TV2Nettavisen

30 dagers kakebu

05.12.2006 @ 09:23

En ung og dum student må sone 30 dager ubetinget i fengsel for å  ha kastet en kake. Hvis alle andre tåpeligheter skal dømmes like hardt, blir det trangt i fengslene våre.

47380-147

Ikke kast kake på finansminister Kristin Halvorsen, det gir en måned bak lås og slå. Foto: Scanpix.

Det er ikke pent å kaste en kake, heller ikke som politisk demonstrasjon. Det er faktisk like dumt som å kaste egg på Carl I. Hagen eller en halvliter pils over Vidar Kleppe.

Jeg er altså ikke en forsvarer for gjerningen og heller ingen motstander av at gjerningsmannen bør få straff.

Men derfra til å dømme økonomistudent John Waagard (24) til en måned bak lås og slå er et drygt stykke.

Juridisk er nemlig alle folk like, men noen folk er likere enn andre - spesielt statsråder.

Hør bare:

* Kaster du en bløtkake på en tilfeldig person på Karl Johan, får du en bot.

* Dersom personene er politimann, må du regne med 14 dager i fengsel

* Straffen for å velge en finansminister som blink, er altså 30 dager..

(Dette er ikke noe jeg har funnet på - les bare hva dommeren skriver):

"Retten bemerker at hvis en tilsvarende handling hadde vært begått mot en tilfeldig privatperson ville reaksjonen regelmessig vært en bot. Dersom handlingen hadde vært begått mot en polititjenestemann, ville den naturlige reaksjon vært fengsel på et nivå mellom 14 og 21 dager. Retten har vært i betydelig tvil om straffeutmålingen, men har kommet til at en straff av fengsel i 30 dager vil være tilstrekkelig til å markere alvoret i overtredelsen...".

(Du kan lese hele dommen her).

Lovparagrafen som gir så streng straff skal beskytte "Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dens avdelinger, Høyesterett eller Riksretten".

For den 24-årige kakekasteren kommer straffen som konsekvens av en serie sammentreff. Det første - og viktigste - er selvsagt at han var tåpelig nok til å reise til byen for å kaste kake på Kristin Halvorsen.

Det vil han nok angre på resten av livet.

Men ifølge loven inntil år 2000, ville ikke det å kaste kake på Kristin Halvorsen mens hun var på vei til jobb, vært omhandlet av paragrafen. Dengang rammet straffelovens paragraf 99 kun tilfeller hvor man nærmest banet seg vei inn i statsråd eller departementet.

Retten kommer dessuten til at bløtkakekasting er alvorlig:

"Å kaste bløtkake mot en persons utildekkede nakke og hode er utvilsomt en legemsfornærmelse og som sådan en rettsstridig handling. Det neste spørsmålet er om kastingen av bløtkaken var egnet til å ”hindre” statsråden i hennes virksomhet. Retten mener at dette spørsmålet må besvares bekreftende. Hvis en person forsettelig kaster bløtkake i hodet og håret på en statsråd som er i arbeid som statsråd, må det være påregnelig for gjerningspersonen at statsråden umiddelbart må dusje og kanskje også skifte klær. Dette innebærer altså at den aktuelle handlingen setter statsråden ut av funksjon for en kortere periode."

Så dermed bærer det rett i kasjotten, hvis ikke dommen blir anket.

Og det blir den nok.


Kommentarer:
Postet av: B

Dommen var fullt fortjent. Han planla denne aksjonen, og for hva? Dette var ren pr-kthet. Han ville ha oppmerksomhet gjennom en litt spr handling. Han avtalte jo i tillegg med en VG-journalist for vre sikker p at noen dekket hva som ble gjort. Ergo var ikke handlingen motivert ut fra annet enn f oppmerksomhet p annen persons bekostning. Dette var utvilsomt en meget bevisst og planlagt handling. vise til lover fr 2000 er jo helt irrelevant. Etter 9/11 lever vi i en annen tid dessverre. Sikkerheten til vre folkevalgte br vre hyt prioritert. kaste kake er nok ikke s farlig, men neste gang er det en annen person og annet objekt. Hadde han kastet murstein ville 30 dager vrt altfor lite. Med skytevpen ville straffen vrt en helt annen.30 dager er akkurat passe straff til at han fr god tid til tenke gjennom hvor ufattelig idiotisk han har opptrdt samtidig som det er et skrekkens eksempel for andre. S kan politiet konsentrere seg om stoppe de virkelig farlige personene heretter hvis kakekasterne heretter holder seg unna.

