TV2Nettavisen

Yrkesforbud for polakker?

02.05.2006 @ 20:17
Statsminister Jens Stoltenberg vil innføre en 10 punkts-plan mot såkalt sosial dumping. Blir tiltakene effektive, kan resultatet fort bli yrkesforbud for tusenvis av ærlige arbeidsfolk som vil tjene godt på noen måneders arbeid i Norge.

47380-75

Stoltenbergs 1. mai-tale i Verdal var et nytt møte med retorikken om såkalt sosial dumping. Ordene høres forferdelige ut, men det er knapt velferden til snekkerne fra Litauen, Estland eller Polen som bekymrer.

Stoltenberg fikk selvsagt full støtte fra LO-leder Gerd Liv Valla, som i sin tale på Youngstorget sa seg "veldig glad for tiltakene som nå lanseres."

LO-lederens engasjent er forståelig. Hun får lønn av sine medlemmer. Og de er selvsagt ikke interessert i en bølge av arbeidsinnvandring med fagfolk som vil gjøre jobben billigere enn de norske.

At LOs medlemmer kjemper for sin sak, er vel og bra. Men det er ikke overbevisende når man fremstiller det som om det er de polske snekkernes sak man taler.

På mange måter har kampen mot sosial dumping sitt motstykke i norsk importvern og høye tollsatser på utenlandske jordbruksvarer. Vi verner norske bedrifter og arbeidstakere, og regningen betales av norske forbrukere.

Men det som er godt for de norske bøndene, er ikke nødvendigvis det samme som det som gavner jordbruket i mange u-land.

Hvis polakkene eller esterne blir fratatt sitt fremste fortrinn - nemlig at de er billigere - kan effekten bli at de ikke får jobbene de er ute etter.

I begge tilfeller blir regningen betalt av norske forbrukere - enten det er over skatteseddelen, eller som dyre matvarer eller kostbare håndverkstjenester.

Interessekamp er vel og bra, men kall det ikke sosial dumping.
 
I dag kan polske snekkere dra godt fornøyd tilbake til sitt hjemland med en solid slump penger etter å ha tjent ti ganger bedre enn hjemme i Polen. 

Kommentarer:
Postet av: Nils

Sosialistene har vunnet kampen om begrepene og når de er innarbeidet er de nesten umulig å bli argumenter mot. Dette gjelder både sosial dumping og skattelette til de rikeste i valgkampen. Begge deler er det reneste sludder

02.05.2006 @ 21:42
Postet av: Utima

Hvorfor er folka på venstresiden kronisk opptatt av å hjernevaske folk?Hva er så galt i å ta en ærlig diskusjon?Løgn er bedre enn utfordringer? Er det slike holdninger folket skal fostres på?

02.05.2006 @ 22:42
Postet av: Espen

Det hadde vært bra om det var fri konkurranse på jounalister så hadde vi kanskje sluppet å lese så unyanserte innlegg. Men Stavrum sitter jo i en priviligert posisjon som slipper å måtte konkurrere med polske journalister til 50 kroner timen, dessverre. Kanskje det er årsaken til mangelfull forståelse for krav om at utenlandske arbeidstakere bør ha samme lønn som nordmenn. Stavrum er kanskje mer opptatt av å få pusset opp badet sitt billig?

02.05.2006 @ 22:57
Postet av: Knut

Neste blogg fra Stavrum vil vel gå ut på nå er det på tide at vi gjeninnfører slaveriet, slik at vi kan få enda billigere varer og tjenester.

02.05.2006 @ 23:06
Postet av: Alexander

Det finnes ikke sosial dumping. Dumping innebærer at man selger noe under kostpris. Venstresiden mener altså at polakker og andre innvandrere jobber i norge for lavere lønn enn det de kan få i sitt hjemland - at de er sponset av en eller annen mørk organisasjon for å utkonkurrere nordmenn.Vrøvel - dette er begrepsran fra venstresiden.

02.05.2006 @ 23:27
Postet av: Hans Kr.

