TV2Nettavisen

Trenger staten dårlige ledere?

02.03.2006 @ 08:51
Når helseforetakene bruker 1,3 milliarder kroner mer enn de har, så er ikke grunnen at lederne tjener for mye. Årsaken er at de er for dårlige og der vil ikke statsminister Jens Stoltenbergs korstog hjelpe det minste.

47380-38

Det er dannet en nasjonal psykose. Dagbladet og Stoltenberg er rystet over at enkelte sjefer for helseforetakene har fått en lønnsvekst på 400.000 kroner de siste årene.

Dette sauses sammen med at foretakene har 1,3 milliarder i underskudd (betyr at de har brukt for mye penger, eller fått bevilget for lite).

Ritualmordet på lederlønner er landets sikreste vårtegn og et glansnummer som hvert år gjentas av LO og de store tabloidavisene, og som Ap-toppene later som de vil gjøre noe med.

Stoltenbergs varslete bidrag i år er å sette ned lønningene til statlige ledere. Resultatet blir selvsagt at ledere som kan regne velger seg bedre betalte jobber i private bedrifter. Og er det noe man trenger i en sektor som bruker 1,3 milliarder kroner for mye, så er det ledere som ikke kan regne.

Inn i denne salige sausen blandes også opsjonsgevinstene til Telenor-sjefen og lønnspakkene til Hydro-direktøren. Telenor-sjefene har tjent 65 millioner kroner på å ha aksjer og opsjoner i selskapet de driver. Aksjonærene - med staten i spissen - bør takke dem grundig. Hver krone i økte verdier for Telenor-direktørens aksjer og opsjoner betyr millioner av kroner i økte aksjeverdier for staten.

Hydro-styreformann Jan Reinås har enkelt og greit svart at dette er det styret som bestemmer,og at staten får fremme sitt syn på generalforsamlingen som alle andre aksjonærer. Dette fikk så finansminister Kristin Halvorsen til å be Reinås «jekke seg ned».

Siste utspill fra regjeringshold er å la generalforsamlingene bestemme direktørens lønn. En så verdensfjern tanke må komme fra politikere som aldri har vært ute i et normalt yrkesliv. Hvis Hydro, for eksempel, skal ha ny direktør, må man altså kalle inn mange titall tusen aksjonærer for å få deres mening?

Problemet for alle som vil begrense lederlønninger, er at de ikke samtidig kan begrense lønningene i meglerbransjen, i advokatbransjen eller i mindre konsulentselskaper.

De virkelig flinke lederne kan velge og vrake i tilbud, og de må være passe dumme og selvplagende hvis de ønsker seg en statlig lederposisjon med lite lønn og mye kritikk.

Men det er kanskje flere dårlige statlige ledere vi trenger?

Kommentarer:
Postet av: Politisk Flyktning

Jeg vil si at dårlige politikere er et større problem i Norge i dag enn dårlige ledere i statlige foretak. Dette er et problem Stoltenberg kunne bøtet på ved å ganske enkelt oppløse regjeringen og tre ut i glemselen, sammen med resten av den rødgrønne banden sin.

02.03.2006 @ 09:20
Postet av: Anders

Dette er ikke bedriftsøkonomi, og ikke sosialøkonomi. Dette er politikk. Stoltenberg husker sitt mageplask fra 2001, han har lagt vekk fornuften og valgt makten. Han får flere stemmer fra lavlønte enn fra ledere. Flere fra de misunnelige enn fra de kloke. Med den tilgangen på inntekter regjeringen hans har, så er lavere betalte, og dermed dårligere ledere, bare en kostnad. Belønningen er 8 år som statsminister i stedet for 4. Sikkert verdt det sett fra hans side.

02.03.2006 @ 09:28
Postet av: Anonym

Siden staten bestemmer inntektene til sykehusene gjennom prisfastsettelse per utført oppgave, og også pålegger arbeidsoppgaver ved lov, kan man spørre hvordan de skal kunne etablere budsjetter uten underskudd.Eller kanskje Stavrum har rett, og alle offentlige sykehusledere er inkompetente (det er vel ingen av de offentlige sykehusene som er i nærheten av å gå i null).