05.12.2006 @ 10:42
Postet av: tore

bruke vold for fremme sitt politiske syn br straffes. Selv om kakekasting kan virke uskyldig s blir det et problem for demokratiet hvis politikere m tle bli angrepet av idioter som han med kaken.For ordens skyld nevner jeg ogs at kaste egg/l/kaker p andre politikere ogs br straffes s lenge politikeren er p 'jobb'. (kanskje tilsvarende politi-nivet i dommen) Er personen p pub som Frp-eren som fikke en l i hodet, passer det bedre med en bot.Nr politikere skal lede landet, s er det viktig at de ikke konstant frykter angrep fra mer eller mindre forvirrede personer. Derfor er det viktig markere at kakekasting p statsrder ikke aksepteres.

05.12.2006 @ 10:45
Postet av: Christian

Jaja 30 dager for kake, du kan f det samme etter skutt p en kar... Fornuftig...?

05.12.2006 @ 10:46
Postet av: B

Til Christian!"30 dager for ha skutt p en kar"? Hvor har du det fra? Skutt med hva da, og p hvem?

05.12.2006 @ 11:13
Postet av: Idiotretorikk

"Hvis alle andre tpeligheter skal dmmes like hardt, blir det trangt i fengslene vre" skriver Stavrum i ingressen. Litt senere siterer han retten som sier at denne saken var spesiell fordi den hindret en statsrd i hennes virksomhet. Alts skal ikke alle andre tpeligher dmmes like hardt, s hvorfor i det hele tatt antyde det?

05.12.2006 @ 11:20
Postet av: Han Solo

Helt fortjent straff. Ikke minst fordi han ikke har skjnt alvoret i det han har gjort. Dessuten er hans argumentasjon for hvorfor han gjorde det meget merkelig. Det var visstnok SV's strrelse som parti han mente ikke kvalifiserte til finansministerposten. At Bondevik var statsminister i mange r har han tydligvis ikke ftt med seg....Samtidig sier han at han gjorde det fordi han er uenig i SV's politikk. Blant annet ppeker han at han er for strre frihet for enkeltpersoner.Nr han tydeligvis ikke har skjnt at frihet kommer med ansvar er straffen destod mer passende.

05.12.2006 @ 11:23
Postet av: Bulle

Hplst idiotisk kommentar. Har Stavrum problemer med se at enkelte personer spiller en samfunnsmessig rolle som ikke bare gjr dem til enkeltpersoner men ogs til institusjoner? Jeg ville selvflgelig ikke like bli griset til en vanlig dag p jobben, men jeg har ikke problemer med se at det er alvorligere om dette skjer med et regjeringsmedlem. Kommentaren er s dum at Stavrum egentlig burde dele celle og soning med kakekasteren - som forvrig virker uhyre tungnem og lite reflektert.

05.12.2006 @ 11:52
Postet av: Harald

Hplst, Stavrum. Tidligere har du blogget om hvor skandalst det var at ptalemyndigheten "ville ha 15 r for dette". Ptalemyndigheten ville ha 45 dager for Waagaard. Han fikk 30 dager. Mener du virkelig at en bot er nok? Da ville garantert andre personer gjort det samme igjen. Dette er et omrde hvor straffen klart virker allmennpreventiv: Handlingen er planlagt og ikke gjort i affekt. N vil ogs andre unge, dumme menn som Waagaard tenke seg om!!

05.12.2006 @ 12:24
Postet av: Jon

Anke dommen??? Det kan ikke Waagaard vre tjent med. Han har vist hele Norge at han er blottet for dmmekraft ved utfre en slik tpelig handling. Deretter sutrer han om at ingen p forhnd fortalte ham at en slik handling kunne medfre fengsel. Mitt tips til Waagaard: Ta straffen som en mann, la saken g i glemmeboken, skift identitet, endre ditt utseende - da kan det vre et rlite hp for deg.

05.12.2006 @ 12:52
Postet av: SvK

Norge er blitt et utrolig pysete samfunn, noe denne dommen illustrerer til det fulle.Etter dette er min siste del av tillit til det norske rettsystemet borte. At man slser vekk skattepenger p dette tullet er ikke anse for noe annet enn grov tjenesteforsmmelse fra de involvertes side.

05.12.2006 @ 13:00
Postet av: Terje P

Jada, SvK - vi trodde begge at det var lov sle til politikerne med kake. N er ikke det lov heller.Det burde selvsagt vrt fritt frem for alle kaste kaker, egg, mustein og flasker p politikerne. Da hadde vi ftt et mye bedre samfunn. Og det med skattepenger og grov tjenesteforsmmelse - bra retorikk. Innertier. Du er penbart en vinner!!