Jeg synes du Espen bør tenke på å vurdere dine synspunkter. Det er vel ikke Stavrums feil at arbeidere fra det tidligere Øst-Europa er villig til å jobbe for en lavere timelønn, enn norske arbeidere?Nå er det slik at en vares verdi er avhengig av hva folk ønsker å betale for den.Hvis folk er villig til å arbeide for 50,- kr/timen er det klart at andre er villig til å betale dette, isteden for å betale 150,- kr/timen.Det tror jeg gjelder til og med deg. Det er heller ikke nordmenns skyld at det er stor arbeidsledighet i det tidligere Øst-Europa og at disse menneksene nå kommer hit for å arbeide.Jeg kan fortelle det at i Spania jobber Øst-Europeiske jenter for 3-4 ? i timen som servitører, mens spanjolene forlanger 5-5,5 ?.Det er slik det er blitt i en verden der grensene stor sett befinner seg på papiret. Og det er proteksjonistisk av nordmenn å stenge disse menneskene ute fra et for dem lukurativt arbeidsmarked.

02.05.2006 @ 23:57
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Roald Bentzen

Ta en tur å se Gymnaslærer Pedersen - Legg merke til argumentasjon og tenk over hvilken tankegang som kommer fra de hodene. Dette var Gerd Liv Valla's lekegrind! I de kretsene fikk hun sin barnetro grunnlagt. I dag er hun 'Norges mektigste kvinne' og har ikke skiftet argumenter. Nei, Gerd Liv Valla er 'Norges farligste kvinne'! La dere ikke forføre og hold ørene åpne når hun taler.

03.05.2006 @ 00:04
Postet av: Tess

Til EspenLes blogginnlegget. Stavrum tar ikke først og fremst stilling til hvorvidt norske arbeidstakere bør utfordres av utenlandsk konkurranse eller ikke. Han argumenterer for at konkurranse bør kalles konkurranse og ikke "sosial dumping". Det er altså hykleriet vi diskuterer. Norske arbeidstakerorganisasjoner bør være ærlige om at de kjemper for norske arbeidstakeres interesser, og ikke velferden til polske arbeidsinnvandrere.For noen av oss oppleves det som helt utrolig at vi i det hele tatt trenger å diskutere dette..Hvis reaksjonen i ditt innlegg er representativ for folket mmå jeg si hjernevaskingen har gått langt. Det er jo veldig greit å vri hodet litt når det er i egen interesse?

03.05.2006 @ 01:18
Postet av: Svimmel

Selvfølgelig er det en kamp for norske arbeidstakeres interesser, og ikke velferden til polske arbeidsinnvandrere. Men er også en kamp for rettferdig konkurranse.I byggebransjen er det ingen tvil om at de fleste arbeidere fra Øst-Europa som arbeider i Norge godtar arbeidsforhold som få "nordmenn" hadde villet godta. Jeg mener det bør kalles sosial dumping når arbeiderene bor på byggeplassene i støy, støv og lukt (og i telt på sommeren). Ofte er dette organisert som sovesaler og leiligheter med 5-8 personer på 10kvm. Selv kunne jeg også arbeidet under slike forhold i kortere perioder hvis lønnen min hadde blitt tidoblet, min familie i hjemlandet hadde mottatt trygd (les: kontantstøtte) tilsvarende en årslønn i hjemlandet. Våre norske levekostnader i forbindelse med bil, mat og avgifter bør også sees i denne sammenheng. Gi oss de samme betingelsene så kan vi kalle det konkurranse.Husk din jobb/bransje kan bli den neste.

03.05.2006 @ 09:56
Postet av: knutten

Helt enig i at når Valla, Halvorsen og Stoltenberg snakker om kamp mot sosial dumping(av fattige utlendinger)når østeuropeere fra EU-land nektes å arbeide for lavere lønn enn norske arbeidstakere, så er dette et rent bedrag fullt av tåkeprat, som bare er egnet til å lure svært lettlurte velgere. De mener vel dette er en god sak å lyve for!Dette kunne ellers vært en svært fin form for u-hjelp, så å si. Forutsetningen må være at slike arbeidstakere får hus og kost av tjenestemottakeren i Norge(ved siden av lønnen fra et firma i hjemlandet), slik at de ikke bruker hele fortjenesten til å leve for. Da blir jo lønna mye mer verd plutselig!

