TV2Nettavisen

Milliardstøtte uten effekt?

01.03.2006 @ 11:12
Makspris i barnehagen koster det offentlige milliardbeløp, men uten synlig effekt. Bare en av hundre foreldre ville droppet barnehagen hvis det ikke var makspris.

47380-37

Dagens kunnskapsminister Øystein Djupedal var makspris-reformens far.

For barnehageforeldre er maksimal pris selvsagt en god ting. Mens barnehagen før kostet opptil 4.000 kroner per måned for et barn, ble maksimal pris først satt til 2.750 kroner og deretter senket til 2.250 kroner ved siste årsskifte.

Baksiden av medaljen er at reformen koster, og at den regningen betales over skatteseddelen:

I år vil stat og kommuner bruke rundt 18 milliarder kroner på barnehager, eller 79.000 kroner per barn, viser en oversikt Private barnehagers landsforbund har laget for Forbruker-rapporten.

Før reformen var den samme regningen 11,4 milliarder, eller 56.000 kroner per barn.

- På tre år har den offentlige støtten per barnehageplass økt med 43 prosent. Dersom foreldrebetalingen skal ned i 1750 kroner per barn, må den offentlige støtten økes ytterligere, skriver Forbruker-rapporten.

Problemet for staten er at man ikke klarer å skape full barnehagedekning og lavere priser samtidig. Resultatet blir at de heldige, som har barnehageplass, får dem stadig billigere - mens det så sent som i november stod 17.000 barn i barnehagekø.

Undersøkelsen i Forbruker-rapporten viser at man kan stille spørsmål til hvor nyttig milliardene til makspris har vært. Nær 1.200 foreldre og 60 barnehagere er intervjuet i undersøkelsen. Bare en av ti har fått råd til barnehageplass som følge av makspris, og for de aller, aller fleste er reformen altså uten betydning for om de ønsker barnehage eller ei.

Det opplagte svaret er å bygge ut full barnehagedekning først, og deretter sette ned maksimalprisen.

Kommentarer:
Postet av: knutten

Jeg har ansett at denne ministeren burde bytte navn til u-kunnskapsminister, da ville han få mye lettere for å forsvare sine uttalelser, og sin innsats for øvrig. På bildet synes det heller ikke som han har noe lett for å omgås små barn, ser ikke blid ut, presterer mer av et grin, synes jeg.(Kan jo være et uheldig bilde!)

24.03.2006 @ 09:11
Postet av: dan@msvista.com

Hi! a find you site in google, it's nice! I have no own homepage... somestrangetextvista

19.02.2007 @ 20:17
Postet av: crocs womens shoes

Cool site. Thank you.

Postet av: crocs womens shoes

Cool site. Thank you.


Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/839468
hits