05.12.2006 @ 13:16
Postet av: Jeppe

30 dager i buret for ha ftt finansministeren til ta en ekstra dusj.Jeg gremmes.Hvorfor skal ufarlig legemefornrmelse vre verre nr den rammer politikere?Og jeg hper hyere domstoler har litt mere gangsyn om hva det vil si hindre en statsrd i sin tjenesteutvelse.

05.12.2006 @ 13:25
Postet av: Lex

Stavrum, la meg forklare det enkelt:Straffbestemmelser skal beskytte ulike interesser. Derfor varierer straffen etter hvilke interesser som krenkes. Vold mot offentlig tjenestemenn krenker en enkeltperson, men i tillegg krenker den muligheten for myndighetene til utfre ndvendig arbeid. Vold mot statsrd rammer en enkeltperson, men i tillegg krenker den statsrders utfring av viktige oppgaver. Herregud - Stavrum. Har du virkelig problemer med se at vold mot en statsrd m straffes strengere enn vold mot andre?

05.12.2006 @ 13:28
Postet av: Greggar

Uansett om det Kristin eller en pedofil barnemorder, s skal man ikke kaste kake. Selv om det skulle vre fortjent, s har man ikke rett til gjre snt.Bruk av skattepenger p dette er undvendig. Gi en kraftig bot, som svir og gir penger i kassa for staten i steden...Men gjort er gjort. Den kaka var fra flertallet i Norge, men det er likevel galt, respektlst og krenkende...

05.12.2006 @ 17:15
Postet av: nomen nesko

vel fortjent straff! Forhpentlig en lrepengetil denne idioten som br ta et intensivkurs i oppdragelse.

05.12.2006 @ 17:16
Postet av: Trond F

Waagaard - du er en definisjonen av ynkelighet! Verre skrikerunge fins knapt. Du har gjort noe tpelig - ta straffen som en mann.

05.12.2006 @ 17:43
Postet av: ivar

Tydeligvis litt vanskelig skille snrr og barter. Ja, enig at en finansminister er i en srstilling og er en institusjon. Ja, jeg er enig i at det kaste en kake p en person br vre straffbart. Men, poenget til Stavrum er bruke en celleplass p en simpel handling som dette. Hva med alle de begr alvorlige kriminelle handlinger, men som ikke blir tatt pga politiets frykt for "ubehag"? Hva med de som str i soningsk pga plassmangel? Samfunnsstraff er passende for denne type handlig.

05.12.2006 @ 18:23
Postet av: kakemons

Skivebom Stavrum!Skjnner at det er lett bagatellisere det kaste en kake og ikke ville kalle det en voldelig handling. N prosederte forsvaret ogs p at det var en ytring, men jeg har store problemer med godta at man m ty til en s ufyselig handling for uttrykke en meningsforskjell.En annen ting er at denne saken har kostet samfunnet flere hundre tusen allerede og man har lagt beslag p verdifull tid i rettsapparatet. Noen ganger m man statuere et eksempel, og denne gangen var det helt p sin plass. Hva slags samfunn nsker du egentlig?Et sivilisert samfunn hvor den gode debatten fr rde, eller et kakekastende som kun renseribransjen og konditorene er tjent med?Blir en bltkake i trynet p deg idag, men en virtuell sdan!

05.12.2006 @ 20:21
Postet av: OK

Det er vel det mest utrolige oppgulp kommet fra noen som kaller seg serise journalister. Halvorsen sa nr hun tiltrdde at hun skulle vre tilgjengelig for folk, hun skulle stoppe snakke med folk. Det varte en dag fr en idiot kastet en kake p henne. Mener du kansje at 1000 kr ville vrt riktig bot, snn at kunne ftt en bltkake hodet hver dag, det kunne jo blitt en folkesport. Mener du ogs at sikkerhetstiltak ovenfor Bjarne H Hansen etter drapstrusler mot han br slyfest fordi mange andre som er truet ikke fr tilsvarende vakthold. Det samme gjelder for han som truet Erna Solberg, og siden fikk en streng dom, var det ogs feil, eller er det avgjrende hvilke parti den som blir angrepet tilhrer ?Har lest noen av dine inlegg og det er tydlig at du ligger langt ute til hgre. Men fr du har skrevet ovenfornevnte artikkel m du vel ha ryka sokkene dine ?

