TV2Nettavisen

15 år for kakekasting

01.08.2006 @ 08:12

Riksadvokaten mener det er en forbrytelse mot Norges statsforvaltning å kaste kake på finansminister Kristin Halvorsen. Strafferammen er 15 års fengsel.

47380-115

Den 24-årige studenten som gjorde en dum gjerning risikerer mange år i fengsel, og tiltalen som er tatt ut av Statsadvokaten i Oslo får nå internasjonal oppmerksomhet.

- Vi endte med en relativt alvorlig tiltale, sier førstestatsadvokat Marit Bakkevig i Oslo til VG. Spørsmålet om hvilken straffebestemmelse som skulle brukes mot 24-åringen, har vært helt oppe til Riksadvokaten.

I så fall er både Riksadvokaten og Statsadvokatene i Oslo i ferd med å gjøre seg selv til latter. Og skulle de få medhold i retten for en streng straff, vil reaksjonen på en relativt harmløs dumhet være altfor streng.

Saken er nå slått opp hos ABC News og sendt ut på internasjonale nyhetsbyråer.

For ikke å bli misforstått: Jeg har lite til overs for folk som kaster kaker i ansiktet på ledende politikere. Kristin Halvorsen er en ærlig politiker som fortjener respekt for sine meninger og sin gjerning.

47380-116

Men det langt derfra til folk som i årevis forfølger og plager enkeltpersoner. 

24-åringen har åpenbart lært en lekse og han beklager dypt sin tåpelighet. - Jeg ville ikke gjort det om igjen når jeg ser konsekvensene av dette, sa han på nett-treff i Nettavisen.

En tiltale etter en paragraf med strafferamme på 15 år kan også betraktes som en hån mot voldtektsofre eller uskyldige ofre for tilfeldig vold, som ser gjerningsmannen slippe unna med langt mildere straff.

Kakekasting er mer et uttrykk for latterliggjøring enn et fysisk angrep, omtrent på linje med å kaste en halvliter øl. Der er strafferammen mildere, spesielt hvis man velger en mindre populær politiker som ikke er statsråd.

Visesangeren Lillebjørn Nilsen tømte en halvliter øl over sin debatt-motstander Vidar Kleppe fra Frp på et arrangement på Tostrupkjelleren. Fem år senere fikk han fortjent nok Oslo Kommunes Kulturpris. Det er altså tilgivelse selv for dumheter.

Jeg forstår at Riksadvokaten ønsker å statuere et eksempel og hindre at kakekasting mot politikere blir en farsott også i Norge. Vårt råd er likevel at man besinner seg når det skal legges ned påstand om straff.

En bot holder da i massevis?


Kommentarer:
Postet av: StevieY

Helt korrekt Stavrum. Man gjør seg selv til latter med dette åpenbare misbruket av paragrafen som omhandler forbrytelser mot Norges statsforvaltning. Det er et hån mot alle som blir voldtatt, alle som har mistet sine nærmeste gjennom grufulle drap og andre ofre for "ordentlig" kriminalitet.

01.08.2006 @ 08:38
Postet av: Olaf

Norsk offentlighet blir bare dummere for hver dag. Man vet ikke om man skal gråte eller le. Helst det første kanskje.

01.08.2006 @ 08:44
Postet av: Anders

La oss heller stille opp mannsterke ved neste politiske arrangement, hvor som helst i landet, med kake klar til kasting.For hvor mange tør de prosedere i retten for samme sak? ...Vi har sivil ulydighet som virkemiddel i dette landet, la oss ta den fatt og bruke den. Myndighetene kan ikke bare få ture frem slik de vil, det er tross alt vi som gir de makten, da må vi også kunne vise misnøye på andre måter enn å skrive ett leserbrev som går upåaktet hen i riksmediene.

01.08.2006 @ 08:53
Postet av: Andreas H.

Ikke noe problem. Det er jo juridisk presedens for sånne tilfeller: Kulturpris.

01.08.2006 @ 08:55
Postet av: NN

Halve SV og RV ville sittet i fengsel hvis den samme paragrafen hadde blitt tolket like strengt tidligere. Jeg tenker på alle egg-og-tomat-kasterne som har plaget Carl I. Hagen. Men de er trygt på frifot siden det - som man etterhver lærer av dagens regjering - ikke er likhet for loven i dette landet.