02.03.2006 @ 09:57
Postet av: Andreas

Tror at f.eks. Moss (eller var det Sarpsborg) går med pluss. Det er greit at Nettavisen generelt og Stavrum spesielt har sett seg fore å være en politisk heiagjeng for partiet Høyre. Men litt gangsyn bør vel også Stavrum ha.Når de offentlig ansatte lederne i bevilger seg 400 000 (en spesialistsykepleierlønn med overtidstillegg og vel så det) i lønnsøkning så bør vel ikke noen bli overrasket over at de ansatte blir forbannet? Norge har lang tradisjon for å ha et relativt lite gap mellom lederlønninger og ansattelønninger.Hvis en leder i et eller annet helseforetak ikke klarer å motivere seg til jobben uten å ha over 2 mill i årslønn så er han sannsynligvis på feil plass.Feilen med det norske helsesystemet er at legene er så kraftig overbetalt at det virker som en degradering å stige i gradene. En helt vanlig fastlege tjener kanskje 2-4 millioner i året! Er det normalt?

02.03.2006 @ 10:49
Postet av: tolabe

Det blir stadig hevdet at norske ledere er så dårlig betalt, og at vi må betale mer for å få gode ledere. Mon det. Selvfølgelig skal man betale en dyktig person med stort ansvar godt, men blir man plutselig dobbelt så dyktig hvis man får dobbelt så høy lønn? Neppe.

02.03.2006 @ 12:56
Postet av: Sjonk

Andreas, det du sier nå er jo bare tull. Først, en vanlig fast-lege lønn er ikke 2-4 millioner. Aner ikke hvor dette tallet kommer fra, men det er bare tull. Fullstendig tåpelig faktisk.For det andre, så ser du jo ikke problemstillingen til Stavrum i det hele tatt. Stavrum argumenterer for at de 400000 kronene ikke forårsaker et underskudd på 1.3 milliarder, og at å kutte i lederlønningene gjør at dyktige ledere veldig det private i stedet.

02.03.2006 @ 13:02
Postet av: Pippi

Sedvalig politisk skuebrød fra Stoltenberg. Lederlønninger i Norge ligger jevnt over langt under nivået i norden og i europa. Hvis man forsøker å bruke tvangsmidler (også nytt lovverk) blir effekten at de mest kompetente lederne forsvinner. Tror noen f.eks at noen toppleder ville være villig til å gå inn etter Reiten for 1-2 mill i årslønn uten bonus og opsjonsavtaler på toppen ? Kanskje en avdanket politiker? Stoltenberg tror ikke på det selv. Dette er spill for galleriet.

02.03.2006 @ 13:09
Postet av: kjell

Stavrum når nye høyder med dette innlegget. At han har et religiøst forhold til Høyres partiprogram er ikke nytt, ei heller surmagede tilsynelatende (men bare tilsynelatende) logiske slutninger. Eksempel: "Stoltenbergs varslete bidrag i år er å sette ned lønningene til statlige ledere. Resultatet blir selvsagt at ledere som kan regne velger seg bedre betalte jobber i private bedrifter. Og er det noe man trenger i en sektor som bruker 1,3 milliarder kroner for mye, så er det ledere som ikke kan regne."Hva kan man si? Tror Stavrum virkelig at mennesker fungerer så mekanisk at de automatisk snur seg etter den største pengepotten? Matematiske økonomiske teorier legger dette til grunn, og det er en fin tilnærmelse på stor skala. Når det gjelder lederlønninger er det imidlertid ikke så enkelt. Man vil ikke ha en leder som valgte jobben utelukkende på grunn av personlig økonomisk gevinst. Man vil ha ledere som er i jobben fordi de har spesialkompetanse på sitt felt (dette er bl.a. tanken bak ind.øk.-studiene ved NTNU - der utdannes ledere med kunnskap om både økonomi (de kan regne) og teknologi), samtidig som de har økonomisk kompetanse. Og som ønsker jobben mer eller mindre uavhengig av hvor mange millioner de får i årslønn. Og hvis man først er inne i Stavrums mekaniske tankegang: Hvis man, ved hjelp av høye lønninger og løfter om store sluttpakker får den "beste" lederen: Hvilken betydning har det da for dennes arbeidsinnsats at han vet at uansett hva slags jobb han gjør, så får han nok penger til å leve i luksus uten å jobbe resten av livet?Man får ikke dårlige ledere av å redusere lederlønninger.

02.03.2006 @ 13:14
Postet av: Ola Dunk

De såkalte gode lederne med lønninger på mange milioner tror jeg ikke nødvendigvis er godt motivert. Når en leder har en god lønn med gullkantete pensjonsavtaler og fallsjermer hvis det går dårlig, trenger de ikke være så veldig redde om de får sparken. De har jo alle rettigheter som tenkes kan.