05.12.2006 @ 21:18
Postet av: Jens Nilsen

Dommen er interessant, men ikke s interessant som ptalen. En gitarspillende visesanger tmte l p en stortingsrepresentant. Da fant ptalemakten ikke grunn til ptale

05.12.2006 @ 22:51
Postet av: El pedro

Det fr vre mte p hvor naivt det er sammelikne statsrder med oss andre. De ER forskjell p en statsrds situasjon og for eksempel min! De er selvsagt mer utsatte, men det kan jo ikke en bladfyk forst, som lever av mase p dem....Denne historien var drpen som frte til at Halvorsen n gr med livvakt. Hvor godt hadde du likt det selv, Stavrum?Bur ham inn! Tosken. Hva blir det neste av "angrep" p vre folkevalgte hvis han fr en klapp p skuldra (dvs. en bot han betaler med studielnet eller penger fra mor?)Jeg er for vrig ogs 100% imot at Halvorsen har noe som helst i finansdepartementet gjre.....

06.12.2006 @ 00:00
Postet av: HARRY

Gunnar Stavrum br heretter identifiseres som Gunnar Stuttum!

06.12.2006 @ 00:16
Postet av: Skallebanken

Hvis kaken hadde blitt kastet p Erna Solberg hadde Stavrum vrt enig straffeutdmmingen i med denne saken. Offeret her er en politisk motstander til redaktren s da er det ikke ndvendig med straff. Kanskje en belnning til kakekasteren hadde vrt det eneste riktige. Ha en god dag.

06.12.2006 @ 06:55
Postet av: Hedmark

Hper det blir straffbart kaste usakligheter og drit ut til folket ogs, for da havner mange politikkere bak ls og sl!! Bot hadde holdt, fengsel blir bare for dumt! Men men, vi bor tross alt i Norge!!!!!

06.12.2006 @ 11:08
Postet av: ath

Tror du har misforsttt noe nr det gjelder at juridisk "er alle folk like". Det er rett at likhet for loven er et grunnleggende prinsipp i en moderne rettsstat. Men dette prinsippet er da ikke krenket her? Dette prinsippet gr jo p hvem som utfrer den kriminelle handling. Om det er en konomistudent eller en rik finanskjendis, og at de skal straffes likt. Det du snakker om er jo hva den kriminelle handling omfatter. I Norge har vi, som du nevner, et straffebud som rammer dem som angriper en statsrd. Da er det naturlig at en som angriper en statsrd straffes for sin kriminelle handling.

06.12.2006 @ 12:17
Postet av: Olaf Holm

Kjre Stavrum,Her har du rtet p deg hele koblet. Tror Lenin kallte dem "nyttige idioter" Har forvrig denne gutten en bankkonto ? kanskje han trenger hjelp.

06.12.2006 @ 12:24
Postet av: investor

stavrum: i dette innlegget ditt har du ingen gode poenger. ei heller ingen poenger i det hele tatt.du ramser bare opp klasseskillet som vi alle kjenner til fra fr...-vanlig mannen i gata-politi-politiker og dommereskal vi frst ha noen topper som leder landet har de krav p rettferdig beskyttlese. en bot er mindre alvorlig enn en fengselstraff for de fleste, og det er strre sannsynlighet for f gjennomg siden man er politiker og tukler med folks liv inndirekte gjennom politikken. derfor m det litt hyere straff til for veie opp mot sansynligheten for f gjennomg.

06.12.2006 @ 13:36
Postet av: Tormod

Til Jens Nilsen: Vidar Kleppe satt p Tostrupkjelleren og drakk da han fikk en l i hodet, mens Kristin Halvorsen var p jobb som finansminister - ser du forskjellen ? P den annen side kunne Lillebjrn Nilsen kunne godt ftt en bot p noen lapper for det han gjorde.

06.12.2006 @ 16:55
Postet av: Pl

Dommen er grei den. Denne saken handler om at personer som har viktige funksjoner i samfunnet skal kunne fle seg trygge. 30 dager virker som en grei straff. Dette fr han ta som en mann. Det er imidlertid langt verre at bildrap, seksuelle overgrep mot barn og grov vold ofte ikke straffes vesentlig strengere. Hva gjr det med respekten for rettssamfunnet?

07.12.2006 @ 09:28
Postet av: E R

Var ikke Kristin Halvorsen en av de som lo aller hyest den gang eggene haglet over Carl I. Hagen ved gjentatte anledninger?Merkelig hvor helt usannsynlig alvorlig denne lignende saken ble da hun ble truffet selv.