01.08.2006 @ 10:09
Postet av: Rune K.V, Oslo

Dette er ikke overraskende. Det er Økokrim som tar ut tiltale. De har jo tidligere hatt storsuksesser som Jon Johansen saken .. Når økokrim tar seg av kriminalitet som ikke har med økonomi å gjøre, så går det som det må - rett vest. Det må være den mest latterlige av alle politienheter vi har. Respekten de kanskje kunne hatt blåste de rett til helvette dengang de tiltalte Jon Johansen. Nå gjør de sitt beste for å opprettholdew inntrykket.

01.08.2006 @ 10:15
Postet av: M, Oslo

Som i andre totalitære regimer straffes forbrytelser mot Den Herskende Klasse meget strengt! Forbrytelser borgerne imellom betraktes nærmest som knuffing mellom slavene.

01.08.2006 @ 10:47
Postet av: Roald Olsen

En svensk statsråd snakket engang om den siste sovjetrepublikken , Norge. Han hadde dessverre et godt poeng der. Vi bør nå begynne å innse at våre "nye statsråder" er av en annen klasse. Ifølge SV skal politikere ha en høyere status nå.(Ref barnehaveplasser i Oslo).Slik var det i Øst-Europa og dette systemet har SV kjempet for i en mannsalder. Det er helt bak mål å kaste kake på Kristin Halvorsen . Han fortjener 15 år for det. Men hvorfor ikke heller kaste på Carl I. Hagen ? Det er gratis !Anonym

01.08.2006 @ 12:29
Postet av: MullahTerje

Bot eller noen dager i fengsel burde være mer enn nok. Selv om jeg ikke har noe til overs for hverken bruk av tomater, egg eller bløtkaker er tiltalen om "vold mot Norges statsforfatning" skyhøyt over mål. Dette er en bestemmelse som heller burde vært brukt til å straffe alle de helsikes 68-raddisene som gjennom AKP-ml og andre organisasjoner jobbet nettop mot å styrte statsforfatningen.

01.08.2006 @ 12:57
Postet av: laff

norge er nissenes hjemland

01.08.2006 @ 13:12
Postet av: John

Hvis han hadde skutt Halvorsen istedenfor hadde han sikkert fått en mildere tiltale.

01.08.2006 @ 13:29
Postet av: Stein

Må 24 åringen i fengsel for dette så kan vi først som sist innføre "Singapore lover" i Norge. Det er bl.a. flere på stortinget som har innrømmet hasjrøyking, noe som er mye mer alvorlig etter manges mening. Straffen kunne da fort kommet opp i 30-40 år i fengsel. Skal straffenivået forandres så skal det forandres. Sett igang hr. Riksadvokat.....

01.08.2006 @ 14:19
Postet av: Lille Kry

Dette er som alt annet denne regeringen foretar seg, sleipt, korrupt, og kun til sitt eget beste. 15 år for dette.....noen burde gi Kristin Halvorsen 15 år for dårlig utført arbeid med særdeles uheldig utfall for det norske folk. Når det gjelder straffer i Norge, vet vi alle at dette har kommet helt galt ut. De værste lovbrudd, straffes med milde straffer. Ta feks straffe rabatt, dette burde også gjelde bøter for brudd på hastighetsbestemmelser, har du fått 3 bøter burde man jo få straffe rabatt ??? ransmenn og mordere får det jo ......... Gleder med til neste valg.......

01.08.2006 @ 15:36
Postet av: Bjorn Justnes

Minn meg igjen pa hvor mange aar en morder faar i straff i Norge?Sidestiller man kakekasting med mord naa da....ja, ja det gaar til helvete med Norge.

01.08.2006 @ 16:07
Postet av: Kjartan Brekke

Herregud for et latterlig land Norge har blitt. Hvorfor skal sosialistene(les kommunistene) plutselig vernes på denne måten når de har fått kastet egg på Hagen i årevis? La oss grave opp eldgamle lover for å markere revir. Jeg synes han fortjente belønning, selv om det var idiotisk gjort! Dette var bare et utslag av den berømte ytringsfriheten, litt kake har aldri skadet noen. At i det hele tatt påtalemyndigheten gidder å kaste bort dyrebar tid på denne fillesaken er for meg uforståelig. Det må da være utrolig mange alvorligere forbrytelser å ta tak i, hvis ikke så kan vi jo bare legge ned hele påtalemakten!Molboland!

