TV2Nettavisen

Grenseløs appetitt

07.03.2006 @ 13:15
Tank- og riggmilliarder John Fredriksen føyer fisk til sitt Kypros-eide imperium. En mann som tør legge ti milliarder kroner på bordet på noen formiddagstimer, har fortsatt mye ugjort i internasjonal business.

47380-45

John Fredriksen har en uryddig fortid, og "Storeulv" har skapt seg mange fiender gjennom sin knallharde stil. Likevel kan ingen mukke over resultatene: I dag er han trolig god for 35-40 milliarder kroner. Han er verdens største tankreder, bygger seg stort opp i rigg, og er verdens største oppdrettsaktør.

Det eneste han ikke er, er en stor skattyter. Ligningsmyndighetene på Kypros, i England og i Norge har sett langt etter bidrag til felleskassen fra John Fredriksen privat.

Hans reelle hjem er på mange måter Old Rectory i London.

47380-46


Ingen er i tvil om at dealmaker Tor Olav Trøim står bak dette siste gigantoppkjøpet. Trøim forvandlet Fredriksen-systemet fra et litt lurvete rederi, til et bunnsolid tankimperium med nære forbindelser til noen av verdens største banker.

De færreste har noe på Fredriksen etter Trøims inntreden. Enorme utbytter har fristet investorene til å satse mer penger på Fredriksen, og hans handlekraft har gjort ham til meglernes favoritt. Bare på kjøpet av Marine Harvest er det estimert at meglerne tjente 300 millioner kroner.

Det siste oppkjøpet ble gjort gjennom Kypros-selskapet Geveran Trading.

47380-47

Men hvem er det? Vel, firmaregisteret i Nicosia forteller at Geveran igjen eies av Greenwich Holding. Og når man sjekker Greenwich, oppdager man at det selskapet igjen eies av Grosvenor Holdings i 80 Broad Street, Monrovia, Liberia.

Norske journalister som skriver at John Fredriksen har "kjøpt hjem" oppdrettsimperiet, har altså et romslig forhold til begrepet hjem.

Er det så ingen skyer på himmelen?

Foreløpig er det bare Frontline og Aktiv Kapital som er veritable pengemaskiner. Jobben gjenstår å gjøres i rigg, og innen fiskeoppdrett er vi trolig ikke ferdig med oppkjøpsrunden. Hvis man får lov, ligger en fusjon med Fjord Seafood i kortene.

Den største uløste floken er likevel skatt. Pendlingen mellom Kypros, England og Norge kan bli utfordret av nye skatteregler. Og dermed kan skatteflyktningen bli John uten land.

Glad i ubudne gjester er han ikke, noe dette svømmebassenget på Kypros tyder på:

47380-48

Men på fattigkassa kommer han neppe!

Kommentarer:
Postet av: Andreas H.

"et bunnsolid tankimperium med nære forbindelser til noen av verdens største banker". Her har vi nok forklaringen på hva somforegår. Håper ikke det går Fredriksen som det gikk min far. Han startet og opparbeidet et firma til å bli førende på sitt område og ble til overs.

07.03.2006 @ 18:28
Postet av: Andreas H.

"et bunnsolid tankimperium med nære forbindelser til noen av verdens største banker". Her har vi nok forklaringen på hva som foregår.

07.03.2006 @ 18:40
Postet av: ung adm dir

Så typisk norsk å slenge sleivspark til folk som er dyktige og har suksess. Det eneste det er lov å gjøre det bra på i Norge er idrett. Get a life tapere!Si meg hvorfor egentlig en privatperson skulle åpne badebassenget for idioter som dere, eller flytte til Norge, tåle dritt hver eneste dag, og måtte betale 400 mill i skatt hvert år uten å få noe igjen?

08.03.2006 @ 07:21
Postet av: Gunnar Stavrum

Ung adm dir, skjerp deg! Selv suksesfulle og flinke forretningsfolk må tåle kritikk hvis for konsekvent å vri seg unna skatt. Man kan ikke både være norsk (med ordlyden "nå kjøpes Hydro Seafood hjem") - og samtidig drive og eie fra Kypros og London.

08.03.2006 @ 08:26
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Fooz

Hvorfor er det verre å spare skatt enn andre utgifter ? Det er en bedriftsleders oppgave å redusere alle utgiftene, herunder skatt (innenfor lovens grenser). Og la oss slippe gnålet om "samfunnsansvar". Mange som betaler lite skatt bidrar betydelig til samfunnet. Staten er ikke det samme som samfunnet, selv om noen tror det. Det er direkte kvalmt når politikere sikler over de såkalte skatteflyktningenes penger (eller Fred. Olsens kunstsamling). Det er lett å skjenke store drammer av annen manns brennevin, særlig i eget glass.

08.03.2006 @ 14:09
Postet av: thm

det skulle tatt seg ut å sette næringsministeren på denne saken GS, - .

hadde det ikke vært for skipsfarten hadde du vel spist gråstein idag GS. vær glad for at vi har slike folk som Fredriksen og Røkke.

skal en snakke om skatt og skatteregler så vet en jo hvem som har vært i regjering i etterkrigstiden og lagt regelverket for det vi ser idag.

thm

molde

20.09.2007 @ 09:16
Postet av: Vesle - Jesus

*

John Fredriksen = Norges rikeste mann og antagelig Norges mest ensomme menneske.- Heller ikke på Kypros er det lommer på likskjortene - la oss håpe Fredriksen skjønner at det

k a n være makt i de foldede hender.

*

20.09.2007 @ 11:59

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/875692
hits