TV2Nettavisen

Røkkes svennestykke

03.03.2006 @ 14:50
Kjell Inge Røkke gir seg på topp. Mannen er ikke feilfri, men snuoperasjonen i Kværner avtvinger betydelig respekt. På litt over ett år har Røkkes mannskap gitt milliardavkastning til aksjonærene, og skapt gode og trygge arbeidsplasser samtidig.

47380-40

Jeg skrev i sin tid boken om Kjell Inge Røkke, og researchen førte meg til hans første forretningsvirksomhet i Seattle.

Starten var beskjed, i en liten leilighet nord for Seattle (se bildet).

47380-42

Fortiden var langtfra rosenrød.  For Kjell Inge Røkke start var ikke noe bedre enn andre som starter med små midler og store ambisjoner. Det gjaldt å låne til over pipa og holde kreditorene med godt snakk.

Her var alt fra dødsulykker og havarier, til økonomiske feiltrinn og ganske skruppelløs forretningsdrift.
Røkkes første små båter ble bygget på verftsområdet i den "norske" bydelen Ballard.
 
47380-43

Moldes store sønn har gått en lang vei fra dette verftsområdet til dagens status som mangemilliardær.

Da Røkke kom hjem til Norge på begynnelsen av 90-tallet, traff han et land hvor det økonomiske livet lå med brukket rygg etter bankkrisen. Røkkes milliarder gjorde ham i stand til å overta Aker og tilslutt Kværner. På veien brukte han finansielle triks og hans metoder mot småaksjonærene gjorde ham ikke til en populær mann i alle leire.

Men med unntak av båtsertifikatsaken, som slett ikke er noen filleting, har Røkke stort sett ridd av kritikken mot hans forretningsmetoder.

Og med kjøpet av Kværner møtte han veggen: Nedturen var så dramatisk at Kjell Inge Røkke reelt stod i fare for å gå i bakken. For første gang måtte han bevise at han hadde strategiske evner til å snu et stort industrikonsern. Det er noe annet enn å kappfiske etter pollock.

Det er åpenbart mange grunner til at Kjell Inge Røkke har lykkes med å omdanne gamle Aker og Kværner til seks børsnoterte selskaper. En av dem er flaks, nærmere bestemt en kraftig prisoppgang på olje og en ditto oppgang på Oslo Børs.

Men Røkke har også klart å få et godt forhold til sine ansatte, og han har plukket dyktige folk rundt seg. I første rekke peker han på Aker Kværner-direktør Inge D. Hansen og Aker-direktør Leif-Arne Langøy

Fra dagen Inge D. Hansen tok over, har verdien på Aker Kværner økt med nesten 25 milliarder kroner (femdobling siden april 2004). I samme periode kan Kjell Inge Røkke glede seg over 11 milliarder kroner i kursoppgang på hans egne aksjer i eierselskapet Aker ASA:

47380-39

I så måte er det slutten på jobben at Røkke og Hansen nå trer til side for å sysle med nye prosjekter på bakgrommet, mens Langøy får den formelle makten som både konsernsjef og styreformann i hele Aker-konsernet.

Med 67,8 prosent av aksjene er nok få i tvil om at den virkelige makten er Kjell Inge Røkkes.

I så måte kan han gjøre Wallenbergernes slagord til sitt: "Å virke, men ikke synes".
 

Kommentarer:
Postet av: Andreas H.

Det er mulig at båtsertifikatsaken ikke er noen"filleting", men dummere går det vel ikke. Politiet ville visstnok henlegge saken. Det vil si at de viste godt skjønn. "Sumus jus, sumus injuris"(den høyeste rett er den høyeste urett) sa romerne, som visste noe om jus. Det er vell neppe noen som vil benekte Røkkes sjømannskap. Det er et ubegavet og tregt byrokrati som skaper slike situasjoner.

03.03.2006 @ 19:47
Postet av: Gunnnar Stavrum

Andreas; det alvorlige var ikke at han førte båt uten å ha tatt sertifikat. Det alvorlige er bestikkelse av offentlig tjenestemann.

04.03.2006 @ 10:38
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Andreas H.

Kjære Stavrum, Det er jeg fullt klar over, men spørsmålet blir i hvilken grad man kan ta "detnorske samfunn" alvorlig. I følge vår statskirke kan den som er ren kaste den første sten. Om et par tabloide snusere er de rette, kan diskuteres. Problemet med Røkke er vel at han skaper noe, og ikke minst at han rager over de fleste. Jfr."Kongsemnerne" av Ibsen.Dette er ikke hintet på deg, jeg liker din spalte og stil veldig godt. Ha en bra søndag!

04.03.2006 @ 11:23

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/852843
hits