07.12.2006 @ 13:16
Postet av: JH

Kake i trynet p Bill Gates er greit. Kake i trynet p Ann Coulter er greit. Kake i trynet p Kristin Halvorsen kvalifiserer til 30 dager i buret. Det er logikk bare venstresiden kan forst.

07.12.2006 @ 14:23
Postet av: Balle Klorin

John Waagaard, du er det mest ynkelige, sutrete og avskyelige sppelet i Norge! Ta straffen som en mann kjerring! Hper du fr "kjrt" deg i buret!Gunnar Stavrum, blitt litt mye rohypnol eller noe?

07.12.2006 @ 14:35
Postet av: Andreas A

Dette er vel den aller dummeste kommentaren du noengang har skrevet Gunnar. Bare fordi sutregutten som kastet kaken kommer fra ditt eget parti s gir det han ikke rett til gjre hva som helst. Til de som sier at det bare er venstrefolk som er enig med dommen s m jeg bare legge til at i s fall har nettopp Trygve Hegnar meldt overgang til venstresiden. Les hans kommentar om saken og dm selv.

07.12.2006 @ 14:52
Postet av: Mort

I Norge har vi vrt heldige som har hatt et samfunn der statsministeren kan sykle til jobben, der man kan treffe en minister p gaten, der til og med kongen en gang kunne ta trikken. Et trygt og pent samfunn har gjort avstanden mellom makten og folket mindre enn i mange andre land, noe vi s vidt jeg vet har visst sette pris p og trekke fram som noe positivt ved landet vrt. Ved kaste den omtalte bltekaken bidrar en umoden dust til fjerne noe av nrheten mellom en statsrd og oss hun er valgt som statsrd for - og ikke minst til fjerne tryggheten for en statsrd i hverdagen bde i yrke og som privatperson. Uansett om man liker Kristin Halvorsen er hun demokratisk valgt. Har vi motforestillinger er man i vrt demokratiske land s heldige at vi har anledning til fremfre eller debattere vre synspunkter en rekke steder.Den som bevisst sker delegge de frihetene og rettighetene vi har her i vrt demokrati br slutte syte og ta sin straff nr de blir tatt. Er man med p leiken, m man tle steiken. At straffen er streng er selvflgelig for ha en forebyggende effekt, og for hindre unsket adferd i framtiden. En bltekake i dag - i morgen, en bombe?Etter ha hrt bltekakekasteren p TV ble jeg dessverre i tillegg overbevist om at vi her kun har med en tpelig tulling gjre, og ikke en politisk fanebrer. Patetisk.

07.12.2006 @ 15:07
Postet av: lita

OPPBLST!!Jeg tror at denne straffen langt p vei ogs gir et bilde av hvor utrolig oppblst og selvgod KH er. Det er ikke mye tvil om at hun hadde en viktig rolle i hvordan retten skulle se p dette, og hun har tydeligvis ikke spart p kruttet ved beskrivelsen av hvor truende akkurat denne bltkaken fltes for henne!!

07.12.2006 @ 17:10
Postet av: lita

Glemte helt legge til det jeg ser som viktigst i denne saken: KH har ikke mer kompetanse enn den vanlige mann, nr det gjelder vre finansminister, har ftt jobben som en ren bestikkelse for en av tre partiledere. Det eneste hun har ekstra er et utmmelig lager av floskler, som hun riktignok er blitt bra til fremfre.

07.12.2006 @ 17:17
Postet av: Gunnar Stavrum

Sterkt engasjement her, men litt mange som tillegger meg holdninger jeg ikke har. Les bloggen en gang til, s ser dere:a) jeg sttter overhodet ikke kaste bltkake i hodet p noen, aller minst statsrder. For vrig ikke pils p Vidar Kleppe, heller.b) mitt syn er ikke pvirket av mine eller Kristin Halvorsens politiske synspunkter.Jeg mente - og mener - at 30 dagers ubetinget fengsel er for strengt, og det ville vre interessant se om neste rettsinnstans gr god for straffeutmlingen.Hilsen Gunnar Stutum - pt. p rohypnol eller svimmel etter ha ryket mine sokker,for sitere noen av de vennlige karakteristikkene.

07.12.2006 @ 20:46
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Jonny Jonny

Det var oppmuntrende lese kommentarene til denne bloggposten - det er visst litt vett ute blant det norske folk. Bur inn denne Waagard, jvla puddingen... Syter og klager som en liten drittunge.

08.12.2006 @ 01:45

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2998473
hits