også av at det saboteres med norsk skolegang for de som får barn her i landet, i høy grad. Så lenge SV er så ivrige på at slike ting skal fortsette, blir dette mer og mer lik en katastrofe som nærmer seg

10.02.2007 @ 21:57
Postet av: Alexander

Burde ikke overskriften lyde "Trenger flere kvalifiserte innvandrere"? Overskriften sammenfaller ikke med innholdet i artikkelen. 99% av potensielle innvandrere til norge er uinteressante for norsk industri fordi de ikke har fornuftige kvalifikasjoner.

11.02.2007 @ 03:17
Postet av: Jon Rossing

Vi har i lang tid hatt mange arbeidsokere fra lavkostland som vil komme hit og gjore en innsats for en billig penge. Et samlet norsk pressekorps samt LO og andre kommunister er sterkt imot. Sosial dumping kaller de det. Jeg ser ikke hvordan det kan kalles sosial dumping ved aa ansette arbeidere som uansett faar mange ganger saa hoey loenn som i hjemlandet?? I alle ansettelses og inkjoeps prosesser her i landet er man paalagt aa gjoere ting billigst mulig. Hvorfor da ikke ogsaa naar man ansetter utenlandsk arbeidskraft?? La dem komme inn og gjore en jobb og deretter sendes de tilbake naar kontrakten gaar ut.

11.02.2007 @ 15:42
Postet av: Magnus

Er artikkelen ført i pennen av UDI? Øket innvandring har ikke noe med næringsmessig sysselsetting å gjøre, vel, bortsett fra innvandringsindustrien da. Flere advokater, psykiatere, asylverter, translatører, trygdebyråkrater, kulturarbeidere, imamer, rappere, taggere, tiggere, sosialarbeidere, halalslaktere, kebabsjappverter, BMW-utleiere, kriminalomsorgere, barnehaveonkler, gjengledere etc etc. Selvfølgelig har dette makro-økonomisk betydning, men neppe til berikelse av dette landet. Men politisk korrekt skal det være!

21.02.2007 @ 14:06
Postet av: Jimmy

Ingen økonomiske modeller forutsetter at arbeidsinnvandring er nødvendig. Hvis renta stiger som følge av mangel på arbeidskraft, så la den gjøre det. Flere nyere undersøkelser viser at innvandring gjør de rike rikere og de fattige fattigere i de land som tar imot innvandrere. Det som det er snakk om, er å holde nordmenns lønninger lave, dvs. man underselger norsk arbeidskraft ved å ta inn billig arbeidskraft i form av innvandrere.

Se forøvrig http://baksiden.net/innvandring.htm

16.08.2007 @ 10:54

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4088146
hits