TV2Nettavisen

Rust deg for rentehopp

02.11.2006 @ 12:13

Norges Bank hever renten med 0,25 prosent og åpner samtidig for flere, kjappe rentehopp. Nå gjør man klokt i å ta høyde for enda høyere rente neste år.

47380-162

Visesentralbanksjef Jarle Bergo. Foto: Scanpix


Grovt sett er det tre forhold som styrer hvor høy renten vil bli:

* Norges Bank ønsker en inflasjon på 2,5 prosent (som en temperaturmåler for vekst og kapasitetsutnyttelse i norsk økonomi).

* Kronekursen må ikke bli for sterk, det rammer norske eksportbedrifter.

* Andre mål på press i økonomien, for eksempel tilgangen på arbeidskraft.

I sitt mandat skal Norges Bank styre etter inflasjonen, og isolert sett tilsier den at man IKKE skal sette opp rentene. Inflasjonen er fortsatt langt under målsetningen.

Problemet er bare at alle andre tegn tyder på en sterk økonomi.

Ledigheten nærmer seg 60.000, som er det laveste tallet på mange, mange år. Vi ser alle polske snekkere og svenske restaurantarbeidere, og begge deler forteller om et land med sterk mangel på arbeidskraft. Legg til kraftig boligvekst og gode resultater i mange bedrifter, og man ser klart at Norge har en sterk høykonjunktur.

Dette er årsaken til at Norges Bank nå setter opp rentene med 0,25 prosentpoeng. Det var ventet og varslet.

Du kan lese svarene fra sentralbanken til våre lesere her.

Reaksjonene i finansmarkedene forteller at man har sterk tro på at Norges Bank har kontroll. DnB Nor spår riktignok sju nye rentehopp fra nå og ut neste år. Er det riktig, kan du forvente deg 2,0 prosent høyere rente enn du hadde i forgårs. Det vil svi for svært mange.

Til gjengjeld står de lange rentene bom stille. Det betyr at renteaktørene ikke har tro på at norsk økonomi vil gå inn i en voldsom renteoppgang, men at man tror på en myk landing.

Enkelt sagt må vi ta medisinen fra Norges Bank, det vil holde oss friske på lengre sikt.

Altså renteoppgang, men intet sjokk.


Kommentarer:
Postet av:

De fleste "eksperter" og konomer skjnner ikke at rentekninger i seg selv er inflasjonsdrivende. Jeg anbefaler denne artikkelen av Richard M. Salsman:http://forums.4aynrandfans.com/index.php?act=Attach&type=post&id=349Det er ikke vanskelig sp hvor dette brer hen...

02.11.2006 @ 23:14
Postet av: orwell

slaug Haga er p nyhetene om at kommunene bes gjennomg sine budsjetter p nytt for det m da finnes noe vedlikehold bruke ytterliggere 10+ mrd kroner p?Hiver dynamitt p oljebrannen?!!N skal Norges Bank skaffes rimelig mon til heve rentenivet, enten det gr slik eller slik.....gorwell

06.11.2006 @ 21:10

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2562748
hits