01.08.2006 @ 16:12
Postet av: Anders Haukaas

Pedofile får gå på gata 2 år etter et overgrep. En kakekaster skal få 15 år? På tide å flytte fra dette landet!!Latterlige Kristin Halvorsen burde jo idet minste kommentert brevet hvor bløtkakemannen beklaget seg. Men nei, han skal straffes hardt. Hvem vil stemme på deg nå Kristin???? Ikke jeg. HEIE KARL IVAR OG SIV JENSEN. De eneste man kan kalle mennesker med sunn fornuft på stortinget.

01.08.2006 @ 17:02
Postet av: Anders Haukaas

PS! Kakekasteren er min helt. Gi han fredsprisen :-)

01.08.2006 @ 17:03
Postet av: Hans Kr.

eg synes dette er helt ypperlig.Økokrim hjelper nå AP-SV-S rødgrønne alternativ til å utføre den fullstendig og komplette letterliggjørelse.Norge er den siste "Sovjetstaten". Grunnen til at de fleste nordmenn tok den svenske uttalelsen så hardt. var at de fleste menige nordmenn er fullstendig klar over at den svenske ministeren hadde rett.Detg er greit at vi vet at vi lever i en sånn stat, men det er vondt å bli minnet på det. I hvert fall av en SVENSK minister.Som flere skriver. Vodtektsmenn, pedofile og faktisk fok som er dømt for drap går på gaten etter ett par år. Så skal en som kaster en kake på ut "surrehue" fra Skien og SV, risikere å sitte inne i 10 år? (Soning av 2/3 straff)Skjer dett er Norge endelig en gang for all plassert på verdenskartet som Nissenes hjemland.Er det verdt det?

01.08.2006 @ 17:20
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Øivind Østberg

Som forsvarer for kakekasteren har jeg en saksopplysning: Det er ikke Økokrim som har tatt ut tiltalen i saken, det er Statsadvokatene i Oslo. Tiltalepost I, som ganske riktig har en strafferamme på 15 år, er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten.

01.08.2006 @ 17:22
URL: http://www.advokatforum.no
Postet av: Ø.M.

Hvis ikke Halvorsen går ut i avisen og stopper dette latterlige opplegget offentlig, så mister jeg all min troverdighet for henne i all evighet. For ett komplett idioti. Etter alt denne stakkars fyren har gjennomgått er full frifinning absolutt minimum. Han bør nesten få erstatning.

01.08.2006 @ 18:08
Postet av: Olaf

Ordre fra Riksadvokaten. Hmm! Er det Busch eller Bush han heter?

01.08.2006 @ 18:10
Postet av: Mats

faen, 15 år for kakekasting? bevegelsfrarøvelse? ta deg sammen, hvem er redd for en som kaster en kake? det er mer en en person får for voldtekt og drap. faen hvis dette går igjenom så er det den mest idiotiske straffen i verden

01.08.2006 @ 20:51
Postet av: Gunnar Stavrum

Øivind Østberg, du har helt rett! Beklager surret. Økokrim er nå byttet ut med Statsadvokatene i Oslo i mitt innlegg. Beklager Økokrim!

01.08.2006 @ 21:33
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Kristian

Jeg skal soerge faar at denne saken faar all den oppmerksomheten den fortjener i det store utland. I Norge straffer man pedofile og mord strengere enn kakekasting. Har vi noen rett til aa fortelle andre land hva de boer gjoere naar vi kan tiltale folk faar slike ting?Fy faen for et moekkaland.

01.08.2006 @ 21:38
Postet av: Pleym

SV-lederen kan skylde sine aktivistiske unge meningsfeller for ideen om kakekastingen.Les mer her: http://www.vgb.no/1207/perma/86842/

01.08.2006 @ 21:45
URL: http://www.vgb.no/1207
Postet av: Rune K.V

Øivind Østberg / Gunnar Stavrum:Jøsses, har statsadvokaten blitt like dustete som Økokrim _pleier_ å være nå?! Mon tro om de har gjort litt rekruttering fra økokrim .. jeg mener, før så hadde vi alle klovnene på et sted. Har de spredd seg?

02.08.2006 @ 07:51
Postet av: Alexander

Det ER lov å kaste kake på klovner.

02.08.2006 @ 08:47
Postet av: Stig

La han sitte i buret og sutre!Kristian, du trenger ikke flytte til Norge igjen.

