TV2Nettavisen

Lavere ledighet, høyere rente

02.02.2006 @ 12:23
Arbeidsledigheten synker kraftig, og renteekspertene begynner å bli skråsikre på et nytt rentehopp i mars. Vi må fire år tilbake for å finne like lav ledighet.

47380-9

Kurvene som DnB Nor har laget er illustrerende. Ledigheten (den røde streken i venstre graf) har falt i tre år, mens vi nå får stadig flere ledige stillinger på markedet (blå kurve til høyre).

Både DnB Nor og Nordea er overrasket over de sterke tallene. Analytikere flest ventet 1.700 færre ledige, mens fasiten viser et fall på 2.900 personer.

- Om dette tempoet skulle fortsett, er det kun fire måneder til vi er nede på rundt 60.000 ledige - dvs. bunnivået fra 1998/999, skriver DnB-økonom Knut Magnussen i sin analyse.

For norsk økonomi er mindre ledighet bra, og spesielt bra vil det være hvis sug etter arbeidskraft klarer å få den store gruppen av arbeidssøkende innvandrere inn i arbeidsmarkedet.

Baksiden av medaljen er at økonomene nå ser klare tegn til press i norsk økonomi. Lavere ledighet, økt låneopptak og høyt forbruk er signalene de legger vekt på. Det eneste som nå kan få Norges Bank til å vakle, er fortsatt lav prisstigning.

Dette kommer på toppen av det siste døgnets nyheter om at man slett ikke er sikker på at renteoppgangen vil stoppe opp i USA. Faktisk var sentralbanksjef Allan Greenspans avskjedsgave et rentehopp.

Det er nok smart å ta høyde for 0,25 prosent høyere rente fra 16. mars også i Norge.

Kommentarer:
Postet av: Pippi

Stavrum,- sannsynligheten for at NB kan komme til å øke renten i mars har økt noe, men det er mange faktorer som påvirker norsk økonomi og NB's vurderinger. En av de viktigste faktorene er norsk krones styrke ift til nøkkelvaluater som euro,USD og SEK. Sammenhengen mellom våre eksportpriser og norsk aktivitetesnivå i privat sektor er kanskje det største dilemma NB har. Det er ikke mange år siden uforsiktig styring av norsk rentenivå førte til tap av 30-40000 arbeidsplasser i Norge ( omtrent halvparten skyldtes outsourcing til lavkostland)Den rødgrønne regjeringen har erkært at den vil øke antall ansatte i offentlig sektor med minst 10.000. Dette gjentok statsministeren for bare 3 uker siden. Det er derfor grunn til å tro at staten selv kan komme til å bli den viktigste utløsende faktoren til økt inflasjon og økt rente.Jeg er enig i at det er klokt å ta høyde for en renteøkning i mars (og senere),- men vi har tidligere opplevd at NB's totalvurdering har gått en annen vei. I denne sammenheng fremstår våre "eksperter" som kvalifiserter gjettere, sannsynligvis uten bedre vurdringsgrunnlag enn hvem som helst som er samfunnsøkonomisk interessert.Personer og familier med svært høyt gjeldsnivå bør allerede nå regne på hva et rentenivå på 4,5-5,0% vil betyr for deres økonomi.

02.02.2006 @ 13:08
Postet av: Andreas

Hvis en relativt normal nordmann får en tandlegeregning på 125o,-kr, så må han først ha tjent 2400,-kr.SKATT 2400,- minus 1250,-= 1200,-kr. Moms 250,-kr. tandlegens skatt 450,-kr. Skatt tilsammen 1900,-kr på en behandling til 550,-kr for ekspertise, arbeide og materialer.Tandlegens moms til materialer ikke medregnetHvem var det som nevnte inflasjonsdrivende?

08.02.2006 @ 21:59

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/688182
hits