TV2Nettavisen

Kvinner knuser menn i kunnskap

02.06.2006 @ 16:16
På ti år har antallet som fullfører høyere utdannelse økt med 1.500 personer per år. Kvinner står for nesten hele økningen.

47380-95

De som mener at kampen om likestilling mellom kjønnene går sakte, kan få en oppmuntring i nye tall fra Statistisk Sentralbyrå. Fra tidligere er det kjent at kvinnene er i flertall på universitetet og høyskoler, men nå har de også tatt flertallet blant dem med som fullfører de lengste utdannelsene.

I fjor gikk 7.848 ut med mer enn 4 års utdannelse. Av disse var 4.052 kvinner, og med 52 prosent av de uteksaminerte er kvinnene for første gang i flertall i denne gruppen.

Høyere utdannelse vil naturlig nok gi bedre jobber og flere kvinnelige ledere. Over tid vil denne bølgen forplante seg til styrerommene. Ting går altså i riktig retning.

Verre er at kvinnene ser ut til å velge de utdanningene som gir dårligst lønn etterpå. Spesielt er de ivrige etter å ta kortere utdannelser innen helse-, sosial- og idrettsfag. Kvinner sto bak 85 prosent av 7 400 utdanninger som ble fullført på dette fagområdet på lavere nivå, skriver SSB.

Tendensen er også klar til at mennene ikke strømmer til høyere utdannelse, men de som gjør det velger oftere utdannelser som gir godt betalte jobber. Fortsatt leder menn overlegent innenfor økonomi og naturvitenskapelige/tekniske fag. I begge disse gruppene avlegger kvinner fortsatt bare en tredel av de høyere eksamenene.

Det går sent, men det går fremover.

God pinse!

Kommentarer:
Postet av: Kre

Sprsmlet jeg sitter igjen med er egentlig hva man regner som hyere utdannelse i dag?Greit nok at man m g p "hyskole" for bli sykepleier eller frskolelrer, men skoler som dette der er en 50% prakis og nesten ikke eksamener blir aldri hyere utdannelse for meg. Nr det er luket ut, s er nok kvinneandelen betydlig lavere.Nr det er sagt, s er det mange utrolig dyktige kvinnelige bde sivilingenirer og sivilkonomer som gjr en fantastisk jobb som jeg setter stor pris p

03.06.2006 @ 23:06
Postet av: Trondheim

"Ting gr i riktig retning", "Det gr sent, men det gr fremover"? Hva er det riktige? Er mlet at man skal ha bare kvinner i lederstillinger og i viktige verv? Fortsetter utviklingen har vi jo bare snudd situasjonen opp ned...men med motsatt kjnn i rollene. Hva med barn og ungdom som mister sin mor og en stabilitet i hjemmet? Sett med familie- og barneyne gr det den helt gale veien. Den som lever fr se konsekvensene av dette hysteriet om f kvinner opp og frem.

04.06.2006 @ 08:54
Postet av: ekle-bjarne

Dessverre har jeg lagt merke til at jeg kun har mtt noen f virkelig dyktige kvinnelige dataingenirer. Jeg har stor respekt for de som er dyktige, men alt for ofte mangler jentene den "glden" og entusiasmen som trengs.Det holder ikke bare lese pensum.Men det er selvflgelig unntak, og de har jeg respekt for. Det er selvflgelig hva man kan som er viktig.

05.06.2006 @ 03:22
Postet av: g7g

Interessant at du betegner det som mindre bra at kvinner velger slik de gjr. Er det slik at kvinner kollektivt m begynne g imot sine egne nsker og velge det samme som menn for fremme likestilling ? Har ikke likestilling nettopp med at kvinner skal kunne velge *selv* ? Menn gjr valg som matcher sine nsker, men for kvinner er alts ikke det bra nok. Fostr ikke fordelen med at kvinner skal velge tradisjonelle mannsyrker. Bare fordi de er hyere betalt ? Jeg tror de fleste velger yrke utifra interesser snarere enn lnn, og det synes jeg er bra. Jeg vil mye heller leve i samfunn der de fleste er fornyd med sitt valg av yrke. Det tror jeg alle vil tjene p.

06.06.2006 @ 14:57
Postet av: Serman Det

Men til gjengjeld knuser menn kvinner nr det gjelder tilfeller av kugalskap...det er en omtrent like saklig og informativ pstand som den Gunnar serverer.Nr skal den gutten bli voksen, eller ihvertfall intelligent ?

06.06.2006 @ 15:46

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1393937
hits