TV2Nettavisen

Noe er råttent i Oslo kommune

07.09.2006 @ 08:57

På få måneder er to store svindelsaker avslørt i Oslo kommune. Utro tjenere har stukket unna nær 100 millioner kroner som skulle gått til oppussing og bygging av nye skoler. Hvordan er det mulig?

47380-132

Styret i Undervisningsbygg fra starten i 2002. (Foto: Oslo kommune).


Gårsdagens nyhet om at administrerende direktør Erik Krogseth i Undervisningsbygg KF trekker seg, er helt naturlig.

Når det er mulig for en eiendomssjef å stikke unna 80-90 millioner kroner på to år, har det åpenbart vært totalsvikt i den interne kontrollen. Og det er til syvende og sist sjefens ansvar.

Saken kommer under et halvt år etter at en prosjektleder i samme foretak ble avslørt for å ha gitt en håndverkerkamerat oppdrag for 80 millioner kroner. Den gang ble det satt i gang full gransking.

Hvor mye penger som er stjålet fra skolebarna, er ennå uvisst. Men det kan fort være snakk om over 100 millioner kroner. Ofrene er de 70.000 skolebarna og 8.000 lærerne i Oslo-skolene.
 
Hvordan er det mulig?

I Undervisningsbygg er det ingen mangel på høy moral på papiret. Styret vedtok i fjor høst en 10 siders etikkhåndbok hvor det blant  annet heter at de ansatte skal "være ryddige og objektive i alle våre relasjoner".

Dessverre er ikke papiretikken fulgt opp av effektive kontrollrutiner. Det er fantastisk at en kommunalt ansatt med en halv million i årslønn kan kjøpe seg villa i Holmenkollen og gjøre en rekke andre store investeringer.

Leilighet gjør tyv, heter det. Og Jan Borgen i Transparency International sier rett ut at vi er for blåøyde etter den nye svindelavsløringen i Oslo.

Undervisningsbygg KF ble etablert i januar 2002 og gitt oppgaven å utvikle, drive og forvalte alle skolebyggene i Oslo. De 80 medarbeiderne håndterer omlag 1,2 millioner kvadratmeter på 175 skoler og har et årlig milliardbudsjett.

Felles for mange kommunale misligholdssaker er at de ansvarlige har lav lønn sammenliknet med tilsvarende stillinger i privat næringsliv, samtidig som de styrer innkjøp for enorme beløp. Dette skaper lett store fristelser til å stikke unna penger eller styre oppdrag til venner og kjente.

Nettopp derfor er effektiv internkontroll viktig, det skal rett og slett ikke være mulig å svindle for 80-90 millioner kroner på to år hvis kontrollen fungerer.

Når foretaket opplever sin andre store økonomiskandale på bare noen måneder, er det åpenbart at man trenger en full gransking for å rydde opp. Når internkontrollen har sviktet så totalt, er det på tide å trekke inn eksterne krefter for å få alle kort på bordet.


Kommentarer:
Postet av: Lone

Anledning gir tyv og anledningen kom fra Tatchers England med "New Public Management". De kommunale etatene ble nedlagt og erstattet av foretak og selskaper etter mønster fra private bedrifter. Etatene hadde politiske styrer som tok alle økonomiske avgjørelser. Møter og dokumenter var offentlige. Nå er det direktørene som styrer og verken politikerne eller offentligheten har innsikt i hva som foregår. Undervisningsbygg er et eksempel på hva som kan skje når direktørene tar kontroll. Dette er knapt nok toppen av isfjellet. New Public Management har dekket på til korrupsjon i det offentlige. Det er bare for mafiabossene å forsyne seg med minimal risiko for å bli tatt.

07.09.2006 @ 14:03
Postet av: Helge Bøe

SVIN!!!! Bare gjennomkorrupt både Oslo Kommune og hele det offentlige forvaltningsapparatet!!Kun ute etter å mele sin egen kake og snyte skattebetalerne for mest mulig penger. JUDASER!!!!

07.09.2006 @ 15:47
Postet av: Kel Varnsen

Hvorfor er det ikke mer forskrekkelse over dette? Det er jo unikt i norsk forvaltning, i hvertfall av det vi vet om. 100 millioner er veldig mye penger, selv i Norge. Kan virke som han slipper lett unna også.Nei, gi han 7år og offentlig yrkesforbud for all fremtid. Det vil stå i stil med forbrytelsen og passe i forhold til Finace- credit saken.

07.09.2006 @ 20:58
Postet av: knutten

I Oslo kommune var det på 80-tallet, tror jeg, en hel del meget alvorlige svindelsaker i en etat som drev med oppussing. En av de verste var i fagforeningen, tror jeg det sto, og han var godt inne med mange i Rådhuset. Kommunen bør opprette en "historiebok" i svindel, som er grunnkunnskap for alle som hat med store innkjøp å gjøre, i håp om at ikke forhistorien skal gå så fort i gjemmeboken, som den synes å ha gjort her. Ledelsen må ha vært blind og mye annet i tillegg. Det må vel delvis inkludere styret, de burde hatt litt mer historikk på slike relevante ting!

08.09.2006 @ 23:56
Postet av: Roald Bentzen

Problemet lar seg ikke løse hverken med etikkhåndbøker eller ennet rosenrødt papir. "Business is business" - og alt og alle er til salgs - det er kun et spørsmål om pris!Selg derfor alle skolebygg og andre offentlige bygg til private investorer (Thon f. eks.) og lei dem tilbake i spesifisert stand. En leiekontrakt er lettere å forholde seg til og "korrupsjonene" blir investorens interne anliggende. Og barna får en "spesifiser" skole å oppholde seg i uten politiske vinder fra alle kanter.

11.09.2006 @ 10:10

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1984581
hits