TV2Nettavisen

Sprekker boligboblen?

04.09.2006 @ 10:46
Eiendomskongen Christian Ringnes er skråsikker på at boligprisene vil falle, men han får motbør av andre eksperter. De fleste er likevel enig i at fallhøyden øker fra dag til dag.

47380-129

Når Ringnes uttaler seg om eiendomsprisene, lytter bransjen. Ikke fordi han alltid spår rett (det gjør han ikke!), men fordi han over tid har blitt rik på oftere å ha rett enn feil.

Ringnes spår kraftig fall i 2007 eller 2008, og hans hovedbegrunnelse er at det er igangsatt 30.000 nye boliger de fem siste årene, noe som er langt mer enn antallet nye boligkjøpere i samme periode.

En annen boligprispessimist er NHH-professor Terje Hansen. Han mener at tre forhold nå har blåst opp boligboblen: Lave renter, stor utlånsvilje i bankene og et gunstig skattesystem.

- Jeg tror det er stor fare for at vi kan få et priskrakk på boliger og fritidshus i løpet av en femårsperiode, sier Hansen til NTB.

Blant de mer nyanserte teller vi Kapital- og Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar og DnB Nors sjeføkonom, Øystein Dørum. Begge avviser at vi får noe krakk, men spår mer moderat prisutvikling fremover.

Vi er enige med de sistnevnte og tror lite på et krakk på nivå med slutten av 80-tallet. Den gang kom en rekke ulykker samtidig, og hele landets næringsliv lå med brukket rygg.

Den største risikoen for noe slikt ligger i oljeprisen. Men hvis man ikke tror på oljepriser ned mot 10 kroner fatet igjen, er det vanskelig å se noen enkeltfaktorer som kan dra teppet under hele norsk næringsliv.

I så fall er det mer sannsynlig at Norges Banks rentehevinger (DnB Nor spår 1,75 prosent til i løpet av dette og neste år) over tid vil hjelpe til å kjøle ned økonomien kontrollert.

For oss er det mest sannsynlige scenariet at mange nye boliger, høyere rente og økende ledighet over tid vil dempe veksten i boligprisene - men ikke utløse noe krakk.

Kommentarer:
Postet av: Spika

Media snakker hele tiden om at boligprisene ker, men dette er helt avhengig av beliggenheten. I distiktene og i de gettolignende bydelene i Oslo og Drammen har prisene gtt ned eller sttt stille. Det er ingen ting som tyder p at det blir noen endringer i denne utviklingen. Dette fordi det er ikke bare rentene som avgjr prisene, men bomilj, lnnsniv, arbeidsmarked, utdanningstilbud, reiseutgifter, kulturtilbud, energipriser, sosialt nettverk og pengestrmmene i samfunnet. Alt tyder p at sentraliseringen, segereringen og innvandringen fortsetter i fremtiden med pflgende flyttestrmmer og boligbehov. Det bygges derfor ikke for mange boliger.

04.09.2006 @ 11:56
Postet av: Gunnar Stavrum

Godt poeng, Spika! Man skal ikke langt utenfor Oslo fr det er mulig finne rimeligere boliger. Og da snakker vi ikke slum eller ghettoer, men omrder som ikke er attraktive for de mest kjpesterke.

04.09.2006 @ 12:03
URL: http://www.tv2.no
Postet av: Andreas A

Ingen vet noenting fr det smeller. Og forvrig s har det vrt strst prisvekst p OBOS boliger i Oslo. S der ryker den ghetto teorien din Spika. Eier leilighet i ghettoen selv og den har ket med 35% p 3 r!Situasjonen er forvrig helt annerledes n enn p slutten av 80-tallet. Arbeidsledigheten er en vits og bedriftene gr s det griner. Selv om det kommer til g noen boliger p tvangsauksjon nr renta nr 7% (for det gjr den innen 5 r) s blir det ikke det STORE krakket av det.

04.09.2006 @ 13:46
Postet av: Krisjch

Nr var oljeprisen nede i 10 KRONER fatet?

04.09.2006 @ 14:49
Postet av: Innviklet utvikling

Hvor reell er denne psttte prisstigningen?Folk pusser jo opp som gale.Hvis noen kjper en bolig for 2 mill, pusser opp for 300.000 og selger den 3 r senere for 2,5 mill. Blir dette regnet som prisvekst p 25 prosent, selv om det reelt bare er 10 prosent?Det er blitt mange nye kjkken, bad etc de siste rene.Hvis noen skjnte det...

04.09.2006 @ 15:26
Postet av: RK

Nr s mange snakker om krakk, s kommer det ikke. Frst nr den siste pessimist har blitt optimist derimot.....20% til, opp, er smertegrensen for et par i Oslo som skal ha to-roms.

04.09.2006 @ 17:35
Postet av: Jeppe

Jeg hper boligprisene flger lnnskningen fremover. Slik situasjon er idag, s er pris-stigningen p boliger med p gjre studier svrt lite lnnsomt. En elektriker kan kjpe bolig nr vedkommende er 22 eller s - et par r etter ferdig utdannelse.. En med bachelor og studieln m fort vente til han/hun er 26-27-28 fr vedkommende kan kjpe en ettroms (singel person uten sttte fra foreldrE). S - den med studieln gr glipp av 4 r med boligvekst og har i tillegg et studieln betale p. Tankekors?

04.09.2006 @ 23:35
URL: http://jeppe76.blogging.no
Postet av: knutten

Selvflgelig kommer det perioder hvor prisen p boliger stuper, men nr er det ikke lett si, eller akkurat hva som utlser slike prisfall. Ser ut som det er mest psykologi, som nr en reinsflokk flger en leder utfor stupet i full fart. Etter krigen var det en svrt lang periode hvor boligprisene bare steg og steg, mens inflasjonen, som var nsket av politikerne for f lurt sparepengene fra dem som hadde det, gjorde det til en sikker investering spekulere i boliger. Dette ikke minst pga at renter p ln gikk 100% av p inntekten fr all skatt. Mange formuer ble til pga dette systemet, som egentlig var helt vanvittig urimelig, men god sosialisme, idet folk med sparepenger s dem fordufte. N er jo en hel del rammevilkr annerledes, slik at det har lettere for bli panikk i markedet, bl.a. er hy rente et strre problem, for jobber du mer for dekke den, ker skatten mye, og dermed like langt, bare mer sliten. En forvirrende faktor er dette med gjeldsslette for dem som forlner seg, og automatisk fr tittel av gjeldsslaver, som om de var blitt tvunget inn i problemet, og ikke hadde noe ansvar selv. Det kan gjre mange mindre forsiktige, og hjelpe priskarusellen noen hakk oppover fr raset kommer.

06.09.2006 @ 14:06

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1959650
hits