TV2Nettavisen

Pinlig kritikk mot Norge

05.01.2007 @ 08:19
Lederen av Verdens Handelsorganisasjon (WTO) mener Norge er så egoistisk at vårt internasjonale ry står på spill. Han har helt rett.

47380-203

WTO-direktør Pascal Lamy (t.h) fortalte landbruksminister Terje Riis-Johansen og utenriksminister Jonas Gahr Støre at Norge opptrer usolidarisk. Foto: Ole Berthelsen.

Vi liker å se på oss selv som et fredselskende land, som er på topp i uhjelp. I virkeligheten er vi også en internasjonal versting når det gjelder handel med verdens fattige.

- Norge har et solid ry som et statilt land med gode forutsetninger. Da må dere gi slipp på beskyttelsen av norske særrettigheter. Hvis ikke, vil Norges ry som et solidarisk og rettferdig land forsvinne raskt, sa WTO-sjef Pascal Lamy på NHOs årskonferanse i går, ifølge Aftenposten.

Norge har null toll på varer direkte fra land som ikke har stort å eksportere, og høye tollbarrierer for mange andre land.

Dette er akkurat hva WTO-sjefen angriper. Han mener at Norge må dele på sin rikdom ved å importere mer matvarer fra utviklingsland.

Mens Norge har rekordhøye subsidier til landbruket, beskytter vi oss bak tollmurer. Dette samtidig med at vi drar enorme fordeler av en friere verdenshandel gjennom vår eksport av olje, gass og fisk.

Det var dette budskapet Pascal Lamy i går serverte på et eget lunsjmøte med landbruksminister Terje Riis-Johansen og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Ifølge Aftenposten gikk budskapet hjem hos mange av tilhørerne.

Frp-leder Siv Jensen: - Svært direkte og helt berettiget kritikk av Norge.

Høyre-leder Erna Solberg: - Det betyr omlegging, men ikke nedlegging av norsk landbruk.

Første skritt må være at Norge nå bidrar til å hjelpe WTO-forhandlingene tilbake på sporet, slik at vi kan få fjernet handelshindringene som ligger i veien for rettferdig import fra utviklingslandene. 

Kommentarer:
Postet av: einar berstad

Hva skal selskapet hete, Statoil eller?I China Daily str det klart at Statoil har kjpt Hydro olje og gass. Dette str ogs i andre vesentlige aviser. Det strste selskapet kjper et mindre - samme hva Reiten sier. Reiten har forvrig snart slettet Hydro av kartet, nesten alt er jo solgt. Spr de ansatte hva de mener. Jeg er aksjonr, og er heller ikkke imponert.

05.01.2007 @ 09:41
Postet av: Eva

Synes dette er er en helt uhyrlig og usaklig kritikk.Forskjellen mellom verdens rike overflodssamfunn og verdens fattigste skyldes ikke bnder.Faktum er at norges bondestand ligger p bunnen i inntekter i Norge - og overhode ikke burde vre de frste til ta styten for en mer rettferdig fordeling p verdensbasis. De siste rs kollossale overflod i Norge, skyldes frst og fremst at vi importerer til spottpriser. Klrne koster det samme som i 1983 mens folk tjener 3-4 ganger s mye. Maten har ogs blitt kolossalt mye billigere. I 70-ra tjente vi 20-30.000 brutto og fly mann av huse nr det var tilbud p kjttdeig: 50,- kr. kiloen.Jeg synes faktisk andre yrkesgrupper burde ta litt ansvar for dele med folk i den 3dje verden - at bndene skal legge ned sine grdsbruk for vre solidariske er en merkelig mangel p logikk - (eller kanskje en helt utrolig enkel form for logikk).Det er vel ogs et faktum at de fattigste landene i verden egentlig ikke br eksportere en eneste kjttbit - folk sulter faktisk i landet. Kanskje vi heller skulle bibringe disse landene teknologi og utvikling p andre felt, og la dem ha maten i fred. Det er jo et faktum at om barna ikke fr nok av visse nringstoffer, vil heller ikke deres intellektuelle kapasitet utvikles fullt ut.

