TV2Nettavisen

Syk økonomi uten bedring

01.09.2006 @ 11:59
Sykehusene later som de lager budsjetter og politikerne later som de tror på dem. I virkeligheten er sektoren åpenbart uten økonomisk styring.

47380-127

Professor i helseøkonomi ved NTNU, Jon Magnussen, frykter ifølge NRK at sykehusene også i år vil bruke 1,5 milliarder kroner mer enn de har fått bevilget.

I pen tale heter dette underskudd. I virkeligheten er det et merforbruk over alle støvleskaft i en sektor som tydeligvis ikke bryr seg om rammer og bevilgninger.

Harde ord? Ja, men med dekning i virkeligheten. Til og med i fjor hadde sykehusene skjøvet foran seg underskudd på 6,1 milliarder kroner. Stortinget har forlengst sagt at nok er nok og krever at sykehusene forholder seg til budsjettene (eller går i balanse, som det heter).

Men slik vil det ikke gå, og professor Jan X mener at det oppsamlede underskuddet vil nærme seg 7,5 millliarder kroner ved årsslutt.

Det voldsomme overforbruket kommer år etter år til tross for at bevilgningene stadig øker, og til tross for at befolkningen lever lenger og blir friskere og friskere.

Stadige varsler om bemanningskrise og misfornøyde pasienter tyder ikke på at sykehusene lever over evne eller ødsler penger. Så det kan godt være at budsjettene er urealistisk trange. Men i så fall er den åpenbare løsningene å bevilge mer penger - og forlange at rammene skal holdes.

Slik resultatene nå fremstår er det en sektor med meget syk økonomi som lever av stadige sjekker fra politikerne mot slutten av året - uten at overforbruket får noen konsekvenser.

Det er strutsepolitikk.

Kommentarer:
Postet av:

Det er strutsejournalistikk å dømme helsesektoren uten kjenne fakta. Stavrum - les budsjettallene!!For hvor ligger utgiftsøkningen i helsevesenet? Jo, i pensjonsforsikringer til de ansatte, dyrere og bedre medikamenter, investeringer i utstyr og dyre medisinske forbruksvarer. Hvem tjener på det? Firmaene som selger det kanskje?? Tenkt på det?Hvem taper? de ansatte som må unngjelde for politikernes utvitenhet, de springer fortere, behandler for mange syke (i følge politikerne)ja, de er rett og slett for effektive! Og ikke minst må pasientene unngjelde. Gjett om det blir ramaskrik når en respirator kobles fra eller når man ikke gir den dyreste kreftmedisinen. Hva kan du gjøre?SLUTT Å RØYKE!!!! Ta vare på helsa di og reis til utlandet på privat forsikring!

01.09.2006 @ 18:10
Postet av: Atle

Jeg tror det kan spares endel på sikt ved å opprette flere studieplasser for leger, det er for få leger nå, og de som er jobber masse overtid, legene har godt av litt mer rift om jobbene, og det hadde forhåpentligvis fått ned lønningene og overtiden noe. Men den umoralske legeforeningen er jo mest opptatt av å mele sin egen kake, så de er vel neppe for en slik plan.

02.09.2006 @ 09:48
Postet av: Jon inge

Stadig større budsjetter???? Jobber sjølv innen sjukehusvesenet og vi er ikkje, ikkje eit system som er skakkjørt og bruker penger i aust og vest. Vi kjører stramme budsjett år for år. Vi får beskjed kvart nytt år at budsjettet er som ifjor og kun indexregulert!! Og kvart år behandler vi stadig meir pasienter med stadig mindre penger og ansatte, kvar skal dette ende?? Det er tøft nok å jobbe i helsevesenet om ein ikkje kvar dag skal høyre frå media at ein er ein gjeng med skurkar som tek ein stadig større andel av samfunnskaka og ikkje greier å produsere noko for desse pengane.

02.09.2006 @ 11:52
Postet av: Andreas A

Jeg tror at norske sykehus kan effektiviseres slik at det går an å drive uten å gå i underskudd. For det første bør ikke leger få lov til å administrere sykehus. Det blir det bare rot av. Enkleste metoden for å sikre at så skjer er vel å sørge for at ingen i sykehusadministrasjonen tjener mer enn en sykehuslege (ca 700 000 med litt overtid o.l.).Husk at legeforeningen er ikke en fagforening det er en sammensvergelse ;-)

