TV2Nettavisen

Dustete navnekrangel

02.01.2007 @ 09:16
Selvsagt kan den nye oljegiganten hete Statoil og klare seg godt uten Eivind Reiten - eller Helge Lund, for den saks skyld. Men er det lurt å forsure sammenslåingen før den har begynt?

47380-200

For stor i Nordsjøen og for liten i verden. Det er utfordringen for nye Hydro Statoil - for ikke å snakke om utfordringen i å være en "etisk", statsdominert aktør i en oljeverden som består av noen av verdens mest korrupte regimer.

Utfordringene står altså i kø, og da er ledende norske politikere opptatt av hva navnet skal være (ennå har man ikke tatt diskusjonen om Oslo eller Stavanger). Som Arbeiderpartiets Jan Bøhler: - Man bør ikke bygge navnevalg på dumme prestisjehensyn i forhold til gamle Hydro.

Andre er opptatt av at Eivind Reiten ikke bør være styreformann. Her skinner det igjennom en takk for sist for at Hydro-sjefen har kjørt sitt løp, uten å legge seg flat for alle mer eller mindre gjennomtenkte utspill fra politisk hold.

Mange som i dag uttaler seg om navn og enkeltpersoner tror at de fritt kan velge enkeltelementer. De har ikke forstått at slike forsøk vil torpedere Hydro Statoil-fusjonen før den er vedtatt.

47380-201

Børsens reaksjon på fusjonen tyder på at den er bra for Hydros aksjonærer (pluss 24 %) og mindre bra for Statoils (minus 4 %) - se sammenlikning her.

De fleste kommentatorer er enig i at fusjonen er uheldig for norsk sokkel, og at Hydro Statoil fortsatt er en lilleputt målt mot de internasjonale gigantene.

Hydro Statoil er altså et skjørt byggverk, og hvis man vil underminere hele planen er beste måten å så tvil om og svekke den enigheten som ledelsen i de to selskapene har kommet til. Historien er full av fusjoner som har havarert på "ubetydelige" symbolsaker som navn og personvalg.

Hvis Hydro Statoil skal bli en suksess, må man lykkes i å skape entusiasme blant de 5.000 medarbeiderne fra Hydro. Det handler om to kulturer som har sloss som hund og katt i flere tiår, og da er det trolig en absolutt forutsetning at de Hydro-ansatte oppfattes - og oppfatter seg selv - som likeverdige.

I en slik prosess er både navn, personvalg til styre, organisasjon og valg av mellomledere uhyre viktig. Trår man feil nå, vil det skape varige sår.

Vel får staten all makt i nye Hydro Statoil, men foreløpig er det de private aksjonærene i Hydro som har makt til å stanse hele fusjonen før den er vedtatt.

Kommentarer:
Postet av: Nils

At den største politiske debatten rundt Statoils oppkjøp av Hydros energi-divisjon dreier seg om hva selskapet skal hete viser med all tydelighet hvorfor politikere må holdes langt unna norsk næringsliv.Her snakker vi om forvaltning av milliardverdier, også er våre folkevalgte opptatt av en logo! Snakker om uvesentlig dilldall.Saken er vel rett og slett at politikerne velger å debattere dette fordi det er det eneste aspektet av oppkjøpet politikerne forstår. Dette er tross alt mennesker som stort sett hverken har utdannelse eller erfaring -- ofte ikke fra noe som helst -- men ihvertfall ikke innen økonomi og ledelse.En flau forestilling, og en relativt uvesentlig problemstilling.

02.01.2007 @ 10:20
Postet av: Lars Hansen

...men Nils, spørsmålet om navn er jo åpenbart like hårsårt for lederne og fusjonskameratene - kanskje burde de heller sluke stoltheten sin.Det er vel mest naturlig at eierne - og ikke den administrative ledelsen - bestemmer navnet på bedriften sin.Når det gjelder Statoils eierskap, er det liten tvil om at de har høstet betydelige gevinster av å være delvist eiet av staten - selvsagt i Norge men og internasjonalt, hvor det enda har vært en del av markedsføringsmetodene til Statoil overfør lokale myndigheter.Det evige surret om at politikere er dumme og mangler utdannelse falder på sin egen urimelighet. Du får de politikere du fortjener.

02.01.2007 @ 11:24
Postet av: Skribler

Hvis Hydro Statoil virkelig skal bli en suksess. Må det skapes troverdighet og entusiasme blandt alle, ikke bare de ansatt. Selv det er de som må overbevises først og fremst, på dette er det riktige. Det ble sagt at fusjonen var for å være med blandt de store i verden. Da må de tenke hele tiden på hva de gjør, ikke bare hjemme, men også ute i verden med sitt nye selskap. En annen ting er hvor mye den norske stat skal ha av innflytelse. Skal de norske politikrene ha en mening om alt som dette selskapet skal gjøre. Mene noe enhver sak, det er nok det viktigste i denne saken.

02.01.2007 @ 11:46
URL: http://skribler.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3367512
hits