TV2Nettavisen

Straff som fortjent

04.08.2006 @ 08:33
Sponsorgründer Terje Bogen skylder på alle andre, visste lite eller ingen ting selv, og kan ikke forstå at han er dømt til fem års fengsel. Jeg mener straffen er som fortjent.

47380-118

For å begynne med et forbehold: Bogen anket dommen fra Oslo tingrett på stedet, så det er duket for en ny runde i Lagmannsretten. Dommen er altså ikke rettskraftig, så inntil videre er Terje Bogen en fri mann.

(Selv sier han dommen er full av faktafeil, du kan lese Bogens kommentarer her).

Det forhindrer ikke at vi andre kan trekke slutninger på bakgrunn av de opplysninger som ligger på bordet etter en lang etterforskning og langdryge dager i retten.

Bildet som er tegnet av den tidligere sponsormannen er knusende, og Bogens omgang med regnestaven kostet ifølge dommen Nordea rundt 100 millioner kroner - og investorer rundt halvparten.

Akkurat hvor mye penger som er tapt på Bogens gjerninger, vet ikke Oslo tingrett: - Hvis lånebeløpene og garantibeløpene legges sammen dreier det seg om bedragerier for omlag 420 millioner. Men dette gir ikke et dekkende bilde, da det for lånene ikke nødvendigvis er bevist at lånet ikke ville blitt gitt uansett, men bare bevist at de da ville blitt gitt på langt mer restriktive vilkår, heter det.

Etter min mening er tegner dommen etter Sponsor Service ASA et bilde av klassisk økonomisk kriminalitet av verste sort. Bogen & co. diktet opp inntekter, blåste opp regnskapene og bedro investorene.

Tillitsmenn som daglig leder, styreformann og revisor er satt der for å garantere at bildet som tegnes i regnskapene er korrekt. De er investorenes og bankens viktigste sikkerhet.

På dette punktet sviktet det totalt for Terje Bogen og hans økonomidirektør Mark Sjuve. Manglet de penger, diktet de opp inntektsposter og førte dem i regnskapene. Slik blåste de opp tallene og førte alle bak lyset, ifølge dommen.

Du kan lese hele dommen her.

Ifølge dommen har "Bogen selv hatt klare fordeler av at virksomheten fortsatte og gikk godt. For ham har det betydd høy lønn og store frynsegoder, stor sosial prestisje og gunstig formueutvikling på egen aksjeportefølje".

Dermed tjente han indirekte på regnskapsbedrageriene, selv om han ikke direkte svindlet eller stjal penger fra selskapet.

Ifølge Bogen selv, skjønte han ingenting. Hovedpersonen skylder på sine medarbeidere og på styret. Men dommen etterlater liten tvil om at sponsorsjefen styrte butikken som sin egen pølsebod. Det er knapt noen fjær i hatten for styret, som totalt har sviktet i sin kontrollfunksjon.

At Økokrim nå vurderer tiltale mot de to revisorene fra Ernst & Young, er også naturlig.

Alt i alt fremstår dommen logisk og rettferdig, men den blir altså anket.

Den kanskje mest overraskende kommentaren etter dommen kommer fra Bogens støttespiller, eiendomsinvestoren Hallgrim Thon. Ifølge Dagens Næringsliv sier Thon at han ikke har noen problemer med å backe Bogen. - Jeg synes han har fått mye pepper i forhold til den innsatsen han har gjort på vegne av norsk idrett, sier Thon til avisen.

Slik kan det også sies.

Kommentarer:
Postet av: Lansky

Ikke enig med deg her. At en mann som stjeler fra en masse rikinger skal f samme straff som en voldtektsforbryter er forkastelig! Det er enorm forskjell p delegge et liv, og ta fra rike mennesker som ikke vil ta s altfor stor skade av dette.Ikke missforst meg! Selvflgelig skal han straffes, men hadde helst sett p en annen mte. Han skulle ftt en enorm konomisk straff. Slik som bli gjeldslave resten av livet, eller miste deler av eiendomsretten sin.

