TV2Nettavisen

Slipp unna selvangivelsen

09.01.2007 @ 09:29
Finansminister Kristin Halvorsen sparer folk for timer med svetting over selvangivelsen. Det er bra, men det er bare en forsiktig start på at staten tar internett på alvor.

47380-135


I fjor valgte 1,8 millioner nordmenn å levere selvangivelsen elektronisk uten noen rettelser. Nyheten nå er at de ikke trenger å gjøre noe som  helst: Er kladden du får fra Skattedirektoratet riktig, trenger du ikke engang å gi beskjed, ifølge forslaget til Halvorsen.

Det betyr samtidig at de sløve kan gå glipp av store fradrag, noe finansministeren selv bekreftet i et intervju med Kanal24 i dag.

I intervjuet gikk det frem at hun også er finansminister hjemme: - Jeg sparte Charlo (ektemannen, red.anm) for 10.000 kroner i skatt ved å minne ham på et fradrag, fortalte hun på radioen.

Nettopp dette er poenget: For den normale lønnstaker som kanskje bare har en jobb, noen sparepenger og gjeldsrenter, er kladden som oftest helt korrekt. Disse slipper en årlig ergrelse.

Ikke så positivt er at de samtidig lett kan hoppe bukk over den årlige gjennomgangen av familiens økonomi. At mange er sløve privatøkonomisk, viser den sterke veksten i små forbrukslån med skyhøy rente. I så måte var svettingen over selvangivelsen bra for mange.

På den annen side er forslaget om såkalt stille aksept bra for de rundt 30.000 personene som lar være å levere selvangivelsen hvert år. - Det er disse som først og fremst vil tjene på at leveringsplikten fjernes, sier advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen til Dagbladet.

Om man er syk, ikke skjønner systemet eller faller utenfor av en eller annen grunn, risikerer man streng straff for ikke å levere selvangivelsen. I verste fall får man to promille av netto inntekt i straffeskatt. Det blir det nå slutt på for de som aksepterer selvangivelsen ved å være passive.

Derfor er det grunn til å rose Skattedirektoratet og Finansdepartementet for viljen til å bruke ny teknologi til å gjøre hverdagen lettere for folk flest.

Går du inn på det meget oppskrytte Minside-prosjektet (du fikk opplysninger vedlagt årets skattekort), vil du se at det er langt igjen før andre kommunale og offentlige etater er like flinke.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3486089
hits