TV2Nettavisen

Ønsker vi gamle ansatte?

07.11.2006 @ 09:09
Inntil i går fikk bedriftene en milliard kroner i statsstøtte per år for å ha folk over 62 år i arbeid. Nå har regjeringen funnet ut at tiltaket ikke ga noen effekt.

47380-134

Den rørende enigheten om sykelønnsarbeidet viser i praksis en ting: Hverken LO, NHO eller den rødgrønne regjeringen ønsker å gjøre stort for å få ned sykefraværet.

* De fleste ansatte vil fortsatt få like mye penger for å være hjemme som for å gå på jobb.
* Bedriftene skal heller ikke svi for sykefraværet.

Og dermed var det bare å kalle inn journalistene som kunne ta bilder av de nye hjertevennene, LO-leder Gerd-Liv Valla, NHO-direktøer Finn Bergesen og statsminister Jens Stoltenberg.

I seg selv er flere av tiltakene til sykelønnsutvalget fornuftige (du kan lese en oversikt her).

Det er fornuftig å bruke  630 millioner kroner på å kjøpe sykemeldte foran i sykehuskøene slik at de kan komme tilbake i arbeid, og det vil trolig også være positivt å tvinge arbeidsgiver, arbeidstaker og legen til å samarbeide om å lage tiltak for å få langtidssykemeldte tilbake på jobb.

Likevel er det vanskelig å fri seg fra en mistanke om at det i praksis er et tilbaketog fra forslag som ville fått en viss effekt, til fordel for litt tallmagi for å stå på ønsket om å redusere utgiftene med 2,5 milliarder kroner. De offentlige utgiftene, vel å merke.

Kommunene får en stor del av regningen ved at deres skattesatser settes ned. Begrunnelsen er at de uansett får mer penger i skattetilgang neste år og at disse pengene kan gå til staten.

Utvalget har hatt seks møter, og det produktet er et ganske tynt dokument (her kan du lese det).

Det underligste forslaget er å fjerne den såkalte seniorsatsen i arbeidsgiveravgiften. I praksis har det vært en statsstøtte på 930 millioner kroner for å sysselsette eldre arbeidstakere.

I en radiodebatt i går uttalte fornyingsminister Heidi Grande Røys at seniorsatsen ikke hadde noen effekt.

Dette virker underlig, spesielt fordi differansiert arbeidsgiveravgift eksempelvis i distriktene har vært et tiltak Norge har kjempet knallhardt for å beholde overfor EU. Når det gjelder distriktstøtte, tror man altså at den samme økonomiske gulroten virker.

47380-167

Folketellingen fra 2001 viser at mange faller ut av yrkeslivet når de nærmer seg 60 års-alderen.

(SSBs tall viser at sysselsettingen faller kraftig når folk blir eldre - her er ferske tall).

Jeg våger en annen forklaringsmodell enn Grande Røys, og det er at staten bruker brems og gass samtidig overfor eldre arbeidstakere. Verst er AFP-ordningen, som er et spleiselag mellom LO, NHO og staten for å hjelpe folk over 62 år ut av arbeidslivet.

Nå fjerner man altså gasspedalen, men beholder bremsen.

Hvis noen tror det vil gi økt sysselsetting blant de eldre, er jeg spent på å høre begrunnelsen.

Kommentarer:
Postet av:

Jeg har alltid undret meg over hvorfor det er så viktig å holde folk i arbeid så lenge. Folk over 60 burde tvinges til å gå av slik at yngre krefter kan få slippe til. Det er ingen ressurs å være gammel og fastgrodd i gamle (u)vaner. Det virker på debatten i Norge som om det kun er de gamle som gjelder. Gamlingene er den gruppen i Norge som har mest. De sitter i snitt på mest verdier, de er gjeldfrie og de som blir gamle i dag er dessertgenerasjonen som har karret til seg i hele sitt liv, og nå skal de "ha" igjen når de blir gamle. Nei. Se til helvete å få disse snylterne ut av arbeidslivet slik at dagens unge kan få seg en ordentlig jobb før de fyller 40!

07.11.2006 @ 19:42
Postet av: synse

Ericson i Sverige vil helst ikke ha folk over 35 i sinarbeidstokk. De er fremsynte de.

15.11.2006 @ 13:27

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2620181
hits