04.08.2006 @ 15:52
Postet av: Bigboy

IDRETTEN OG KULTURENS ROBIN HOODHan var jo dmt i media lenge fr han satte sine ben i rettsalen(snakk om gapestokk!)! Ingen tenker lenger p at mannen har jobbet rvva av seg i over 20 r og skaffet idrett og kultur milliard belp p denne tiden. Synes dere br roe litt ned fr siste ord er sagt!Masse missunnelse er det ogs og mediene gosser seg nr de fr skrive skitt om kjente personer.

04.08.2006 @ 16:25
Postet av: knutten

Synes det er for strengt for bare penger, selv om han er skyldig. Er jo mer enn for grove voldsforbrytelser. Hvor stor formue sitter han selv igjen med? Det m jo spille en meget stor rolle i vurderingen, etter mitt syn. Har han ikke tjent nevneverdig p dette, bortsett fra egen lnn i firmaet, virker dette litt som heksejakt.

04.08.2006 @ 18:10
Postet av:

s utrolig interessant hre hva Stavrum "mener"..

04.08.2006 @ 22:59
Postet av: Hmm

Landsky skriver:"Det er enorm forskjell p delegge et liv, og ta fra rike mennesker som ikke vil ta s altfor stor skade av dette."Hva vet vi om hvem som er blitt skadelidende i denne saken. For alt vi vet kan det ha gtt liv p grunn av Bogens uforstand. Mennesker kan ha mistet jobbene sine, sitt livsgrunnlag, sin stolthet osv... og vi vet alle hva noen kan f seg til gjre i slike situasjoner. At Terje Bogen ogs er taper av verdighet og stolthet ligger i sakens natur og m selvflgelig behandles med forstand.

05.08.2006 @ 17:01
Postet av: Bonnie Blair

God blogg men pass formuleringene: hva er en "regnestav" og hvem er "dommer Nordea"...?Om Bogen fr noen r innenfor murene er det ikke noe stort tap - alle plikter sette seg inn i regler i forkant i stedet for si etterp at "jeg ikke vite"...

06.08.2006 @ 09:57
Postet av: Dommeren

Stavrum gr i samme fella som mange andre i samme posisjon gjr! Han har ikke tlt kjenne den makten som han stilling har gitt ham, og dessverre gjr det slike utslag som vi her ser i Bogen-saken. Stavrum opphyer nemlig seg selv til en all-viter. Han tror han kan alt og vet alt. Dessverre stemmer ikke dette med de faktiske forhold, enten du selv tror det eller ei, Stavrum. S lr deg litt ydmykhet i forhold til andre mennesker fr du setter deg ved PC'n din og strr om deg med store ord. Husk at det ikke bare er Terje i Bogen-familien som leser dine vurderinger. Terje Bogen har vrt gull verdt for norsk idrett i en rrekke. S skyldig eller ikke i et lovbrudd - jeg er overbevist om at Bogen ikke har svindlet noen som helst for egen vinnings skyld. S n burde dere st fram alle dere, inkludert Bjrn Dhlie, som har nydt godt av Bogens innsats. Kom p banen og gi deres sttte til MENNESKET Terje Bogen. Ikke vrt s redde for hva andre mtte tro om dere gjr det! St p Bogen, det er mange som tenker p deg og dine!

06.08.2006 @ 16:33
Postet av: Kjenner til dette

vel til dere som mener Bogen har gjort fantastisk mye for Norsk Idrett...hva s? Det blir som si at en person som har engasjert seg i gode saker hele livet og gjort en fantastisk jobb ikke kan dmmes f.eks. for en voldssak. Makan til surring. Jeg har jobbet innen denne bransjen i flere r, blant annet med Sponsor Service. At Bogen fr akkurat det han fortjener er det ingen tvil om. Mannen hadde salgsmter med folk, uten f noe tilslag, men gikk til styret sa at han hadde ftt en ny avtale p 10 millioner. Da kommer dette inn i styrepapirene, han tok s disse styrepapirene og gikk til Nordea for f mere penger, med basis i lgnene han selv han har kommet med. Bogen styrte den sjappa med hard hnd og han visste alt som skjedde der. Det var flere som slutte nettopp p grunn av dette. Det er ikke tvil om at den mannen fr akkurat det han fortjener.

08.08.2006 @ 09:11

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1742116
hits