TV2Nettavisen

Sprekker boligboblen?

04.09.2006 @ 10:46
Eiendomskongen Christian Ringnes er skråsikker på at boligprisene vil falle, men han får motbør av andre eksperter. De fleste er likevel enig i at fallhøyden øker fra dag til dag.

47380-129

Når Ringnes uttaler seg om eiendomsprisene, lytter bransjen. Ikke fordi han alltid spår rett (det gjør han ikke!), men fordi han over tid har blitt rik på oftere å ha rett enn feil.

Ringnes spår kraftig fall i 2007 eller 2008, og hans hovedbegrunnelse er at det er igangsatt 30.000 nye boliger de fem siste årene, noe som er langt mer enn antallet nye boligkjøpere i samme periode.

En annen boligprispessimist er NHH-professor Terje Hansen. Han mener at tre forhold nå har blåst opp boligboblen: Lave renter, stor utlånsvilje i bankene og et gunstig skattesystem.

- Jeg tror det er stor fare for at vi kan få et priskrakk på boliger og fritidshus i løpet av en femårsperiode, sier Hansen til NTB.

Blant de mer nyanserte teller vi Kapital- og Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar og DnB Nors sjeføkonom, Øystein Dørum. Begge avviser at vi får noe krakk, men spår mer moderat prisutvikling fremover.

Vi er enige med de sistnevnte og tror lite på et krakk på nivå med slutten av 80-tallet. Den gang kom en rekke ulykker samtidig, og hele landets næringsliv lå med brukket rygg.

Den største risikoen for noe slikt ligger i oljeprisen. Men hvis man ikke tror på oljepriser ned mot 10 kroner fatet igjen, er det vanskelig å se noen enkeltfaktorer som kan dra teppet under hele norsk næringsliv.

I så fall er det mer sannsynlig at Norges Banks rentehevinger (DnB Nor spår 1,75 prosent til i løpet av dette og neste år) over tid vil hjelpe til å kjøle ned økonomien kontrollert.

For oss er det mest sannsynlige scenariet at mange nye boliger, høyere rente og økende ledighet over tid vil dempe veksten i boligprisene - men ikke utløse noe krakk.

Kommentarer:
Postet av: Spika

Media snakker hele tiden om at boligprisene øker, men dette er helt avhengig av beliggenheten. I distiktene og i de gettolignende bydelene i Oslo og Drammen har prisene gått ned eller stått stille. Det er ingen ting som tyder på at det blir noen endringer i denne utviklingen. Dette fordi det er ikke bare rentene som avgjør prisene, men bomiljø, lønnsnivå, arbeidsmarked, utdanningstilbud, reiseutgifter, kulturtilbud, energipriser, sosialt nettverk og pengestrømmene i samfunnet. Alt tyder på at sentraliseringen, segereringen og innvandringen fortsetter i fremtiden med påfølgende flyttestrømmer og boligbehov. Det bygges derfor ikke for mange boliger.

04.09.2006 @ 11:56
Postet av: Gunnar Stavrum

Godt poeng, Spika! Man skal ikke langt utenfor Oslo før det er mulig å finne rimeligere boliger. Og da snakker vi ikke slum eller ghettoer, men områder som ikke er attraktive for de mest kjøpesterke.

04.09.2006 @ 12:03
URL: http://www.tv2.no
Postet av: Andreas A

Ingen vet noenting før det smeller. Og forøvrig så har det vært størst prisvekst på OBOS boliger i Oslo. Så der ryker den ghetto teorien din Spika. Eier leilighet i ghettoen selv og den har øket med 35% på 3 år!Situasjonen er forøvrig helt annerledes nå enn på slutten av 80-tallet. Arbeidsledigheten er en vits og bedriftene går så det griner. Selv om det kommer til å gå noen boliger på tvangsauksjon når renta når 7% (for det gjør den innen 5 år) så blir det ikke det STORE krakket av det.

04.09.2006 @ 13:46
Postet av: Krisjch

Når var oljeprisen nede i 10 KRONER fatet?

04.09.2006 @ 14:49
Postet av: Innviklet utvikling

Hvor reell er denne påståtte prisstigningen?Folk pusser jo opp som gale.Hvis noen kjøper en bolig for 2 mill, pusser opp for 300.000 og selger den 3 år senere for 2,5 mill. Blir dette regnet som prisvekst på 25 prosent, selv om det reelt bare er 10 prosent?Det er blitt mange nye kjøkken, bad etc de siste årene.Hvis noen skjønte det...

04.09.2006 @ 15:26
Postet av: RK

Når så mange snakker om krakk, så kommer det ikke. Først når den siste pessimist har blitt optimist derimot.....20% til, opp, er smertegrensen for et par i Oslo som skal ha to-roms.

04.09.2006 @ 17:35
Postet av: Jeppe

Jeg håper boligprisene følger lønnsøkningen fremover. Slik situasjon er idag, så er pris-stigningen på boliger med på å gjøre studier svært lite lønnsomt. En elektriker kan kjøpe bolig når vedkommende er 22 eller så - et par år etter ferdig utdannelse.. En med bachelor og studielån må fort vente til han/hun er 26-27-28 før vedkommende kan kjøpe en ettroms (singel person uten støtte fra foreldrE). Så - den med studielån går glipp av 4 år med boligvekst og har i tillegg et studielån å betale på. Tankekors?

04.09.2006 @ 23:35
URL: http://jeppe76.blogging.no
Postet av: knutten

Selvfølgelig kommer det perioder hvor prisen på boliger stuper, men når er det ikke lett å si, eller akkurat hva som utløser slike prisfall. Ser ut som det er mest psykologi, som når en reinsflokk følger en leder utfor stupet i full fart. Etter krigen var det en svært lang periode hvor boligprisene bare steg og steg, mens inflasjonen, som var ønsket av politikerne for å få lurt sparepengene fra dem som hadde det, gjorde det til en sikker investering å spekulere i boliger. Dette ikke minst pga at renter på lån gikk 100% av på inntekten før all skatt. Mange formuer ble til pga dette systemet, som egentlig var helt vanvittig urimelig, men god sosialisme, idet folk med sparepenger så dem fordufte. Nå er jo en hel del rammevilkår annerledes, slik at det har lettere for å bli panikk i markedet, bl.a. er høy rente et større problem, for jobber du mer for å dekke den, øker skatten mye, og dermed like langt, bare mer sliten. En forvirrende faktor er dette med gjeldsslette for dem som forlåner seg, og automatisk får tittel av gjeldsslaver, som om de var blitt tvunget inn i problemet, og ikke hadde noe ansvar selv. Det kan gjøre mange mindre forsiktige, og hjelpe priskarusellen noen hakk oppover før raset kommer.

06.09.2006 @ 14:06

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1959650
hits