TV2Nettavisen

Opp som en løve?

08.12.2006 @ 08:36
Når næringsminister Dag Terje Andersen legger frem eierskapsmeldingen, er det viktigere spørsmål enn lederlønninger og opsjoner som bør dominere: Ønsker vi statlig detaljstyring av Statoil og Hydro?

47380-185

Næringsminister Dag Terje Andersen legger frem eierskapsmeldingen. Foto: Scanpix.

Dette er saken som felte Odd Eriksen og som truer samholdet i den rødgrønne regjeringsaliansen. Nøkkelspørsmålet er om vi faktisk ønsker at regjeringen skal ha en verktøykasse for å kunne pålegge hel- og  halvprivate selskaper å gjøre som den vil.

De foreløpige lekkasjene tyder på at verktøykassen stort sett blir fylt med luft og bomull, og at man ikke ønsker noe sterkere styring av Hydro og Statoil - heldigvis.

(Du kan se pressekonferansen her fra klokken 11.45)

Blir eierskapsmeldingen redusert til en erklæring om at hel- og halvstatlige sjefer ikke skal ha opsjoner eller store bonuser, er eierskapsmeldingen historien om berget som fødte en mus.

Da er det også historien om et Arbeiderparti som gikk til valg for å berge Union og fylle opp verktøykassen, men som endte opp uten vilje til å gjøre det i praksis.

Både politisk og næringsmessig er statlig eierskap et minefelt. Politisk fordi skillelinjene går tvers igjennom de rødgrønne partiene. Store deler av SV og Senterpartiet ønsker sterk statlig styring for å oppnå distriktsutbygging eller utgjevning.

Dette er kretsen rundt statsminister Jens Stoltenberg totalt uenig i. De ordlegger seg annerledes enn for fem år siden, men mener fremdeles at vi er best tjent med at Statoil, Hydro og Telenor får spille etter de samme spillereglene som deres utenlandske konkurrenter.

Til nå har næringsminister Dag Terje Andersen vært sterk og klar i spørsmålet om lederlønninger (naiv også, mener jeg) - men det er uvisst hva han egentlig mener om statlig eierskap.

Opp som en løve, tror jeg, og de siste dagers kursoppgang i Telenor-aksjen viser at de utenlandske investorene foreløpig heller ikke frykter rødgrønn dynamitt.

Kommentarer:
Postet av: Magnus

Dette var som forventet ut i fra de signalene skogvokteren tidligere har kommet med. Mitt inntrykk er at dette kan vi leve med i tre år til.Det verste med meldingen, var nok dette styringsdokumentet, som skal utarbeides årlig. Her vender det røde konsortiet tilbake til troen på planøkonomi og en tro på at en sitter med perfekt informasjon på maktens tinder. Men, i praksis tror jeg at dette styringsdokumentet bare vil bli luft og bomull - og en meningsløs byråkratisk øvelse.Noe var bra også. Hadde ikke ventet at konsortiet ville legge vekt på incentiver og grundervilkår. Vi får vente å se hvor mye av dette som er ord og hvor mye som er handling. Er nok mest det førstnevnte når det kommer til stykket, tenker jeg.

08.12.2006 @ 12:58

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3040281
hits