TV2Nettavisen

Løgn og statistikk

04.12.2006 @ 08:37

Som kjent finnes det tre former for løgn: Løgn, forbannet løgn og statistikk. Dessverre egner de seg så fordømt bra i journalistikken - uansett om det gjelder likestilling eller film.

47380-184 

Likestillingsminister Karita Bekkemellem tror at økt mangfold i styrene gir høyere verdiskapning. Foto: Bjørn Sigurdssøn, SMK.

Aftenposten slår i dag stort opp at filmanmelderes terningkast har stor betydning for antallet som går og ser filmene. Hvis anmelderne i de tre største papiravisene  i gjennomsnitt velger å gi en femmer i stedet for en firer, vil kinoene håve inn 50 prosent mer i billettinntekter - i snitt, skriver avisen.

Dette går frem av en undersøkelse gjort av professor og sosiolog Christer Thrane ved Høgskolen i Lillehammer.

Hvis undersøkelsen er riktig gjengitt i Aftenposten, bør professoren ta et oppfriskningskurs i statistikk og metode.

Hva er galt?

Først og fremst at han ikke har grunnlag for å si hvilken betydning terningkastene isolert sett har. En minst like god teori er at gode filmer får gode kritikker - og at de gode filmene naturlig nok får høye tilskuertall.

Skulle professoren sagt noe om betydningen av terningkast, måtte han undersøkt tilfeller der den samme filmen fikk ulike terningkast i forskjellige aviser  - og undersøkt om det påvirket publikums vilje til å gå på filmen der avisene kom ut.

Også en annen professor har funnet vei til Aftenpostens spalter i  helgen, nemlig økonomiprofessor Trond Randøy ved Høyskolen i Agder. Sammen med to kolleger har han undersøkt om det gir noen effekt med flere kvinner i selskapsstyrer.

Konklusjonen er nedslående for dem som  har brukt dette som et argument for å få inne flere kvinner:

- Hverken flere kvinner, mer aldersspredning eller mer internasjonal representasjon har effekt. Størrelsen på styret har derimot negativ effekt på verdiskapning. Jo større styre, jo dårligere er det. Hvis kvotering betyr at man i stedet for å bytte ut bare putter inn flere kvinner, vil det ha negativ effekt, sier Randøy.

(Les artikkelen her).

Dette er forøvrig stikk i strid med hva barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem ser ut til å tro i et leserbrev hun skrev for en uke siden.

Statsråden får lite hjelp fra forskerne, som ser ut til å være helt forvirret.

En studie fra BI - også den gjengitt i Aftenposten - viser  at flere kvinner i styrene er negativt for bedriftene (les her).

En annen BI-forsker mener at det overhodet ikke er noen sammenheng mellom flere kvinner i styrene og høyere lønnsomhet (les her), mens en tredje BI-forsker hevder at kvinner i styrene gir økt lønnsomhet (les her).

Vi har altså fire økonomiske forskere som mener at flere kvinner er
a) negativt
b) ikke gir noen effekt overhodet
c) positivt.

Spørsmålet er ikke om vi skal gi terningkast til forskerne, men om det har noen større effekt.


Kommentarer:
Postet av: Siv.øk

Dessverre bidrar Stavrum her til at myten "tre former for løgn: Løgn, forbannet løgn og statistikk" få ben å gå på. Det er nemlig ikke statistikken det er noe galt med, men tolkningen av den. Man ser i økende grad at myten blir brukt som et argument i seg selv, noe som er fullstendig intetsigende. Statistikk som f.eks. gjennomsnittsinntekten i Norge er 360 000 er, med forbehold om tekniske feil, aldri løgn.Det er tolkninger der man ikke klarer å skille mellom korrelasjon og kausalitet som er løgnen. Kausalitet er gitt av et påvist årsak-virkningsforhold, mens korrelasjon er sammenhengen mellom to variabler som ikke nødvendigvis har direkte påvirkning på hverandre. Som eksempel kan man ta statistikken som viser at kvinner tjener 80% av mennene og tillegge den et kausalitetsforhold, at dette er fordi de er kvinner. Et annen og mer plausibelt årsaksforhold er at de i større grad velger lavere betalte stillinger, jobber mer deltid osv.

04.12.2006 @ 10:16
Postet av: Terningen

Mange momenter her, men dette med bruk av terningkast har jo blitt fullstendig utvannet.Når man skal vurdere alt fra CD,film,teater og konserter til juleøl,vin,engangsgriller,mobilerog vinterdekk på linje med fotballspillere, statsråder,programledere på TV og Idoldeltagere, så får betydningen av "kastet" et litt komisk preg. Enig med Stavrum i at det muligens er kvaliteten på filmene som trekker publikum. Selvom det selvfølgelig finnes ex på det motsatte, feks Olsenbanden.Forøvrig bør vel denne Karita-figuren snarestskaffe seg en kompetent rådgiver ifht media - mange rare utspill fra den kanten i det siste, med påfølgende dementier.Dagens "Nett på sak" får bare en 3 på min terning :-)

04.12.2006 @ 18:46
Postet av: investor

kjønn spiller ikke noen rolle, så lenge man er best, har mest kunnskap, har mest kompitanse, har mest kontakter, har mest erfaring og har best utdannelse, og har best ressurser i denne sammenheng vil det være manus! likestillingen med å tvinge kvinner inn i styrer og posisjoner skaper ingen ting nyttig for sammfunnet, de med talent, kunnskap og vilje vil nå frem uansett. de andre er jeg glad ikke får noen plass i rampelyset :Dhar aldri hatt noe tilovers for likestilling, likevel ansatte jeg nettopp en ung dame, her forleden, nei ikke for hun var sexy, ikke for hun var blond, ikke for hun å jevne ut noen % antall kvinner vs menn... men faktisk fordi hun var best kvalifisert, best utdannelse, best erfaring, best referanser/kontakter, best karakterer og minst fravær! kunne alle kvinner konkurert like bra på disse feltene som menn så hadde vi ikke hatt noe problem, man må heller snu litt på likestillingen å stille krav tilbake! foreksempel kan man stimulere flere kvinner til å statse på tunge studier og mannsdominerte yrker! istede for å presse frem den bakerste i køen bare fordi de har pupper!

06.12.2006 @ 13:59

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2983212
hits