TV2Nettavisen

Hanssen bruker markedet

06.11.2006 @ 08:20

Nordmenn blir friskere og friskere, men samtidig øker antallet uføre. I år vil nær 700.000 mennesker leve av statlig hjelp, istedenfor å jobbe. Godt vi har en Ap-minister som bruker markedet for å gjøre noe med det.

47380-165

Bjarne Håkon Hanssen bruker økonomiske gulrøtter for å få ned ledigheten. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.

Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen er regjeringens utrettelige dieselmotor. Han går løs på den ene reformen etter den andre, og viker ikke unna for tiltak som skaffer ham uvenner blant de rødgrønnes støttespillere.

Hvert år innvilges rundt 30.000 søknader om uføretrygd, og rundt 500.000 årsverk går tapt på grunn av sykdom og at folk er uføre.

47380-166


- De siste 20 årene har det imidlertid vært en sterk vekst i antallet som lever på livsoppholdsytelser fra det offentlige. Denne veksten har skjedd til tross for at helsetilstanden i befolkningen samlet har blitt bedre. Mye av veksten har sammenheng med at befolkningen har blitt eldre, men det forklarer langt fra alt. Regjeringen har som mål å snu denne trenden, heter det i stortingsmeldingen som Arbeid- og inkluderingsministeren la frem på fredag.

Hvis vi bare klarer å redusere antallet uføre med 10 prosent, vil Norge spare 20 milliarder kroner årlig.

Tiltakene Hanssen legger frem handler i hovedsak om to ting:

- å samordne offentlige støtteordninger på ett kontor, med en saksbehandler (NAV-reformen).
- å sy sammen individuelle ordninger for den enkelte slik at vedkommende premieres for å jobbe.

Et sentralt tiltak er å gi den enkelte en garantert inntekt, men å kreve at vedkommende yter noe tilbake.

Samtidig åpner man for at arbeidsgiverne kan få tilskudd for å ansatte funksjonshemmede eller andre med redusert arbeidsevne.

I praksis bruker Bjarne Håkon Hanssen økonomiske virkemidler (les: det utskjelte markedet) for å stimulere folk til å arbeide og til å stimulere arbeidsgiverne til å ansette arbeidstakere med problemer.

Det er bra.


Kommentarer:
Postet av: Mocca

Spørsmål ang. uføretrygd og innvandrere.Hvor stor andel av innvandrer går og får det sammenlignet med etiske nordmenn. Noen som vet?

06.11.2006 @ 10:25
Postet av: Andreas A

Av 2,4 millioner mennesker i arbeidsfør alder så er 800 000 ansatt i staten og 700 000 på trygd. Noen flere som blir redd?

06.11.2006 @ 13:16
Postet av: gorwell

Det lokale Coop Mega skal bygge ut og kan ha bruk for noen flere ansatte. Når det kommer inn 500 søkere til i alt vesentlighet deltidsarbeid, forteller det meg at det ikke er mangel på villige hender.Det er mangel på arbeid.Og BHH bruker ikke markedet for å få flere folk i arbeid, derimot bruker han subsidier til å produsere økt sykefravær.gorwell

06.11.2006 @ 19:26
Postet av: Gjermund

Nei, jeg er nok uenig i at dette er et utslag av markedstankegang. Det faktum at BHH velger å bruke økonomiske virkemidler som et incitament er jo nettopp et utslag av en politisk viljesbestemt handling. Økonomiske virkemidler er ikke ensbetydende med marked, snarere tvert i mot det er nettopp slike statlige økonomiske virkemidler markedstilhengere er i mot, nettopp fordi de påvirker markedsmekanismene. Det er vel heller markedet som har styrt når folk på trygd skal orientere seg for å se hvor den økonomiske uttellingen er størst og dermed valgt å uføretrygde seg 100% fordi ordningene tilsier det. Med et slikt incitament vil folk lokkes til frivillig å gå inn i arbeidslivet fordi staten bruker positive økonomiske virkemidler, dvs. de korrigerer markedet. Når det er sagt så må jeg si meg enig i at BHH er en bra politiker, som både er ærlig og tør å stå for upopulære tiltak når det er nødvendig.

06.11.2006 @ 19:54

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2606587
hits