TV2Nettavisen

Meningsløse aviser

07.02.2007 @ 09:14
Når nesten alle lederartiklene i Aftenposten kunne stått i Dagsavisen, er det kanskje på tide å avskaffe de usignerte, meningsløse meningene?

47380-224

Kristin Clemet langer ut mot meningsløse aviser. Foto: Knut Falch, Scanpix.

Tidligere kunnskapsminister Kristin Clemet har gått til frontalangrep mot meningsløse redaktører.
Skyteskiven er Aftenposten, etter at Clemet har lest igjennom årets 60 første lederartikler:

- For det første: Aftenposten er ikke lenger en borgerlig avis. Av de over 60 artiklene er det, så vidt jeg kan se, bare én eller to artikler som gir uttrykk for et klart borgerlig-liberalt synspunkt som skiller seg fra det rådende sosialdemokratiske synet.

For det annet: Det er mulig Aftenposten fortsatt gir oss solid bakgrunn for egne meninger, men avisen selv har ikke lenger så mange meninger. Det er et påfallende trekk ved lederartiklene at de aller fleste av dem er politisk nøytrale. Det er få meninger, enda færre sterke meninger og ingen kontroversielle meninger., skriver Clemet i en kommentarartikkel i Dagbladet.

Hun får i dag følge av Jan Arild Snoen i tidsskiftet Minerva. Har har lest 90 ledere i Aftenposten og Dagsavisen, og mener de aller fleste lederne kunne stått på trykk i begge aviser. - Jeg ville reagert på fire-fem (og høyst åtte) av de 90 lederne dersom jeg hadde funnet dem i "motsatt" avis, skriver Snoen.

Snoen fant i tillegg 24 ledere som knapt kunne sies å ha en mening. For eksempel trekker lederen da Mona Sahlin ble ny leder for de svenske sosialdemokratene. Aftenpostens punchline var at det  "innebærer store muligheter for fornyelse".

Det absurde i diskusjonen som nå pågår i avisspaltene, er at debattantene knapt har lagt merke til internett. De største debattforumene på norske nettaviser har tusenvis av innlegg hver eneste dag.

Aldri tidligere har det vært lettere å skape sin egen talerstol. Et godt eksempel er Snoens egne blogger hos tidsskriftet Minerva.

Etter min mening har Clemet rett i at de usignerte avislederne er en anakronisme som har utspilt sin rolle. Hun har derimot feil i at det ikke er enkelt å komme til orde med nesten et hvilket som helst synspunkt.

Det underlige er at den eneste papirredaktøren som har skjønt dette, er Kapitals og Finansavisens sjefredaktør Trygve Hegnar. Han gjemmer seg ikke bak det store VI, men skriver klart hva han mener.

Nettopp det personlige gjør at det blir temperatur i debatten.

Derfor er svaret på Kristin Clemets utfordring  å avskaffe de anonyme og pregløse lederne.

Kommentarer:
Postet av: halvor

Vel, det er en drøy konklusjon at det gir temperatur i debatten ved å være personlig (som Hegnar), og derfor bør vi avskaffe de anonyme lederne.De lederartiklene som Clemet viser til ville ikke ha skapt noensomhelst temperatur hadde de hatt en byline.Problemet er jo nettopp at de ikke er egnet til å skape debatt, de er jo blitt totalt pregløse.Akkurat det kan man ikke si om Trygve Hegnar, men de debattene starter er ikke bare resultat av at han er personlig, men at han har klare standpunkter.Jeg tror nok Snoen hadde reagert flere enn 4-5 ganger hvis Hegnars ledere sto på trykk i Dagsavisen - selv i anonym form.

07.02.2007 @ 10:03
Postet av: modigmann

tørr man ikke skrive navnet sitt nederst på arket kunne man gjerne latt være å skrive artikkelen i det hele tatt. jævla tapere og reddharer skal man lete lenge etter selv i den mørkeste skogen eller den tetteste jungelen.

07.02.2007 @ 14:00
Postet av: Gunnar Stavrum

Halvor, tror egentlig ikke vi er uenige, men at jeg kanskje var uklar. Jeg tror det gir mer temperatur når man må skrive under på noe og gå god for innholdet personlig. Da har man kastet hansken og må tåle kritikk/motforestillinger. PS: Jeg var litt urettferdig når jeg utelukkende trakk frem Finansavisen. Også Klassekampen, Dag og Tid, Ny Tid og Morgenbladet signerer lederne - og det er bra!

07.02.2007 @ 15:03
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av:

At du signerer kommentarene dine med Gunnar Staverum gjør dem ikke noe mer innsiktsfulle og interessante av den grunn, men det gjør det jo enklere for oss andre å sortere ut tankeløst oppgulp

07.02.2007 @ 15:30
Postet av: MonKey

Og dette nettforum er et skikkelig bevis på at usignert meningsløst oppgulp, som postet av: "anonym" vedrørende tankeinnholdet i Stavrums nett- artikler, 15:30:48 (lokal tid?) florerer her også! Og det er dette innlegget en bekreftelse på...!

07.02.2007 @ 17:23
Postet av: Magnus

Norske journalister er generelt så tafatte, så upplyst og så konforme at det de kommer med er helt uinteressant.Go elsewhere for knowledge!

08.02.2007 @ 15:51

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4042864
hits