02.08.2006 @ 09:08
Postet av: NN

Ressonement: Det er like greit å skyte en statsråd med pistol, som å kaste kake. Sykt.

02.08.2006 @ 09:16
Postet av: Harald

Kakekasting er en legemsfornærmelse. Når den utøves mot en ledende politiker som en meningsytring, bør den straffes. Når det gjelder utmåling av straffen, savner jeg snev av gangsyn i debatten: "15 år for kakekasting?" osv. 15 år er straffeRAMMEN. Ingen domstol i Norge vil gi ham flere år i fengsel for dette. Skal dere synse om juss, bør dere i det minste lære dere hva ordet "strafferamme" betyr. Imidlertid mener jeg at når statsråder rammes, (enten det er Halvorsen eller andre) bør straffen være høyere enn ellers. Dette handler nemlig om å beskytte demokratiet og den frie meningsutveksling. Kakekasting eller kasting av andre ting (næringsmidler inkludert) er en uting som vi ikke vil ha.

02.08.2006 @ 09:22
Postet av: hansolo

Stort sett enig i det Harald sier. Det er i det hele tatt mye mangel på elementær kunnskap blant innsenderene her. Ta dette eksemplet :-Hvis ikke Halvorsen går ut i avisen og stopper dette latterlige opplegget offentlig, så mister jeg all min troverdighet for henne i all evighet.Det er nok kun vedkommede som skrev dette som mister sin troverdighet. Kristin Halvorsen er finansminister og kan ikke bestemme hva slag tiltale eller straff kakekasteren ( eller andre lovbrytere ) skal ha. Det er en annen faktor her som jeg synes ikke har kommet frem og det er den opplevelsen Halvorsen hadde. Hun visste ikke, når det skjedde, at det var et ufarlig angrep på henne . Hun opplevde dette sannsynligvis som skremmende og det burde idioten som kastet kaken ha skjønt.Når det er sagt så er dette selvfølgelig ikke verden verste forbrytelse. En bot, noe høyere enn "normal kakekasting" fordi en representant for myndighetene ble rammet, burde bli resultatet.

02.08.2006 @ 09:44
Postet av: Observatør

Det hadde vært en stor fordel om de som har kommentert her hadde lært seg forskjellen på strafferamme og straffeutmåling. Det er faktisk noen som tror fyren er dømt til 15 års fengsel...

02.08.2006 @ 13:30
Postet av: E R

Vel, jeg vet forskjellen på strafferamme og straffeutmåling. Jeg må jo si at å få en tiltale mot seg som har en strafferamme på 15 år for å kaste en kake er ganske hårreisende, uansett hvem kaken ble kastet på.Det vil med andre ord si at påtalemyndighetene sidestiller kakekasting med drap, og viser også med dette at de synes kakekasting er verre enn både ran, voldetkt og nesten alle andre forbrytelser en kan begå. Det mangler bare at de krever forvaring for stakkaren også. Det er fullstendig latterlig å kalle dette for en forbrytelse mot norges statsforvaltning.

02.08.2006 @ 14:00
Postet av: sd

Ville bare kommentere at en minister er ikke det samme som en politiker, der av følger tiltalen.

03.08.2006 @ 12:41
URL: http://singhadag.blogspot.com
Postet av: Kjetil

Stavrum, hvorfor ikke sette deg litt inn ting før du uttaler deg i bastante vendinger?? Det er da ingen som påstår 15 års fengsel for denne mannen!! Strafferamme på 15 år betyr IKKE at han får 15 år, eller et halvt år for den saks skyld. Skjerp deg!

06.08.2006 @ 02:37
Postet av: Olav

Blir spennende å se. En ubetinget fengselsstraff vil nok være triggeren for et etterlengtet stort opprør.

07.08.2006 @ 17:52
Postet av: tropp 2 kamerat Waagaard

Må komunisten Halvorsen brenne med blå flamme!

07.08.2006 @ 21:17
Postet av: Helvete

Det er noe alvorlig gærnt med dette landet. Man får et par år i fengsel for å voldta noen, men hvis man kaster en kake får man nesten livstid. Syntes en passende straff ville være en unskyldning og et par måneder i fengsel. Hele det jævla sosialistiske dritt landet kan brenne.

15.10.2006 @ 00:27

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1721588
hits