TV2Nettavisen

Oppgjør om alt annet enn lønn

06.03.2006 @ 08:07
Polakker, pensjonister og kvinner - det blir sentrale tema i årets lønnsoppgjør. Det blir neppe storstreik om selve lønnen.

47380-44

Klokken 14 mandag kommer Fellesforbundets mektige leder Kjell Bjørndalen (bildet) til Industriens Hus for å starte lønnsoppgjøret mellom Norsk Industri og Fellesforbundet. Som vanlig er det de såkalte frontfagene som går først i ilden.

De norske lønnsoppgjørene er det kanskje fremste eksempelet på samarbeidslinjen her i landet. «Alle» er enige om at konkurranseevnen til de utsatte industribedriftene bør gå foran.

Derfor forhandler bransjer som verksted, bygg og tekstil først, og resultatet danner et  «tak»  for lønnsveksten for de andre gruppene.

Årets oppgjør blir likevel neppe noen dans på roser fordi det venter flere vanskelige prinsippsaker. Og det er vanskeligere å finne kompromisser når det handler om prinsipper, enn når det er snakk om kroner og ører.

En hovedsak blir pensjoner. LO-medlemmer har en særskilt ordning hvor man kan gå av etter 62 år i et spleiselag mellom arbeidslivet og det offentlige. Den såkalte AFP-ordningen er i fare, men LO stritter imot og vil gå til streik for å beholde ordningen. Det store spørsmålet er om staten vil være med på spleiselaget fremover.

Samtidig skal det innføres obligatorisk tjenestepensjon for alle arbeidstakere. Spørsmålet er hvem som skal betale regningen. Blir det et spleiselag, hvor arbeidsgiver tar noe og arbeidstaker godtar noe lavere lønn - eller skal man forsøke å velte hele regningen over på arbeidsgiver?

Billige arbeidstakere fra land som Polen og Estland er et annet omtvistet tema. LO ønsker at fagforeningen skal inn i bildet før slike blir engasjert, mens arbeidsgiverne ikke vil oppgi sin styringsrett.

Og så kommer hele problematikken rundt lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, en sak som ofte kommer på toppen av kravene til store grupper i det offentlige, som ikke trenger bry seg så mye om norsk konkurransekraft.

Årets lønnsoppgjør byr altså på en rekke, vanskelige konflikter. Oppgjøret går åpenbart til brudd og mekling i år også, og vi får neppe noen avklaringer før ut i april.

Men det blir neppe storstreik over noen kroner i timelønn!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/867977
hits