TV2Nettavisen

Grådig Telenor-eier

08.11.2006 @ 08:47

Næringsminister Dag Terje Andersen må være Norges grådigste mann. Etter at staten har firedoblet verdiene sine i Telenor på like mange år, klager ministeren - og hovedeieren - på de som har gjort jobben.

47380-168

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har landets grådigste eier. Foto: Telenor.

Den norske debatten om opsjoner er helt bak mål. Fra å være en kritikk av enkelte uheldige og stygge opsjonsavtaler, har nå selve ordet opsjon blitt et skjellsord.

Det er det ingen grunn til, og jeg ser absolutt ingen rettferdige begrunnelser for å kritisere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas for hans opsjonsgevinster.

Det ser derimot hovedeieren:

- Dette er veldig uheldig. Det sender et dårlig signal til omverdenen og til ansatte, sier næringsminister Dag Terje Andersen til Dagens Næringsliv.

Og avisen har innkalt "the usual suspects":

- Dette er uklokt...veldig provoserende (Ap-politiker Jan Bøhler).
- Dette er en urimelig gevinst til en enkeltperson i et selskap (Lars Peder Brekk, Senterpartiet).

Men er Telenor-sjefens gevinster så urimelige?

I praksis fikk han lov til å kjøpe aksjer til rundt børskurs i 2002 og 2003 (dengang var kursen rundt 25 kroner). I dag sitter han på en gevinst for disse aksjene på tilsammen 37 millioner kroner - nøyaktig samme gevinst som han ville hatt om han hadde kjøpt aksjene på børsen i 2002/2003.

Det skal tilføyes at det er en forskjell, og det går på risiko. Hadde Baksaas kjøpt aksjer, måtte han trolig satt seg i dyp gjeld. Opsjoner er mye billigere, så man kan si at staten og de andre eierne ga Telenor-lederne noen gratislodd.

47380-169

Eierne ga altså Telenor-sjefen en økonomisk gulrot for å få opp aksjeverdiene i selskapet. Og Baksaas har levert. Aksjekursen er firedoblet fra bunn-nivået (se grafen her). I dag er Telenor verdt 177 milliarder kroner.

Og når man vet at staten har 54 prosent av selskapet, er det enkel hoderegning å se hva staten har hatt av verdistigning i de samme fire årene.

Vi snakker om en verdistigning på nærmere 60 milliarder kroner for næringsminister Dag Terje Andersens departement.

Og for å gjøre bildet komplett: I samme periode har Telenor og Baksaas fått skyllebøtter av kritikk for nesten alt de har gjort, fra nedbemanning til det nylige salget av Telenor Satellite Services.

Først forsøker man altså å stikke kjepper i hjulene, deretter klager man over at noen promiller av gevinsten går til ledelsen.

Snakk om grådig eier!


Kommentarer:
Postet av: Velger

Det er slike SVIN som baksås som sørger for at vi får AP/SV regjering.Sjefer er nå så vettløse at de ser ikke galskapen i hva slags signaler de faktisk sender.At slike griske jævler får jobb og blir direktører forunder meg enda mer.Høyrevelger

08.11.2006 @ 09:52
Postet av: Bjørn

Hva om de som gjør den virkelige jobben, altsåfolk lengere ned i systemet fikk en del av kaka.Ingen sjefer gjør denne jobben alene.

08.11.2006 @ 10:36
Postet av: Vidar N

Stavrum ser ut til å forvente at 1) politikere forstår økonomi og 2) bryr seg mer om økonomi enn å se bra ut for sine velgere.ROFLHvilken verden lever han i?Vil tro Baksaas sitter trygt. Det virker som om staten har vett nok til å la proffene styre, mens politikerene tar seg av spillet for galleriet. Om de begynner med aktiv inngripen skal jeg begynne å bekymre meg.Når det er sagt er det ikke så fryktelig smart av halv- og helstatlige ledere å gå inn for slike ordninger, da det er like sikkert som at sommer kommer etter vår at "the usual suspects" kommer til løpe til pressen.

08.11.2006 @ 10:57
Postet av: Sigbjørn

Det er kun fotballspillere og andre idrettsstjerner som har lov til å tjene godt i dette landet.