02.03.2006 @ 14:49
Postet av: Per Ahlsen

Andreas; gjennomsnittslønnen for fastleger er 850 000 i året. Leger på sykehus tjener det samme. Dette er inkludert overtid og andre tillegg.Synes ikke det er spesielt høyt med tanke på hvor mange år legestudiet er og ansvaret en har.Problemet for sykehusene er at politikerne først pålegger dem visse arbeidsoppgaver og så gir dem for lite penger til å utføre disse.Det hadde blitt som om en person ble pålagt å kjøre en splitter ny mercedes i millionklassen og ha et fint hus på 500 kvadrat, samtidig som han fikk en årslønn på 200 000 for å betale for alt dette.Gi sykehusene mer penger. De trenger det. Og slutt å legg skylden på lederne som gjør det de kan. Det er politikerne som har både ansvaret og skylda.

02.03.2006 @ 15:30
Postet av: EU

Gjeeesp, nok et innlegg fra Stavrum hvor han forfekter klassisk høyretenkning.Sammenhengen mellom dyktige ledere og lønn er i høyeste grad uklar. Det er ikke gitt at den best betalte lederen også er den beste, slik Stavrums logikk ser ut til å være. Stavrums argumentasjon er den samme som ble benyttet til å forsvare "fallskjermhopperne". Hvis man ikke ga de nok lønn og store nok fallskjermer kom "lederne" til å dra utenlands. Jammen var ikke disse lederne så dårlige at de fikk sparken og dermed også fallskjermens sin med seg også.Eksemplene på at mindre profilerte ledere kan gjøre en vesentlig bedre jobb enn "topplederne" Stavrum er forelsket i er mange. Ta for eksempel Glamox som holdt på å bli kjørt i grøfta av en "profilert toppleder" og som først etter å ha sparket ham er på vei tilbake til å bli en bedrift som går i pluss.Lønn er selvsagt ikke uinterresant for en leder, men magemål og bakkekontakten må i anstendighetens navn beholdes.

02.03.2006 @ 16:28
Postet av: Andreas H.

Høyretenkning? venstretenkning? Hva med rett og galt? Eller fornuft,for den saks skyld?Såvidt jeg har forstått går det her om efektivitet.

02.03.2006 @ 17:01
Postet av: Gunnar Stavrum

Kjell, du argumenterer litt ulogisk. På individnivå er det selvsagt mange ting som motiverer en leder, og lønn er bare en av dem. Men ser man på en større gruppe samlet, er jeg overbevist om at flinke ledere som vurderer å bytte jobb vil vurdere lønn og andre betingelser. Jeg har ansatt mange hundre mennesker opp igjennom, men har aldri gjort en ansettelse hvor ikke lønn har hatt betydning. Tror du ledere er annerledes enn andre folk?

02.03.2006 @ 18:39
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Kjell i Bergesund

Overbetalte TV2-ansatte generelt, og "bloggere" spesielt, er et større samfunnsproblem enn overbetalte i helsesektoren ......... og i politikken for den saks skyld.

02.03.2006 @ 18:41
Postet av: Gunnnar Stavrum

EU, ikke for å trette deg unødig (du gjespet fælt i innlegget...;-)): Tror du på den motsatte sammenhengen? At bedrifter som konsekvent lønner lederne dårligere enn konkurrentene vil ende opp med de beste lederne? For meg er ikke det venstretekning, det er rett og slett ulogisk.

02.03.2006 @ 18:42
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: EU

Gunnar,fint polemisk triks, som ville gjort seg i en TV debatt men ikke i skriftlig form. Det blir som å sette opp en høystakk for så å slå den ned igjen, noe som er under din verdighet.Men ja, det handler ikke bare om penger. En møkkajobb er en møkkajobb, men en morsom og interresant jobb går man litt ned i lønn for å få. Faktorer som spiller inn for _gode_ ledere er fagfelt, interesse, lokal tilhørighet, langsiktighet mm. En leder motivert kun av økonomi blir ikke bra.For å skyte ballen tilbake med samme type skru, du mener kanskje at gode ledere kun trenger å kunne ledelse m. økonomi og ikke bedriftens/organisasjonens fagfelt? Det trodde man også på slutten av 90 tallet..

02.03.2006 @ 19:50
Postet av: Trond korsmo

EU har vel ikke helt skjønt hva det dreier seg om. Det er helt riktig at man ikke tar en jobb kun ut fra penger. Eivind Reiten synes utvilsomt at hans jobb er veldig givende. Men hadde han ikke tjent 4 mill i Hydro, hadde han tjent 4 mill i Orkla i stedet, og hatt det like morsomt. Så hvis Hydro har som mål å redusere lederlønningene sine, så må de gjerne det, men de kan ikke forvente at de samme lederne blir som de har nå.