03.05.2006 @ 10:06
Postet av: knutten

Jeg ser at det blir uttrykt redsel for at norske bransjer skal utsettes for konkurranse fra andre EU/EØS-lands arbeidstakere. Hensikten med EU er jo nettopp å fremme konkurransen(etter hvert vil vi da ha bedre mulighet for å unngå blodpriser på mange håndtverkstjenester, som det ofte synes å være nå). Med lavere lønn trenger vi ikke så høye inntekter for å leve godt. På sikt er det hensikten å få til en større likhet mellem alle landene i EU/EØS, da vil det bli mer konkurranse på alle bransjer, og ikke bare på ekskportindustrien.Jordbruket er dessverre unntatt, der er de for statsansatte å regne alle sammen, med monopol.

03.05.2006 @ 10:23
Postet av: Kjetil

Javel? Hele ideen med fagforeninger er at arbeidstakerne går sammen, og blir enige om å ikke underby hverandre. Det er selvfølgelig dette som er hele problemet for slike som forfatteren som gjerne vil betale minst mulig...

03.05.2006 @ 12:15
Postet av: tore

Hurra for StavrumAlltid like smart. he he. For ett suppehue.

03.05.2006 @ 15:24
Postet av: Adolf

For hver polakk som jobber i Norge sysselsetter det en rekke nordmenn inne tjeneste- og engineering. Pris gjerne ut polakken, det faller fra flere norske arbeidsplasser når veksten stopper opp. Dette er den franske modellen. 75% i arbeid og 25% uten.

03.05.2006 @ 17:49
Postet av: Stan

Hva har Valla og likesinnede mot polakker? Etter å ha støttet et korrupt og menneskefiendtlig system i årtier skal nå polakker som fikk friheten tilbake for 15 år siden holdes tilbake av den samme gruppen. Polakker fortjener all respekt og burde tas i mot med åpne armer i Norge. Bare slik kan levestandarden i Polen nå norsk nivå på sikt.

03.05.2006 @ 17:51
Postet av: Thomas

Det er vel lite annet å forvente av Stoltenberg og Valla. Regner med at de aldri har vært i Polen, ei heller satt seg inn i realitetene for en polsk arbeidstager. Dette er en kamp som kun gavner et fåtall norske arbeidere, og norske kunder blir i første instans taperne. Langt værre er det for polakkene, som nå ikke har en jobb å komme til. De få som tar turen over, gjør det i regi av svart arbeid med langt dåligere betingelser enn tidligere.Det blir nok for meget å forlange at vår solidariske statsminister skjønner hvilket ansvar han nå har for at polakkene må bli hjemme i arbeidsløshet og sult.Det er blod på LO og statsministeren sine hender, men så lenge realiteter ikke taes hensyn til, og det er polske arbeidere som blir straffet, nei da er det vel ikke så farlig.Lenge leve sosialdemokratiet.

03.05.2006 @ 18:03
Postet av: Jonas

LO er like opptatt av å melke sin egen kake som de største drittsekkene på høyresida.Sosialister og høyre-svin kan dra like langt til helvete for min del.Sosialister er late mennesker med meningsløse jobber som kaller det "solidaritet" å tråkke på ærlige mennesker som vil jobbe hardt for å få til noe i sine liv. De vil ha folket under seg så de kan herske og framstå som "Gud" eller "reddende engler".Åååh, så heldige vi er når 1800-tallsfabrikkene ikke blir lagt ned, eller når en høyskoleutdannet tjener like mye som en som soper gata.Sop gata selv Stoltenberg, ditt satanyngel.

03.05.2006 @ 18:18
Postet av: Roald Bentzen

For noen år tilbake fikk jeg i oppdrag (en vennetjeneste) å møte en polakk på veg til Norge for å jobbe. Det viste seg at "gutten" - en ung student, kom fra bondelandet langt øst i fattigste Polen. Han var "vettaskremt", for han hadde aldri vært utenfor Polen's grenser - og visste ikke hvordan han skulle oppføre seg i Norge uten penger. Hans far var død! Hans mor var syk! Hans bror var arbeidsledig! Som resultat av et "familieråd" ble denne min venn, utpekt til å reise til Norge for å skaffe midler til familien, for ikke å dø.Jeg hadde ikke noe arbeid for vedkommende, men han jobbet for mat og hus, samtidig som han hørte seg om etter noe å gjøre. Etter seks uker returnerte han til sin familie med 36 tusen NOK. (nesten to ganger en årlig polsk industriarbeidslønn). Han lærte å male, hagearbeid, rydde loft, "you name it", og han var stolt og lykkelig. Det var helt rørende å se han reise hjem. Dette skal nå forbys av norske sosialister!!