03.09.2006 @ 15:26
Postet av: Flibustier

Nå har det seg slik at et sykehus får økte utgifter jo mer det produserer. Hva er et effektivt sykehus? I mitt hode er det ikke flest mulig liggedøgn til færrest kroner. Det er mest mulig oppnådd helse for hver krone. I motsetning til en privat ordning, så vil et sykehus som har et budsjett som setter rammer for virksomheten, også setter grenser for aktiviteten også. Dersom man ikke får produsere mer helse fordi det er antall penger i potten som bestemmer, så er det en politisk sak. Selvsagt kan man styre innenfor rammene, men dag må Olga og Paul finne seg i å ikke få operasjonen fordi de av f.eks. aldersmessige årsaker prioriteres lavere. Operasjoner som lønner seg (polikliniske inngrep som kan gjøres på dagtid og med få ansatte), er glimrende. Kommunene får fra nå av ta på seg ansvaret de sier de ikke kan ta, men budsjettet må holdes... så da så.Vi får senke kravene til helse, for da holder budsjettet.

03.09.2006 @ 17:49
Postet av: Vox populi/Knut Johannessen

Slik går det når en siviløkonom måler liv og helse etter normale bedriftsøkonomiske kriteria. Det ser ikke spesielt smart ut. Når du i tillegg bommer på fakta så blir det enda verre. Om du bare hadde stilt ett enkelt spørsmål: Hvorfor? Da hadde det kanskje ikke blitt en bloggpost, eller den hadde sett annerledes ut. "Det voldsomme overforbruket kommer år etter år til tross for at bevilgningene stadig øker, og til tross for at befolkningen lever lenger og blir friskere og friskere."1. Voldsomt overforbruk? For 2006 var bevilgningene til sykehusene ca kr. 70 mrd. Når overforbruket for da blir 1,5 mrd, som er 2,1% så kan det vel vanskelig kalles voldsomt?. Jeg tror neppe Kåre Valebrokk hadde gått i taket om du hadde hatt et avvik på dette nivået?2. Befolkningen lever lenger. Ja, det er korrekt, men det har ikke slått deg at det ikke betyr at de er friskere i den ekstra levetiden? 3. Befolkningen blir friskere og friskere? Hvilket belegg har du for det? Bare synser du eller har du noe kildemateriale? SSBs statistikk for 2005 sier at det var en økning i dagbehandling på de somatiske sykehusene på 10,2%. Heldøgnsopphold økte med 1,7%. Når i tillegg sykefraværet øker dramatisk, så tyder vel ikke det på at vi blir friskere og friskere?Det er helt sikkert noe å gå på når det gjelder effektivisering av sykehus, ingen tvil om det, men som du skriver er det ingen ting som tyder på at det sløses spesielt mye.Da gjenstår bare den ubarmhjertige varianten. Vi kan ikke behandle flere pasienter enn det er penger til. Hvem skal spille Gud og velge?Professor Ivar Sønbø Kristiansen ønsket en debatt om prioriteringen og foreslo en makspris på livsforlengende behandling på 350 000 pr. år. Han visste selvsagt hvilke reaksjoner som kom, men han fikk anskueliggjort problematikken. Det er dette politikerne må ta stilling til når budsjettene vedtas. Hva skal vi prioritere bort. Hvem skal få leve og hvem skal dø om vi setter det på spissen. Ingen politikere vil ha eller ta det ansvaret. Derfor er det å snakke om overskridelser på sykehusbudsjett bare tull. Det er strutsepolitikk, det har du rett i.For å avslutte med et tenkt eksempel og måtte det aldri skje: Gunnar Stavrum får et hjerteinfarkt og må ha livreddende operasjon innen 14 dager. Beskjeden han får er at dessverre så går ikke det fordi vi har brukt opp budsjettene og kan ikke overskride disse. Kom tilbake 1. januar. Hadde bloggposten sett annerledes ut da. Er det ikke lett å være prinsipell når det ikke har konsekvenser. Mer interessant hadde det vært å diskutere hvordan vi kan få mer ut av pengene vi bruker. Hvordan brukes de? Kan helseforsikring og mer samarbeide med private aktører gi mer helse for pengene?

03.09.2006 @ 21:59
URL: http://voxpopulinor.blogspot.com
Postet av: knutten

Ser at noen er ute etter å redusere arbeidstiden for leger. Resultatet blir opplagt mindre erfarne leger, og dette er vel absolutt ikke ønskelig, det står tross alt ofte om liv eller død, med erfaringen som muligheten til det første.Hvis du har en fin bil overlater du ikke den til en uerfaren hvis du kan unngå det, så hva med det eneste livet du har?

06.09.2006 @ 20:13

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1939020
hits