02.03.2006 @ 21:23
Postet av: Gunnnar Stavrum

EU, jeg har da aldri gitt uttrykk for et slikt syn på ledelse? Fagnerder blir ikke nødvendigvis gode ledere, men det kan knapt være et handikapp å vite noe om virksomheten til bedriften.Men du svarer fortsatt ikke på min utfordring: Tror du bedrifter som lønner bra over tid vil tiltrekke seg bedre ledere (og medarbeidere) enn bedrifter som lønner dårlig?

02.03.2006 @ 22:13
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: EU

Gunnar,jo jeg svarte på det du spurte om. Skjønte du ikke svaret?

03.03.2006 @ 13:51
Postet av: Andreas

Hva er i følge herr Stavrum en grei lederlønn. I min bransje (privat næringsliv 200 medarbeidere) er lønnen for sjefen ca 1,2 mill i året. Jeg tror han synes dette er helt ok. Firmaet tjener forøvrig penger så det griner etter.Direktøren i Helse Sør har økt lønnen sin fra 1,25 mill i 2004, til 1,40 mill i 2005. Dette er en økning på 12%. Hvilke andre yrkesgrupper hadde en tilsvarende lønnsutvikling i 2005? Jeg hadde ikke det! At direktører år etter år bevilger seg lønnsøkninger på 10-20% er å strø salt i såret på de som får 3,5% på en mye lavere sats. 10% lønnsøkning på 1 mill er hundre tusen. 3,5 % på tolvtusen. Det er en viss forskjell eller?At direktører har bonuslønn tilknyttet prestasjoner har jeg ingenting i mot. Gode direktører trenger god lønn. Men hva er en god lønn?

03.03.2006 @ 15:23
Postet av: Gunnar Stavrum

EU; et godt polemisk triks som kanskje ville gjort seg i en TV-debatt, men som faller igjennom her på nettet!Svar på spørsmålet: Tror du bedrifter som lønner bra over tid vil tiltrekke seg bedre ledere (og medarbeidere) enn bedrifter som lønner dårlig?

03.03.2006 @ 16:14
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Gunnar Stavrum

Andreas, 1,2 millioner kroner er selvsagt en god lønn. Og sjefen din er sikkert fornøyd. Problemet er hva han gjør den dagen konkurrenten tilbyr ham en like interessant jobb og 1,5 millioner i lønn. Synes du det er umoralsk av ham å bytte jobb?Når det gjelder helseforetakene, så synes ikke jeg at lønningene er så avskrekkende. 1,4 millioner kroner for Helse Sør er ikke så mye når det eksempelvis sammenliknes med lønningen til din sjef.Min holdning er at konkurransen ofte virker. Flinke folk forhandler seg til god lønn, og de gode folkene går til de beste bedriftene som betaler best.

03.03.2006 @ 16:18
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: EU

Først, jeg respekterer deg for at du leser responsene og tar deg tid til å kommentere.Så, Gunnar, du har skjønt utmerket godt hva jeg sier, men du ønsker å drive polemikken videre.. Jeg kunne bedt deg utdype hva du ikke forsto i svaret mitt, men skal gi det det du vil ha. Selvsagt skal ledere lønnes bra, men ikke uanstendig i forhold til vanlige lønnsmottakere. Jeg synes videre at busssjåfører, sykepleiere og andre også skal lønnes bra. Det er flere grelle eksempler på ledere som har forhandlet fram avtaler med sine styrer som ikke hører hjemme her til lands. Bør ikke moderasjonslinjen gjelde begge veier?

03.03.2006 @ 19:31
Postet av:

Sitat Gunnar Stavrum: Stoltenbergs varslete bidrag i år er å sette ned lønningene til statlige ledere. Resultatet blir selvsagt at ledere som kan regne velger seg bedre betalte jobber i private bedrifter. Og er det noe man trenger i en sektor som bruker 1,3 milliarder kroner for mye, så er det ledere som ikke kan regne.Tror ikke nødvendigvis ledere som aksepterer lavere lønn er dårligere til å regne enn "kvasi" BI utdannete økonomer uten erfaring fra arbeidslivet som kun er opptatt av å tjene mest mulig til egen lomme.Virker som eneste virkemiddelet de har for å øke lønnsomheten i en bedrift er å si opp ansatte eller fase ut bedrifter som ikke går godt ved å si:"Dette er ikke lengre vårt kjerneområde,dette kan andre greie bedre enn oss".Ledere i Orkla er veldig flinke til å praktisere denne ukulturen,de kjøper jo bare noen nye bedrifter og tømmer den for verdier for så å gjenta at dette ikke lengre er noe kjerneområde.De som ansetter ledere burde gå etter de som er interessert i fagfeltet de skal jobbe med,ikke de som er 100% fokusert på lommeboka.

04.03.2006 @ 22:02

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/844925
hits