06.01.2007 @ 02:12
Postet av: Tom-E.

Frihandel er penbart noe alle tjener p, det er det ingen diskusjon om. Heller ikke at Norge burde g foran i forhold til handle med land fra 3.verden for drive en _effektiv_ og praktisk u-hjelp.MEN: Det ville vrt strategisk uforsvarlig av vre forhandlere tillate en frihandel p mat som i realiteten ville fjernet vre matprodusenters muligheter til konkurrere, og dermed slaktet norsk landbruk.DETTE ER IKKE BARE ET KONOMISK SPM!Det er ogs et strategisk spm. Et sprsml om sikkerhetspolitikk og om en strategisk viktig, langsiktig ivaretakelse av evnen til f vre barn i en verden som er potensielt mer ustabil enn mange later til tro...Kanskje ikke terrorisme, kanskje ikke 3.verdenskrig eller en verdensomspennende pandemi. Kanskje ikke engang et klima p vei til hl..e, med pflgende ukontrollerbare flyktningestrmmer og radikale globale endringer i bde produksjonskapasitet og ettersprselsbehov. Kanskje ikke noe vil skape ett akutt behov for ha evnen til selvforsyne seg med verdens desidert viktigste produkt. (Ikke vpen, mener mat)Kanskje ikke...Vet vi bor i ett land fullt av lotto-millonrer, men er vi virkelig s spillegale at vi er villig til gamble med maten vr?Det for vinne noen kroner mer i redusert matforbruk, kroner vi ikke trenger, eller internasjonal goodwill, goodwill vi kan kjpe mange andre steder...Kanskje er det helt usannsynlig at verden igjen skulle bli en ustabil plass og at Europa skulle f problemer. Men kanskje, bare kanskje, har vi delagt klimaet s mye at vi en dag kommer til trenge vre utskjeldte bnder for redde oss fra hungersnd. Selv normenn kan ikke spise penger...

06.01.2007 @ 02:12
Postet av: Eva

Tom-E skriverMEN: Det ville vrt strategisk uforsvarlig av vre forhandlere tillate en frihandel p mat som i realiteten ville fjernet vre matprodusenters muligheter til konkurrere, og dermed slaktet norsk landbruk.DETTE ER IKKE BARE ET KONOMISK SPM!Det er ogs et strategisk spm. Et sprsml om sikkerhetspolitikk og om en strategisk viktig, langsiktig ivaretakelse av evnen til f vre barn i en verden som er potensielt mer ustabil enn mange later til tro...***********************************Ogs et kjempviktig argument. Nordmenn pr. 2007 later til tro at vi kan spise oss mette p penger/olje. Selvforsyning av mat har vrt en mlsetting gjennom alle tider fordi krig og uroligheter hindrer import og faktisk har sultedden og mangelsykdommer tatt livet av fler nordmenn enn noe annet.Personer som Siv Jensen ser ikke lenger enn neste "shoppingrunde". Om vi kan f verdens fattigste til selge oss maten til en enda billigere penge - kan hun kanskje f rd til noen design-kjoler til...og sult (hi hi) hadde ikke vrt s dumt for figuren det.....S fjerne fra virkeligheten er faktisk endel av befolkningnen blitt.

06.01.2007 @ 02:33
Postet av: E R

Jeg synes beskrivelsen p Siv Jensen i kommentaren til Eva passer mye bedre p f.eks Karita Bekkemellem.Jeg synes enkeltes iver etter bestandig finne en representant fra Frp til personifisere en drlig egenskap er noe besynderlig.S lenge latterliggjring og drittslenging er viktigere enn innholdet i politikken har vi nok en lang vei g.

07.01.2007 @ 11:11
Postet av: Junior mester

Stavrum har helt rett!landbruk m vekk. uhjelp m nyanseres. politikere m forst at uhjelp ikke bare er krone, re som blit bevilget men ogs markeder som blir pnet, dvs tolling p varer! bnnen i noge m f kuttet sttten grovt! de er ansavrlige for straffe toll p andre norske produkter som fisk!

08.01.2007 @ 11:16

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3417187
hits