08.11.2006 @ 11:55
Postet av: Medelsvensson

Det er signaleffekten som betyr noe her, ikke kroner og øre.Det er tragisk å se ledere mane til moderasjon og si opp folk, samtidig som de selv sikrer seg penger som om de skulle leve evig.Det minner i grunnen mye om politikere som innfører strengere regler og skatter for ditt og datt, og så etterpå unntar seg selv fra de samme reglene.Det er så alt for lett å be andre vise moderasjon og måtehold, bare ikke meg selv.

08.11.2006 @ 12:46
Postet av: 57stones

Jeg er helt enig med Bjørn. Er møkklei alle lederne som blir innvilget svimlende lønnstillegg og opsjoner mens de virkelig sliterne på gulvet blir avspist med smuler. Det værste er at de samme sjefene også stikker av med helt vanvittige fallskjermer i de tilfellene de gjør en drittjobb og må pakke sammen snippeska.

08.11.2006 @ 14:35
Postet av: Sigbjørn

Hvis du jobber hardt nok kan du også bli leder. Ellers kan du bare holde kjeft.

08.11.2006 @ 14:56
Postet av: kr

Ser investor Fleischer i en annen artikkel her på Nettavisen prøver seg med den gamle skrønen om at det er viktig at norske næringslivsledere får godt betalt, ellers forsvinner de til utlandet.Hvor mange norske toppledere har egentlig blitt rekruttert til toppstillinger i utlandet gjennom tidene? De tror jeg at jeg skal kunne telle på en hånd, og da tar jeg godt i.Norske toppledere er ikke så ettertraktet i utlandet som de liker å tro. Uansett ville de fått bedre betalt i en hvilken som helst utenlandsk toppjobb, så hvorfor drar de ikke bare? Er det muligens fordi ingen vil ha dem?

08.11.2006 @ 14:57
Postet av: Bjørn

TIL SIGBJØRN.Det er en liten elite av gutteklubben grei som får slike stillinger, og som får verv styrene hos hverandres selkap.Hvis du vil ha en slik lederjobb holder det ikke å jobbe hardt, du må være villig til å sleike rygg så det holder i mange år.Tulling.

08.11.2006 @ 15:04
Postet av: Investor

Det er helt riktig at norske næringslivledere i svært liten grad er ettertraktete i utlandet. Det norske lønnsnivået trenger altså ikke å settes opp for å matche det i utlandet. Derimot er det imidlertid ofte at alternativet til å gå inn i en godt betalt lederjobb, er å gå inn i en tilsvarende godt betalt jobb som advokat, konsulent, rådgiver osv. Det er dette som skaper priskonkurransen blant norske ledere. Når det er sagt, er en kontantbonus som lederen er tvunget til å kjøpe aksjer i markedet for en bedre avlønningsmetode enn opsjoner, sett fra eiernes side. Kostnaden er lavere for selskapet, og lederen bærer samme risiko som de øvrige eierne. Jeg klarer imidlertid ikke å hisse meg opp over at Telenorsjefen har tjent flere millioner på å gjøre Telenor til et av Norges mest verdifulle selskaper. Ja da, også de på gølvet har bidratt til verdiskapningen, men Telenor taper betraktelig mer på ansette feil toppleder enn å ansette feil person lenger ned i systemet.

08.11.2006 @ 15:29
Postet av: Lasse

Stavrum, argumentasjonen din holder ikke. Telenor-aksjen har ikke utmerket seg spesielt i forhold til resten av markedet, noe du kan se ved å sammenholde den med OSEBX. Telenor har klaret seg middels i markedet, hvilket tyder på at det er konjuktur hellere enn eminent ledelse som har gjort Baksaas rik. Om Baksaas hadde gjort en elendig jobb og Telenor bare hatt halvt så god kursutvikling som markedet ellers, hadde han fortsatt tjent 20 MNOK på opsjonen sin. Hadde det vært rimelig det, Stavrum ? Man må jo være en uendelig dårlig leder for ikke å tjene grovt på en aksjeopsjon i en periode med høykonjuktur. Å bare bruke utvikling i aksjekurs som prestasjonsindikator er jo håpløst.

09.11.2006 @ 11:42
Postet av: otto

re lassenå tar du for deg osebx, en børs styrt i stor grad av råvarer, og alle har vel fått med seg hvordan oljeprisen har steget de siste årene...og med et så stort selskap som telenor,har ledelsen i selskapet gjort en fantastisk jobb de siste årene

09.11.2006 @ 20:30

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2632998
hits