04.05.2006 @ 00:20
Postet av: Shabby Vokabel

Poenget er at vi ikke må diskriminere noen. Polakkene må få det samme som nordmenn, hvis de gjør den samma jobben. Så enkelt er det. Det er riktig at de med feks 50 kr timen kan vende tilbake til Polen etter en stund og leve lenge på det. Men gir vi dem 150 kroner timen kan de vende tilbake til Polen og leve enda lenger på det. Da gir vi andre polakker mulighet til å komme til Norge også. De eneste som tjener på å utnytte polakker, nordmenn og andre er arbeidsgiverne. Da kan de stikke mer i egen lomme. Er lei av å høre om polakker som ligger i fuktige kjellere som sild i tønne bortover på gårder, eller som faller ned fra usikret stilas eller omkommer i tanker. Vi snakker om medmennesker her. Faktisk!!!

04.05.2006 @ 01:07
Postet av: Trond

Ja, de stakkars polakkene blir så fryktelig mishandlet i Norge at de står i lange køer på polske arbeidsformidlingskontorer for å få lov til å komme hit.

04.05.2006 @ 08:03
Postet av: Harald

Hva hjelper det med norske avtaler? Dobbelt kontrakter er hva som da er resultatet.Det er vei ingen som tror at de fra Øst får utbetalt til sin konto det som står på papiret??Hadde selv en anbudsjobb med ett norskt firma .Det var norsk pris,utført av polakker!!Fikk ikke jobben gjort rimligere ,raskere for det.Så hvem tjener på det`da????Ikke vi i alle fall!

04.05.2006 @ 17:15
Postet av: salome

Skremmende og kritikkløs HEKSEPROSESS i god gammel stil:Mye rart man skal høre; Gymnaslærer Pedersen? Gerd-Liv gikk realskole på Hemnesberget og to år på gymnas i Mo i Rana. Tror hun var russ i 1967. Det var et garantert og absolutt a-politisk miljø på Rana kommunale høyere skole på den tiden! Må le høyt over de paranoide uttalelsene her på siden. Skolen i Mo i Rana var så autoritær og kalvinistisk som bare det på 60-tallet. Lærerne var trauste og pålitelige, lastelig antrukket i dress og slis og damene i drakter og tekkelige kjoler. De var dyktige fagfolk og var først og sist kunnskapsformidlere! Det ble garantert ikke framført et eneste venstrevridd pip fra den lærerstanden. Det eneste politiske vi hørte om - der og da - var noen rare typer som var i "Unge Høyre" - men de fenget ikke spesielt.- Ikke engang Hanna Kvanmo, som jobbet ved skolen på 60-tallet, drev politisk agitasjon i sine klasser. ETIKK i lærergjerningen var da, som nå selvsagt. Etikk - etikk - etikk!Nå gjelder det å skrike høyt om tøvete ting så fokus forskyves bort fra de alvorlige problemene i landet vårt og ellers i verden. Er det det som er næringslivets etikk?

29.01.2007 @ 23:30
Postet av: Omar

Jeg er håndtverker i Oslo og blir forbanna på blandt annet den måten øst europeere blir behandlet. Hvis det skal være konkurranse må den være rettferdig, mange polakker o.l er godt utdannet i hjemmlandet. Hvorfor skal de bo værre, jobbe syv dagers uke og i tillegg få dårligere betalt? Jeg vil gjerne konkurere med polakker. Ikke på lønn, men kunnskap!!

Forresten, Gunnar Stavrum, jeg syns du er en oppblåst blei. Ikke for dette innlegget, men generelt.

03.09.2007 @ 23:47

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1212828
hits